Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και πώς αντιμετωπίζεται σωστά;

Όλοι πιθανότατα έχουν ακούσει για οστεοαρθρίτιδα (παραμορφωμένη οστεοαρθρίτιδα). Η ασθένεια είναι μία από τις τρεις πιο συχνές μυοσκελετικές διαταραχές. Παρά αυτήν τη δημοτικότητα, δεν μπορούν όλοι να πουν με σιγουριά ότι έχουν πλήρη πληροφόρηση σχετικά με αυτήν την κοινή ασθένεια. Δεδομένου ότι η οστεοαρθρίτιδα κάτω άκρου είναι η πιο συχνά διαγνωσμένη, θα σας παρέχουμε εκτενείς πληροφορίες σχετικά με την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και τις μεθόδους θεραπείας.

Πόνος στο γόνατο με οστεοαρθρίτιδα

Εν συντομία για την οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και πόσο γνωρίζουμε γι 'αυτό; Υπάρχουν πολλά ονόματα στην ιατρική για αυτήν την ασθένεια, καθένα από τα οποία χαρακτηρίζει την παθολογία από την πλευρά του.

Ο όρος «γοναρθρώσεις» καθιστά σαφές πού αναπτύσσεται η παθολογική διαδικασία (από το γόνατο της ελληνικής γωνίας).

Το όνομα "οστεοαρθρίτιδα" (αρθροπάθεια - άρθρωση) σημαίνει μια μη φλεγμονώδη ασθένεια στην οποία εκφυλισμός και ατροφία του ιστού του χόνδρου.

Υπάρχει μια πιο συγκεκριμένη έννοια - η οστεοαρθρίτιδα deformans. Με μακροχρόνια παθολογία, επηρεάζεται όχι μόνο η επιφάνεια της άρθρωσης του γόνατος, αλλά και οι γειτονικοί σύνδεσμοι, οι τένοντες και οι μύες. Η κυκλοφορία του αίματος επιδεινώνεται, ο τροφισμός (διατροφή) διαταράσσεται και ο μεταβολισμός στους περιαρθρικούς ιστούς διαταράσσεται. Ο χόνδρος αραιώνει γρήγορα και καταστρέφει, σχηματίζεται οστική ανάπτυξη (οστεοφυτά) στις πλευρικές επιφάνειες της άρθρωσης, οι σύνδεσμοι πυκνώνουν και χάνουν την ελαστικότητά τους. Όλα αυτά οδηγούν σε έναν αυξανόμενο περιορισμό της κινητικότητας της άρθρωσης μέχρι την πλήρη απουσία κίνησης.

υγιείς χόνδροι και χόνδροι που επηρεάζονται από την οστεοαρθρίτιδα

Η κύρια αιτία της νόσου είναι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένοι επιπλέον παράγοντες που προκαλούν την ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας:

 • διάφοροι τραυματισμοί στα κάτω άκρα.
 • αυξημένο σωματικό βάρος
 • καθιστική ζωή;
 • κληρονομική προδιάθεση για ασθένειες του μυοσκελετικού συστήματος.
 • Μεταβολική ασθένεια.

Η ασθένεια αναπτύσσεται αργά και δεν υπάρχουν συμπτώματα βλάβης στις αρθρώσεις για αρκετά χρόνια. Παρ 'όλα αυτά, εκφυλιστικές αλλαγές εμφανίζονται σταδιακά στις δομές των αρθρώσεων. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει πόνος και τραυματισμός κατά το περπάτημα, η κινητικότητα του γόνατος είναι περιορισμένη και υπάρχει ατροφία των κοντινών μυών του μηρού και του κάτω ποδιού.

Τα συμπτώματα παραμόρφωσης της οστεοαρθρίτιδας εξαρτώνται από τον βαθμό βλάβης στην άρθρωση του γόνατος και γίνονται πιο έντονα και οξέα καθώς εξελίσσεται η διαδικασία.

Επομένως, μην αναβάλλετε μια επίσκεψη στο γιατρό. Πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι αδύνατο να θεραπευτεί οριστικά η οστεοαρθρίτιδα, αλλά είναι πολύ πιθανό να σταματήσει η ανάπτυξή της. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιτυχούς αποτελέσματος και τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος επιπλοκών.

Μέθοδοι θεραπείας ασθενειών

Εάν ένας ασθενής έρθει στο γραφείο του γιατρού με την ερώτηση: "Γιατρός, έχω οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο, πες μου πώς και πώς να το θεραπεύσω", πιθανότατα δεν θα λάβει σαφή και συγκεκριμένη απάντηση. Η θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα του Το γόνατο είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που περιλαμβάνει μια ολόκληρη σειρά θεραπευτικών μέτρων. Η θεραπεία μιας παθολογίας ξεκινά πάντα με τη συλλογή αναμνηστικών και διαγνωστικών.

Μασάζ άρθρωσης στο γόνατο για την οστεοαρθρίτιδα

Όταν σχεδιάζει τακτική θεραπείας, ο γιατρός λαμβάνει υπόψη την ηλικία του ασθενούς, το στάδιο της νόσου, τον βαθμό βλάβης στις αρθρώσεις, την παρουσία και τη σοβαρότητα του πόνου. Δεν υπάρχει καμία θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και δεν υπάρχει φάρμακο που να μπορεί να βοηθήσει όλους ταυτόχρονα. Η καταπολέμηση της παθολογίας των αρθρώσεων πρέπει να είναι περίπλοκη και να περιλαμβάνει όχι μόνο φάρμακα, αλλά και φυσικοθεραπευτικές διαδικασίες, θεραπευτικές ασκήσεις και συνταγές παραδοσιακής ιατρικής. Εάν όλα τα συντηρητικά μέτρα δεν είναι επιτυχημένα, πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση.

Φαρμακευτική θεραπεία

Όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της παραμόρφωσης της οστεοαρθρίτιδας μπορούν υπό όρους να χωριστούν σε δύο ομάδες:

 • Φάρμακα που ανακουφίζουν τα κύρια συμπτώματα της νόσου (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, γλυκοκορτικοστεροειδείς ορμόνες).
 • Μέσα που αποκαθιστούν την άρθρωση και αποτρέπουν την περαιτέρω καταστροφή της (χονδροπροστατευτές, συμπεριλαμβανομένου του υαλουρονικού οξέος).

Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος ξεκινά πάντα με φάρμακα της πρώτης ομάδας, τα οποία εξαλείφουν γρήγορα το σύνδρομο πόνου. Είναι ο πόνος στην περιοχή των αρθρώσεων που κάνει τον ασθενή να υποφέρει περισσότερο.

ΜΣΑΦ

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του συνδρόμου σοβαρού πόνου, δυσφορίας, πρήξιμο και φλεγμονής των αρθρώσεων και των γειτονικών ιστών. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν από το στόμα, ενδομυϊκά ή τοπικά απευθείας στην προσβεβλημένη άρθρωση.

Διάφορες αλοιφές και τζελ χρησιμοποιούνται για εξωτερική χρήση. Το αναλγητικό αποτέλεσμα εμφανίζεται συνήθως πολύ γρήγορα και διαρκεί αρκετές ώρες. Οι αλοιφές είναι επίσης καλές επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμφωνώντας τη διάρκεια του μαθήματος με τον ειδικό που παρακολουθεί.

Η πορεία της θεραπείας με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα δεν υπερβαίνει τις δύο εβδομάδες, καθώς έχουν πολλές παρενέργειες.

Επομένως, τα ΜΣΑΦ συνταγογραφούνται με προσοχή σε άτομα με χρόνιες παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα και τους ηλικιωμένους.

Κορτικοστεροειδή

Εάν η θεραπεία με ΜΣΑΦ είναι αναποτελεσματική και ο πόνος επιμένει, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ενδοαρθρικές ενέσεις ορμονών. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα μη στεροειδή φάρμακα.

Λόγω των πολλών ανεπιθύμητων συνεπειών, οι γλυκοκορτικοστεροειδείς ορμόνες εγχέονται στην ενδοαρθρική κοιλότητα του προσβεβλημένου γόνατος όχι περισσότερο από μία φορά κάθε 10-14 ημέρες και μόνο κατά την περίοδο σοβαρής επιδείνωσης.

Χονδροπροστατευτές

Η γλυκοζαμίνη και η θειική χονδροϊτίνη αποτρέπουν την περαιτέρω καταστροφή των αρθρώσεων και βοηθούν στην αποκατάσταση της επιφάνειας των πλακών χόνδρου.

Οι χονδροπροστατευτές βελτιώνουν τη διατροφή του ενδοαρθρικού ιστού, κορεσμό του αρθρικού υγρού με βασικά μικροστοιχεία και μείωση του πόνου, του πρήξιμου και της φλεγμονής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μορφή δισκίων, αλοιφών και ενδοαρθρικών ενέσεων.

Η θεραπεία με φάρμακα που αποκαθιστούν τη δομή του χόνδρου διαρκεί τουλάχιστον 4 έως 5 μήνες. Το αποτέλεσμα είναι μια διαρκής και μακροχρόνια επίδραση για αρκετά χρόνια.

Όταν μιλάμε για χονδροπροστατευτές, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τα φάρμακα τρίτης γενιάς. Εκτός από το χονδροπροστατευτικό, αυτά τα κεφάλαια περιέχουν ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες πρόσθετο, το οποίο καθιστά δυνατή τη μείωση της ποσότητας του φαρμάκου που λαμβάνεται και την επίτευξη καλών αποτελεσμάτων.

Τα παρασκευάσματα υαλουρονικού οξέος είναι πρακτικά επαρκή στη σύνθεσή τους για το αρθρικό υγρό. Μέσα στον σύνδεσμο, η ουσία σχηματίζει μια λεπτή μεμβράνη στην επιφάνεια των πλακών χόνδρου που τις προστατεύει κατά την κίνηση.

ενδοαρθρικές ενέσεις για οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος

Οι ενδοαρθρικές ενέσεις υαλουρονικού οξέος συνταγογραφούνται μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου σταθερής ύφεσης.

χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όταν η συντηρητική θεραπεία δεν δίνει θετικά αποτελέσματα. Η σύγχρονη ιατρική έχει διάφορες μεθόδους εκτέλεσης χειρουργικών επεμβάσεων που διαφέρουν ως προς τον βαθμό τραύματος:

 1. Αρθροσκόπηση- η πιο ήπια μέθοδος χειρουργικών επεμβάσεων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα αρχικά στάδια της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Η διαδικασία είναι κατάλληλη για νέους με ενεργό τρόπο ζωής και μπορεί να επαναληφθεί εάν είναι απαραίτητο.
 2. Οστεοτομία.Η επέμβαση έχει συνταγογραφηθεί για ασθενείς με σοβαρή παραμόρφωση της άρθρωσης. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, πραγματοποιείται τεχνητό κάταγμα του παραμορφωμένου οστού. Στη συνέχεια, οι ειδικοί εξασφαλίζουν μια ανατομική και φυσιολογικά σωστή σύντηξη.
 3. Ενδοπροθετικά. . . Ο πιο ριζικός τύπος λειτουργίας. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η άρθρωση αντικαθίσταται με εμφύτευμα. Παρά την πολυπλοκότητα και τη διάρκεια της ανάρρωσης, τα ενδοπροθετικά είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση στην αρθροδεσία (χειρουργική επέμβαση για τη σύνδεση των άκρων της άρθρωσης για πλήρη ακινητοποίηση της άρθρωσης).
πριν και μετά την οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος στην οστεοαρθρίτιδα

Φυσιοθεραπεία στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος

Στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης της νόσου, οι διαδικασίες φυσικοθεραπείας είναι πολύ αποτελεσματικές. Εξαλείφουν γρήγορα τον πόνο, ανακουφίζουν τους μυϊκούς σπασμούς, αποτρέπουν την καταστροφή του χόνδρου και επιταχύνουν την αναγέννησή του.

Με τη βοήθεια φυσικοθεραπευτικών μέτρων, τα φάρμακα μπορούν να εγχυθούν μέσω του δέρματος απευθείας στην περιοχή της προσβεβλημένης άρθρωσης. Τις περισσότερες φορές, με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, συνταγογραφούνται οι ακόλουθες φυσικοθεραπευτικές διαδικασίες:

 • Μαγνητοθεραπεία (10-20 συνεδρίες)
 • θεραπευτικά λουτρά (ραδόνιο, λάσπη, επίστρωμα, υδρόθειο)
 • υπεριώδης ακτινοβολία μεσαίου κύματος (6-7 φορές)
 • Θεραπεία UHF;
 • Ηλεκτροφόρηση με διαλύματα αντιφλεγμονωδών, αγγειακών, αναλγητικών φαρμάκων.
 • Darsonvalization;
 • Θεραπεία με λέιζερ (τουλάχιστον 10 συνεδρίες).

Μόνο ένας ειδικός μπορεί να καθορίσει ποια θεραπεία απαιτείται σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, πόσο καιρό θα διαρκέσει η θεραπεία, εστιάζοντας στον βαθμό βλάβης των αρθρώσεων, στην ηλικία του ασθενούς και στην παρουσία τυχόν συννοσηρότητας.

Άσκηση

Η θεραπευτική γυμναστική είναι ένα από τα συστατικά της επιτυχημένης θεραπείας για την οστεοαρθρίτιδα deformans. Η άσκηση ενισχύει τους μυς, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και αποκαθιστά την χαμένη κινητικότητα των αρθρώσεων.

Κατά προσέγγιση αριθμός ασκήσεων

Τα μαθήματα επιλέγονται ξεχωριστά για κάθε ασθενή. Είναι απαραίτητο να υποβάλλονται τακτικά σε θεραπεία άσκησης για σταδιακή αύξηση του φορτίου στην άρθρωση. Η άσκηση γίνεται καλύτερα πολλές φορές την ημέρα για 10-15 λεπτά.

Μετά από μια βραδινή προπόνηση, συνιστάται να κάνετε ντους με άνετη θερμοκρασία νερού. Στη συνέχεια, πρέπει να τρίψετε το πονόλαιμο με μια πετσέτα και να κάνετε μασάζ με αντιφλεγμονώδεις αλοιφές.

Θεραπεία με λαϊκές θεραπείες

Οι παραδοσιακές μέθοδοι θεραπείας είναι πολύ δημοφιλείς στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα των αρθρώσεων του γόνατος. Όλα τα είδη κομπρέσες, τριψίματα και αλοιφές από φαρμακευτικά βότανα έχουν ευρεία χρήση. Πριν χρησιμοποιήσετε συνταγές παραδοσιακής ιατρικής, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Πρέπει να θυμόμαστε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την κύρια θεραπεία.

Μέλι και αλάτι που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος

Για σοβαρό πόνο στις αρθρώσεις, μπορείτε να κάνετε μια συμπίεση 100 γραμμαρίων μελιού και μια κουταλιά της σούπας επιτραπέζιο αλάτι. Η διαδικασία πραγματοποιείται τη νύχτα.

Οι συμπίεση θερμότητας από αλάτι, άμμο ή κόκκους είναι πολύ δημοφιλείς στους ασθενείς. Είναι εύκολο να τα φτιάξετε - αρκεί να θερμάνετε το επιλεγμένο προϊόν σε ένα τηγάνι, να το ρίξετε σε μια σακούλα και να το εφαρμόσετε στην άρθρωση σε ζεστή, αλλά όχι καυτή κατάσταση.

Εκτός από τους αναφερθέντες παράγοντες, εφαρμογές παραφίνης, λάχανο ή φύλλα κολλιτσίδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.

Όταν χρησιμοποιείτε συνταγές παραδοσιακής ιατρικής, πρέπει να θυμάστε ότι η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος δεν μπορεί να θεραπευτεί με τη βοήθειά τους. Μπορείτε να μειώσετε μόνο τις εκδηλώσεις της νόσου και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

συμπέρασμα

Για την αποφυγή παραμορφώσεων των αρθρώσεων που σχετίζονται με την ηλικία, είναι απαραίτητο να ασκείστε τακτικά, να παρακολουθείτε τη σωστή διατροφή, να αποφεύγετε τραυματισμούς και να φοράτε άνετα παπούτσια. Εάν αισθάνεστε άβολα στην περιοχή του γόνατος, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό. Μόνο ένας ειδικός μπορεί να διαγνώσει και να πει πώς να θεραπεύσει την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Η αυτοθεραπεία θα επιδεινώσει μόνο την ασθένεια.