Οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας: συμπτώματα και θεραπεία της νόσου

Σήμερα, η αυχενική οστεοχόνδρωση είναι μια πολύ συχνή ασθένεια που προσβάλλει όχι μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά και τους νέους ηλικίας μεταξύ 25 και 40 ετών όλο και περισσότερο. Η ανάπτυξη αυτής της ασθένειας συνήθως διευκολύνεται από μια αρκετά μακρά παραμονή σε λάθος στάση, η οποία παρατηρείται, για παράδειγμα, όταν εργάζεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα στον υπολογιστή και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Πολύ συχνά, η αυχενική οστεοχόνδρωση εμφανίζεται ακόμη και μετά από παρατεταμένη έκθεση σε δονήσεις, για παράδειγμα όταν εργάζεστε συνεχώς με όλα τα είδη μεγάλων κατασκευαστικών μηχανημάτων ή όταν οδηγείτε αυτοκίνητο.

Άλλες κοινές αιτίες αυτής της ασθένειας περιλαμβάνουν χαμηλή σωματική δραστηριότητα, ακατάλληλη στάση του ύπνου, γενετική προδιάθεση και άλλους παράγοντες. Συχνά, ένα άτομο δεν ξέρει καν ότι έχει οστεοχονδρωσία του τραχήλου της μήτρας. Αυτή η ασθένεια μερικές φορές δεν μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα και επώδυνες αντιδράσεις για πολλά χρόνια. Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, εξακολουθεί να φέρνει μια σειρά από ταλαιπωρία. Επομένως, είναι καλύτερα να μην αναβάλλετε τη διαδικασία θεραπείας, αλλά να την ξεκινήσετε μόλις ανακαλύψετε ότι πάσχετε από αυτήν την ασθένεια.

Συμπτώματα της νόσου

Η οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας έχει πολλά χαρακτηριστικά συμπτώματα. Μπορούν να εμφανιστούν μεμονωμένα ή στο σύνολό τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτός ο τύπος ασθένειας είναι ελαφρώς διαφορετικός από άλλους τύπους οστεοχόνδρωσης όσον αφορά τα συμπτώματα. Θεωρείται το πιο δύσκολο και επικίνδυνο από όλους τους τύπους οστεοχόνδρωσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το νωτιαίο νεύρο τσιμπά συχνά όταν οι αυχενικοί σπόνδυλοι μετατοπίζονται και αλλάζει η δομή των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση της παροχής αίματος στον εγκέφαλο, γεμάτη με πολύ επικίνδυνες συνέπειες.

Πόνος στον αυχένα με αυχενική οστεοχόνδρωση

Ο πόνος στον αυχένα δεν είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα που μπορεί να συμβεί εξαιτίας της οστεοχόνδρωσης.

Μεταξύ των πιο συνηθισμένων σημείων της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας, διακρίνονται τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Δυσάρεστες οδυνηρές αισθήσεις στην περιοχή του τραχήλου της μήτρας.
 • Κανονικός πονοκέφαλος.
 • Ρωγμές στο λαιμό κατά την κίνηση.
 • Δυσκολία να γυρίσετε το κεφάλι σας.
 • Συχνά υπάρχει πόνος έλξης στην αριστερή περιοχή του θώρακα που μερικές φορές ακτινοβολεί στον αριστερό βραχίονα.
 • Μια δυσάρεστη αίσθηση καψίματος μεταξύ των ωμοπλάτων.
 • Συχνά αισθήματα αδυναμίας, απάθεια, που συνοδεύονται από ναυτία, ζάλη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ασυνείδητο.
 • Δυσκολία στην αναπνοή, μειωμένη πνευμονική λειτουργία.
 • Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις - δυσλειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
 • Μούδιασμα του προσώπου και της γλώσσας.
 • Διπλό μπροστά από τα μάτια.

Όπως μπορείτε να δείτε, η αυχενική οστεοχόνδρωση δεν είναι τόσο αβλαβής όσο πιστεύουν πολλοί άνθρωποι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστες και ακόμη και επικίνδυνες συνέπειες. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε προσεκτικά την υγεία σας, να αποφεύγετε παράγοντες κινδύνου και να ζητάτε ιατρική βοήθεια στα πρώτα σημάδια της οστεοχονδρωσίας του τραχήλου της μήτρας.

Μέθοδοι θεραπείας

Συνήθως, στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης, η οστεοχόνδρωση παρουσιάζεται στην πιο ήπια μορφή της. Εάν εντοπίσετε αυτήν την ασθένεια εγκαίρως και ξεκινήσετε αμέσως τη θεραπεία, θα είναι πολύ πιο εύκολο να το ξεφορτωθείτε παρά με μια προχωρημένη ασθένεια.

Δεν απαιτείται ιατρική παρέμβαση συνήθως στα αρχικά στάδια. Αρκεί απλώς να αναθεωρήσετε το καθεστώς και την καθημερινή σας ρουτίνα, εξαλείφοντας όλους τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αυχενικής οστεοχόνδρωσης - να αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητα, να καθίσετε λιγότερο στον υπολογιστή και να κάνετε άλλες ακίνητες εργασίες, να παρακολουθείτε τη στάση σας, να ασκείτε τακτικά Άσκηση, να κάνετε διαλείμματα κατά τη διάρκεια μακροχρόνιας εργασίας. . . Εάν μπορείτε να δώσετε τη δέουσα προσοχή στη θεραπεία αυτής της ασθένειας, δεν θα ενοχληθείτε πλέον από δυσφορία στον αυχένα, κεφαλαλγία, αδυναμία και ζάλη με οστεοχόνδρωση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνιστάται επίσης να ακολουθείτε μια λογική δίαιτα και να αρνηθείτε να σηκώσετε βάρη.

Εάν δεν αρχίσετε να καταπολεμάτε την ασθένεια εγκαίρως, θα προχωρήσει με την πάροδο του χρόνου και θα σας κάνει όλο και περισσότερο να φοβάστε. Σε αυτήν την περίπτωση, απαιτούνται πιο σοβαρά μέτρα που μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη της νόσου. Για παράδειγμα, οι ασκήσεις φυσικοθεραπείας, η φυσιοθεραπεία και τα ειδικά μασάζ είναι πολύ δημοφιλή για την οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας. Σε ορισμένες πιο σοβαρές περιπτώσεις, στους ασθενείς συνταγογραφούνται επίσης ορισμένα φάρμακα.

Σήμερα υπάρχουν πολλά διαφορετικά φάρμακα ειδικότητας που βοηθούν στην οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας. Τα αποτελέσματά του στοχεύουν στην ανακούφιση του πόνου, στην ανακούφιση της φλεγμονής και στην αποκατάσταση της κανονικής κυκλοφορίας του αίματος.

Μασάζ για οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας

Παραδοσιακά, οι ασκήσεις φυσικής θεραπείας ήταν μια από τις πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές μεθόδους για τη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας του τραχήλου της μήτρας. Εδώ είναι μια μικρή σειρά απλών θεραπευτικών ασκήσεων.

φυσικοθεραπεία

 1. Καθίστε σε μια καρέκλα με τη σπονδυλική σας στήλη ευθεία και πιέστε την στο πίσω μέρος της καρέκλας. Γυρίστε απαλά το κεφάλι σας πλάγια.
 2. Χαμηλώστε αργά το κεφάλι σας και αγγίξτε το στήθος σας με το πηγούνι σας. Στη συνέχεια, γείρετε προς τα πίσω όσο μπορείτε.
 3. Καθίστε σε ένα τραπέζι, τοποθετήστε τους αγκώνες σας στην επιφάνεια και τοποθετήστε το χέρι σας στο μέτωπό σας. Προσπαθήστε να πιέσετε το κεφάλι σας όσο το δυνατόν περισσότερο στην παλάμη σας για 10 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε αρκετές φορές με κάθε χέρι.
 4. Σταθείτε ίσια, χαμηλώστε τα χέρια σας κατά μήκος του σώματός σας και σηκώστε τους ώμους σας. Παραμείνετε σε αυτήν τη θέση για λίγα δευτερόλεπτα και μετά χαλαρώστε. Επαναλάβετε 10-12 φορές.
 5. Ζυμώστε το λαιμό σας με τα δάχτυλά σας. Κάντε έντονες, βαθιές κινήσεις για 3-4 λεπτά. Για ευκολία, μπορείτε να ζητήσετε από κάποιον στο σπίτι να κάνει ένα τέτοιο μασάζ.
 6. Παρόμοιες κινήσεις συνιστώνται για τις ωμοπλάτες. Αυτό θα χαλαρώσει και θα βελτιώσει τη ροή του αίματος.

Αυτές οι ελαφριές ασκήσεις μπορούν να γίνουν σε συνδυασμό και ξεχωριστά. Συνιστάται να τα κάνετε κάθε μέρα και όσο πιο συχνά γίνεται, αφού έχετε ελεύθερο λεπτό. Πολλές από τις ασκήσεις που αναφέρονται παραπάνω είναι εύκολο να εκτελεστούν οπουδήποτε. Κάντε αυτό όταν είστε κολλημένοι στην κυκλοφορία, διαβάζετε, παρακολουθείτε τηλεόραση ή εργάζεστε σε υπολογιστή. Μόλις λίγα λεπτά την ημέρα - και μετά από λίγο θα δείτε αξιοσημείωτες βελτιώσεις.