Οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας: θεραπεία και συμπτώματα

Ο πόνος στον αυχένα είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Ίσως αυτό είναι απλώς μια υπερφόρτωση και πρέπει απλά να καθίσετε και να χαλαρώσετε. Τι γίνεται όμως αν ο πόνος σχετίζεται με την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας; Είναι σημαντικό να σταθμίσετε προσεκτικά τα συμπτώματα και τη θεραπεία, καθώς οι επιπλοκές μπορούν να επηρεάσουν το πιο σημαντικό όργανο - τον εγκέφαλο.

Τι είναι η αυχενική οστεοχόνδρωση;

Η οστεοχόνδρωση της αυχενικής σπονδυλικής στήλης είναι μια εκφυλιστική ασθένεια του οστεοχονδριακού συστήματος σώματος. Οδηγεί στην καταστροφή των μεσοσπονδύλιων δίσκων του τραχήλου της μήτρας, στον πολλαπλασιασμό του οστικού ιστού των σπονδύλων και στον σχηματισμό αναπτύξεων στις επιφάνειές τους.

Οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Η αυχενική σπονδυλική στήλη αποτελείται από επτά σπονδύλους, ο πρώτος εκ των οποίων αρθρώνεται με το κρανίο. Η ανατομική και λειτουργική μονάδα της σπονδυλικής στήλης είναι το τμήμα κίνησης της σπονδυλικής στήλης. Αυτό είναι το κοινό συγκρότημα, λόγω του οποίου κινείται η σπονδυλική στήλη. Το σύμπλεγμα αποτελείται από δύο σπονδύλους, έναν μεσοσπονδύλιο δίσκο, αρθρικές επιφάνειες των σπονδύλων (όψεις), νεύρα, συνδέσμους και μύες.

Η οστεοχόνδρωση ξεκινά με βλάβη στον μεσοσπονδύλιο δίσκο και επηρεάζει όλους τους γύρω ιστούς. Με την πάροδο του χρόνου, η διαδικασία οδηγεί σε παραβίαση της βιομηχανικής ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης. Με την ανάπτυξη οστεοχόνδρωσης, κήλη δίσκων, συμπίεση νευρικών ριζών και αιμοφόρων αγγείων μπορούν να σχηματιστούν.

Οι παθολογικές διεργασίες στον μεσοσπονδύλιο δίσκο περνούν από τέσσερα στάδια: υποσιτισμός, εξασθένιση των συνδέσμων, βλάβη στον μεσοσπονδύλιο δίσκο και συμπίεση των νεύρων.

Στάδιο 1. . . Οι συνθήκες διατροφής και μεταβολισμού του μεσοσπονδύλιου δίσκου παραβιάζονται. Λόγω της φύσης της δομής τους, τα παράθυρα αποσύρονται μόνο κατά την οδήγηση. Εάν αυτό δεν συμβαίνει, αρχίζουν εκφυλιστικές αλλαγές στον ιστό: ο μεσοσπονδύλιος δίσκος λιμοκτονεί και αφυδατώνεται. Απώλεια νερού σημαίνει ότι ο μεσοσπονδύλιος δίσκος δεν μπορεί να εκπληρώσει τη λειτουργία απορρόφησης κραδασμών. Το φορτίο στον δακτύλιο ινών αυξάνεται, εμφανίζονται ρωγμές και σπασίματα. Μικρός πόνος μπορεί να εμφανιστεί σε αυτό το σημείο.

Επίπεδο 2. . . Στο δεύτερο στάδιο υπάρχει αποδυνάμωση της συνδετικής συσκευής του τμήματος κίνησης της σπονδυλικής στήλης. Η σύνδεση γίνεται παθολογικά κινητή. Η παθολογική διαδικασία στον μεσοσπονδύλιο δίσκο επιδεινώνεται, αρχίζει η κήλη (πρόπτωση) - η διαρροή του πυρήνα του πυρήνα μέσω των ρωγμών στον ινώδη δακτύλιο. Ο πόνος γίνεται περιοδικός.

επίπεδο 3. . . Επιπλέον, ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι μόνιμα κατεστραμμένος. Ο πυρήνας του πυρήνα του δίσκου εκτείνεται πέρα από τον ινώδη δακτύλιο. Η προκύπτουσα κήλη μπορεί να τσιμπήσει τις νευρικές ρίζες. Η φλεγμονώδης διαδικασία αναπτύσσεται. Αυτό εκδηλώνεται με την επιδείνωση του πόνου που ονομάζεται ριζοσπαστικό σύνδρομο.

Επίπεδο 4. . . Στο τέταρτο στάδιο, η βλάβη επηρεάζει τους γειτονικούς ιστούς. Είναι δυνατή η συμπίεση της ριζικής αρτηρίας, με αποτέλεσμα ανεπαρκή παροχή αίματος στον νωτιαίο μυελό. Ως αποτέλεσμα, μέρος της σπονδυλικής στήλης μπορεί να ακινητοποιηθεί εντελώς.

Σύγκριση ενός υγιούς και νοσούντος σπονδύλου στον αυχένα

Πρώτα σημεία και κύρια συμπτώματα

Στην αρχή της ανάπτυξης οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας, εμφανίζονται δυσφορία, περιορισμένη κινητικότητα και πόνος στην περιοχή του αυχένα. Αυτό συχνά παραβλέπεται.

Με τον καιρό, ο πόνος εντείνεται, γίνεται οδυνηρός, κάψιμο, πονοκέφαλος, λαιμός, ωμοπλάτες, ώμοι - ίσως αυτή είναι η ανάπτυξη του συνδρόμου της σπονδυλικής αρτηρίας. Η αρτηρία τρυπιέται ή είναι περιορισμένη και η ροή του αίματος είναι μειωμένη.

Στα στάδια 1-2 της αυχενικής οστεοχόνδρωσης, τα οφθαλμικά προβλήματα που σχετίζονται με τον αγγειόσπασμο είναι κοινά. Σκούρα μάτια, τρεμόπαιγμα, εμφάνιση "μύγες", χρωματιστά σημεία μπροστά από τα μάτια - όλα αυτά είναι συμπτώματα οστεοχονδρωσίας.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας:

 1. Πονοκέφαλος, ζάλη, ναυτία και βήχα.
 2. Δύσκολο στην ακοή, πόνος στο αυτί, πρόσωπο.
 3. Διαταραχές κίνησης στα χέρια και τα πόδια. Η ευαισθησία του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να εξαφανιστεί.
 4. Πόνος στο χέρι. Εάν η νευρική ρίζα τρυπηθεί, ολόκληρη η περιοχή που στέλνει παλμούς μπορεί να τραυματιστεί ή να "πέσει".

Εκτός από τα παραπάνω συμπτώματα, υπάρχουν τρία κύρια σύνδρομα πόνου που σχετίζονται με την οστεοχόνδρωση της αυχενικής σπονδυλικής στήλης. Το σύνδρομο είναι ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων. Ο προσδιορισμός του κύριου συνδρόμου πόνου είναι σημαντικός, καθώς ολόκληρη η θεραπευτική αγωγή βασίζεται ακριβώς στην εξάλειψη του πόνου. Και είναι αδύνατο να το ξεφορτωθούμε χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του.

Σύνδρομο μυοφάσματος- Πόνος στους σκελετικούς μύες και στην παρακείμενη περιτονία. Η διαταραχή σχετίζεται με υπερφόρτωση, με αποτέλεσμα κράμπες, υπερτονικότητα και επώδυνα εξογκώματα στον μυ (σημεία ενεργοποίησης).

Ριζοσπαστικό σύνδρομο- Πόνος από επίμονη συμπίεση των ριζών των νωτιαίων νεύρων. Η διαδικασία της κήλης με οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης οδηγεί σε τσίμπημα νευρικών ινών και σε επακόλουθη φλεγμονώδη αντίδραση. Ο πόνος εξαπλώνεται κατά μήκος του νεύρου.

Σύνδρομο Facet- πόνος στις σπονδυλικές αρθρώσεις. Οι σπόνδυλοι του δεύτερου τράχηλου έχουν αρθρικές διεργασίες που συνδέονται με αρθρώσεις. Στην οστεοχόνδρωση, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι καταστρέφονται, το ύψος τους μειώνεται, και αυτό οδηγεί στο γεγονός ότι οι κάψουλες των αρθρώσεων των όψεων βρίσκονται υπό συνεχή ένταση. Προκαλεί πόνο. Επιπλέον, ο πόνος αυξάνεται προς το τέλος της ημέρας, ειδικά με παρατεταμένη αναγκαστική στάση.

Αιτίες της οστεοχόνδρωσης στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης

Μία από τις κύριες αιτίες της οστεοχόνδρωσης είναι η εξελικτική αδυναμία της σπονδυλικής στήλης να υποστεί υψηλά κάθετα φορτία. Οι ανθρώπινοι πρόγονοι περπατούσαν με τέσσερα πόδια όπως άλλα θηλαστικάΔεν υπέφεραν από οστεοχόνδρωση επειδή στην οριζόντια θέση του σώματος η ενδοδισκιακή πίεση είναι διπλάσια από ό, τι στην κατακόρυφη θέση. Σύμφωνα με τα εξελικτικά πρότυπα, η μετάβαση στην όρθια στάση δεν έγινε πολύ καιρό και η σπονδυλική στήλη απλά δεν είχε χρόνο να προσαρμοστεί στα υψηλά κάθετα φορτία. Μαζί με την όρθια στάση, ένα άτομο απέκτησε μυοσκελετικές διαταραχές.

Η δομή του ανθρώπινου λαιμού το καθιστά ακόμη πιο ευάλωτο. Η περιοχή του λαιμού ενός ατόμου αποτελείται από επτά μικρούς, εύκαμπτους σπονδύλους που συνδέονται μεταξύ τους όπως η παιδική πυραμίδα. Αυτή η δομή δύσκολα μπορεί να περιγραφεί ως σταθερή εκτός της ηρεμίας. Επίσης, το μυϊκό πλαίσιο σε αυτήν την περιοχή είναι αδύναμο και τα φορτία μπορεί να είναι υψηλά - όλα αυτά καθιστούν το λαιμό ευάλωτο. Κάθε τραυματισμός είναι γεμάτος συνέπειες. Ακόμα κι αν ο τραυματισμός ήταν σε διαφορετικό μέρος της σπονδυλικής στήλης, η αναδιανομή του φορτίου μπορεί να είναι η αιτία της οστεοχονδρωσίας.

Η γήρανση είναι ένας άλλος παράγοντας. Ο σχηματισμός του ιστού του σκελετού και του χόνδρου ολοκληρώνεται στην ηλικία των 21 ετών και στη συνέχεια αρχίζει η μη αναστρέψιμη διαδικασία γήρανσης (εκφυλισμός). Ο ιστός του χόνδρου τρέφεται μόνο με διάχυση και όταν ο μεσοσπονδύλιος δίσκος δεν λαμβάνει αρκετά θρεπτικά συστατικά, αρχίζει σταδιακά να καταρρέει.

Επιπλέον, η ανάπτυξη της αυχενικής οστεοχόνδρωσης διευκολύνεται από:

 1. Αυτοάνοσο νόσημα. Περιλαμβάνουν τα κύτταρα του ίδιου του σώματος στην παθολογική διαδικασία της καταστροφής του ιστού του χόνδρου.
 2. Λοιμώξεις, ορμονικές ανισορροπίες, επιβράδυνση του μεταβολισμού - όλες αυτές οι διαταραχές του κυκλοφορικού μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως παράγοντες στην ανάπτυξη της οστεοχονδρωσίας.
 3. Ένας καθιστικός τρόπος ζωής, συνθήκες εργασίας στις οποίες ένα άτομο περνά τον περισσότερο χρόνο σε μια αναγκαστική στατική θέση.
 4. Τα βαριά φορτία που οδηγούν σε τραυματισμούς μπορεί να οδηγήσουν σε σύνθλιψη.
 5. Γενετικά ελαττώματα που σχετίζονται με αδυναμία του μυοσκελετικού συστήματος και κατωτερότητα του ιστού του χόνδρου.

Το νωτιαίο κανάλι της αυχενικής μοίρας είναι πολύ στενό, έτσι υψηλά φορτία, τραυματισμοί ή τραυματισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε συμπίεση του νωτιαίου μυελού. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.

Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός νευρικών απολήξεων και αιμοφόρων αγγείων περνούν σε αυτήν την περιοχή. Εάν το αίμα σταματήσει να ρέει στον εγκέφαλο στη σωστή ποσότητα, μπορεί να συμβεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

διάγνωση

Κατά τη διάρκεια της αρχικής διάγνωσης της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας, ο γιατρός συλλέγει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Ανακαλύπτει τι και πώς πονάει, με ποια ένταση, κατά τη διάρκεια της άσκησης ή σε ηρεμία, σε ποια ώρα της ημέρας πονάει περισσότερο, αν υπήρξαν τραυματισμοί στην αυχενική μοίρα.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του λαιμού, ο γιατρός αισθάνεται τους αυχενικούς σπονδύλους και τους μυς, τους λεμφαδένες. αξιολογεί το εύρος κίνησης, αποκλείει ή επιβεβαιώνει το ριζοσπαστικό σύνδρομο.

Προκειμένου να αποκλειστούν αυτοάνοσες ασθένειες, συνταγογραφούνται εργαστηριακά διαγνωστικά: πλήρης αριθμός αίματος, ESR, ρευματοειδής παράγοντας, αντιγόνο HLA B27.

Το κύριο καθήκον στη διάγνωση είναι η ακτινογραφία, η υπολογιστική τομογραφία και η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού.

Ρόεντγκενβοηθά στην αξιολόγηση της κατάστασης των οστών, των μαλακών ιστών και του χόνδρου που δεν φαίνονται στις εικόνες. Για να καταστούν ορατές αυτές οι δομές, εγχύεται ένας παράγοντας αντίθεσης: αγγειογραφία, δισκογραφία, μυελογραφία

Υπολογιστική τομογραφία (CT). . . Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί επίσης την αρχή της ακτινογραφίας, αλλά με τη βοήθεια της επεξεργασίας υπολογιστών είναι δυνατή η λήψη μιας σειράς εικόνων διαμήκων και εγκάρσιων τομών, στις οποίες είναι ορατοί οστά και ο χόνδρος.

Μαγνητική τομογραφία (MRI). . . Είναι το «χρυσό πρότυπο» στη διάγνωση παθολογιών, συμπεριλαμβανομένων των χόνδρων και των μαλακών ιστών. Η μαγνητική τομογραφία δεν δίνει μόνο μια ιδέα της δομής των οργάνων και των ιστών, αλλά και της λειτουργίας τους. Η σπονδυλική κήλη είναι μια κοινή επιπλοκή της οστεοχόνδρωσης. Η μαγνητική τομογραφία σας επιτρέπει να διαγνώσετε τη διαδικασία κήλησης σε πρώιμο στάδιο.

θεραπεία

Η θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής σπονδυλικής στήλης μειώνεται σε συντηρητικές μεθόδους. Πρώτον, το σύνδρομο πόνου ανακουφίζεται και, στη συνέχεια, συνταγογραφούνται διάφορες διαδικασίες. Αλλά στις πιο ακραίες περιπτώσεις, όταν ο πόνος δεν εξαφανίζεται για περισσότερο από τρεις μήνες και το φάρμακο δεν βοηθά, η μόνη διέξοδος είναι η χειρουργική επέμβαση.

Μη χειρουργικές μέθοδοι θεραπείας

Η οστεοχόνδρωση έχει επηρεάσει το σύστημα των οστών και των χόνδρων για περισσότερο από ένα χρόνο, οπότε η θεραπεία θα πάρει χρόνο. Θα πρέπει να είστε υπομονετικοί. Καθήκοντα συντηρητικής θεραπείας:

 1. Εξαλείψτε τον πόνο.
 2. Ανακουφίστε τη φλεγμονή.
 3. Επαναφέρετε τις λειτουργίες των νωτιαίων ριζών.
 4. Ενίσχυση του μυϊκού κορσέ και των συνδέσμων.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική και φυσική θεραπεία. Τα φάρμακα ανακουφίζουν τον πόνο κατά τη διάρκεια μιας παρόξυνσης και φυσιοθεραπείας - για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αυτοθεραπείας του σώματος.

Σε σοβαρό πόνο με ριζικό σύνδρομο, ο λεγόμενος «αποκλεισμός» πραγματοποιείται: το φάρμακο εγχέεται σε άμεση γειτνίαση με τη φλεγμονώδη ρίζα του νωτιαίου νεύρου.

Η φυσιοθεραπεία βασίζεται σε φυσικούς και τεχνητά αποκατεστημένους φυσικούς παράγοντες: κρύο, θερμότητα, ηλεκτρικό ρεύμα, μαγνητική ακτινοβολία, λέιζερ και άλλα. Για την αναδημιουργία τους, χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός, συσκευές και χειροκίνητες τεχνικές.

Θεραπεία με λέιζερ- βιολογική ενεργοποίηση των διαδικασιών αναγέννησης δίσκων. Το σώμα αρχίζει να επισκευάζεται.

Θεραπεία πλάσματος (θεραπεία PRP)- ενέσεις πλάσματος που απομονώνονται από το αίμα του ασθενούς. Το πλάσμα είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια, αυξητικούς παράγοντες και ορμόνες. Μετά τις ενέσεις, η τοπική ανοσία αυξάνεται και ξεκινούν οι διαδικασίες αναγέννησης.

βελονισμός- Διέγερση νευρικών απολήξεων με ειδικές βελόνες. Βελτιώνει το μεταβολισμό στις πληγείσες περιοχές, ανακουφίζει από τον πόνο.

Θεραπεία κρουστικών κυμάτων- έκθεση σε κύματα υψηλής συχνότητας. Επιτρέπει την εκκίνηση φυσικών διαδικασιών ανάκτησης.

Κινησιοθεραπεία- θεραπεία άσκησης. Μπορεί να είναι ενεργό (θεραπεία άσκησης) και παθητικό (μασάζ, έλξη). Η θεραπεία άσκησης ενισχύει τους μύες της πλάτης, το τέντωμα ανακουφίζει από την ένταση και τον πόνο. Η επιλογή γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του ασθενούς.

Χειροκίνητη θεραπεία και μασάζ- Επιδράσεις στους μαλακούς ιστούς και τις αρθρώσεις για την αποκατάσταση της ισορροπίας στο σώμα και τις διαδικασίες συγχρονισμού. Αποκαθιστούν την κινητικότητα και ανακουφίζουν τον πόνο.

Πατώντας- Εφαρμογή ειδικών μπαλωμάτων στο δέρμα όπου είναι απαραίτητο να δράσετε στους υποδοχείς για να τεντώσετε και να συσφίξετε τους μυς. Μπορεί να χαλαρώσει και να ενισχύσει.

Συνιστάται σε έναν ασθενή με οξύ πόνο για την ανακούφιση της σπονδυλικής στήλης να φοράει ειδικούς επιδέσμους και κολάρα γύρω από το λαιμό.

Η θετική επίδραση της συντηρητικής θεραπείας επιτυγχάνεται σε 2-3 μήνες. Εάν δεν υπάρχει αποτέλεσμα, συνιστάται χειρουργική επέμβαση στον ασθενή.

Χειρουργικές μέθοδοι θεραπείας της οστεοχόνδρωσης

Η χειρουργική επέμβαση για την οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας είναι ένα ακραίο μέτρο που απαιτεί ειδικές ενδείξεις. Η χειρουργική επέμβαση συνιστάται εάν:

 1. Ο πόνος δεν μπορεί να ανακουφιστεί με θεραπευτική αγωγή για περισσότερο από 3 μήνες.
 2. Υπάρχει δίσκος με κήλη.
 3. Η τρυφερότητα στο άκρο εξαφανίζεται

Η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι επίσης χρονοβόρα και μπορεί να περιλαμβάνει θεραπευτική αγωγή.

Η οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας είναι μια πολύπλοκη εκφυλιστική ασθένεια. Είναι αδύνατο να μην το αντιμετωπίσουμε. Τέτοιες σοβαρές αναπηρίες του μυοσκελετικού συστήματος μπορεί να οδηγήσουν σε αναπηρίες. Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να γίνει χρόνια, η οστεοχόνδρωση εξαπλώνεται σε πολλά μέρη της σπονδυλικής στήλης. Η έγκαιρη πρόληψη μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη αυτής της ασθένειας.

προφύλαξη

Απαιτείται καθημερινή σωματική δραστηριότητα για τη διατήρηση της υγείας της αυχενικής μοίρας. Η διατροφή των μεσοσπονδύλιων δίσκων γίνεται σε κίνηση, οπότε αυτό είναι εξαιρετικά απαραίτητο. Είναι σημαντικό τα φορτία να είναι βέλτιστα και κανονικά.

Εάν η εργασία σχετίζεται με συνεχή παραμονή σε στατική θέση, τότε απαιτείται περιοδική προθέρμανση. Και στο σπίτι, μετά από μια μέρα στη δουλειά, μπορείτε να ξαπλώσετε στην πλάτη σας για λίγο σε μια επίπεδη επιφάνεια με έναν κύλινδρο κάτω από το λαιμό σας. Αυτή η μέθοδος βοηθά στην αποκατάσταση της καμπυλότητας του λαιμού της σπονδυλικής στήλης και στην ανακούφιση της έντασης των μυών.

Η σωστή στάση του σώματος κατά τον ύπνο είναι σημαντική για την πρόληψη της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας. Εάν ένα άτομο σηκωθεί το πρωί με πόνο στον αυχένα, αυτό σημαίνει ότι οι μύες δεν είχαν χρόνο να ξεκουραστούν και να ανακάμψουν. Ένα ορθοπεδικό μαξιλάρι, το οποίο επιλέγεται ξεχωριστά για 3-5 χρόνια, βοηθά εδώ.