Οστεοαρθρίτιδα γονάτου: πρώτα συμπτώματα, θεραπεία, πρόληψη και διατροφή

Πόνος στο γόνατο με οστεοαρθρίτιδα

Ο κατάλογος των μυοσκελετικών διαταραχών είναι εκτενής. Και όσον αφορά τη συχνότητα, η οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος βγαίνει στην κορυφή. Άτομα άνω των 40 ετών κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν αυτήν την ασθένεια.

Η οστεοαρθρίτιδα συχνά συγχέεται με την αρθρίτιδα. Ωστόσο, αυτές είναι δύο εντελώς διαφορετικές έννοιες. Και οι δύο έχουν εντελώς διαφορετικά συμπτώματα και θεραπείες. Μιλάμε για παραμόρφωση και περαιτέρω καταστροφή του ιστού του χόνδρου δίπλα στο οστό.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μια τέτοια διάγνωση γίνεται κάθε τρίτο κάτοικο του κόσμου. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από μια χρόνια πορεία, η οποία συνοδεύεται από πόνο και σοβαρή δυσφορία.

Η αποτυχία εύρεσης αποτελεσματικής θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ακινητοποίηση των άκρων και απώλεια λειτουργικότητας.

Αιτίες παραμόρφωσης χόνδρου

 • Τραυματισμοί. Μετά από εξάρθρωση, ρήξη ή βλάβη στους menisci, η ασθένεια μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
 • Έντονη σωματική δραστηριότητα. Εάν δεν λάβετε υπόψη την ηλικία και την άσκηση, θα μπορούσατε είτε να υποστείτε τραυματισμό ή μικρή ζημιά που οδηγεί σε οστεοαρθρίτιδα.
 • Ευσαρκία. Ένα μεγάλο βάρος πέφτει στα γόνατά σας.
 • Χαλαρές ταινίες. Οι κινούμενες αρθρώσεις λαμβάνουν μικροτραύμα και το άτομο δεν το παρατηρεί καν.
 • Διάφορες αρθρώσεις των αρθρώσεων. Συνήθως η οστεοαρθρίτιδα είναι αποτέλεσμα της αρθρίτιδας. Ως αποτέλεσμα της φλεγμονώδους διαδικασίας, το αρθρικό υγρό συσσωρεύεται στην άρθρωση και αρχίζει η καταστροφή του ιστού του χόνδρου.
 • Το άγχος είναι η αιτία πολλών ασθενειών. Η συναισθηματική κόπωση οδηγεί σε κακή κυκλοφορία του αίματος. Το αποτέλεσμα είναι πρήξιμο και φλεγμονή.

Συμπτώματα που ανταποκρίνονται.

Πόνος στο γόνατο με οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα (το δεύτερο όνομα είναι γοναρθρίτιδα) του γόνατος απαιτεί μια προσεκτική και ικανή προσέγγιση. Επομένως, εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, συνιστάται να επικοινωνήσετε με έναν ρευματολόγο. Έχει θεραπευτικό προφίλ και ασχολείται με ασθενείς με δυστροφικές και φλεγμονώδεις ασθένειες των αρθρώσεων. Αξίζει να επικοινωνήσετε με έναν ρευματολόγο εάν υπάρχουν παράπονα σχετικά με:

 • Πόνος στο γόνατο. Δεν εμφανίζεται ξαφνικά. Ήπιος πόνος μπορεί να παρατηρηθεί με την πάροδο των ετών, ειδικά κατά την άσκηση. Αυτό δεν είναι ακόμη οστεοαρθρίτιδα. Η ασθένεια του 2ου βαθμού χαρακτηρίζεται από πόνο και ανάπαυση.
 • Συνοβίτιδα. Μιλάμε για τη συσσώρευση αρθρικού υγρού στην κοιλότητα της άρθρωσης. Η συνέπεια της υπέρβασης του επιτρεπόμενου κανόνα είναι η εμφάνιση μιας κύστης Baker. Οι μέθοδοι θεραπείας σε αυτήν την περίπτωση δεν απαιτούν χειρουργική επέμβαση.
 • Παραμόρφωση γόνατοςΑυτό είναι ένα σημάδι οστεοαρθρίτιδας όψιμου σταδίου.
 • Ρωγμές όταν λυγίζετε τα γόνατα. Χαρακτηρίζεται ως σκληρό και άβολο. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι η οστεοαρθρίτιδα έχει προχωρήσει στο στάδιο 2 ή ακόμα και στο 3.
 • Περιορισμένη κινητική άρθρωση. Αυτό το σύμπτωμα εκδηλώνεται αργά. Το πόδι κάμπτεται μόνο σε γωνία 90 μοιρών. Ταυτόχρονα, εξωτερικά έντονη παραμόρφωση της άρθρωσης.

Αποτελεσματική θεραπεία

Τα συμπτώματα και η θεραπεία αυτής της ασθένειας είναι τόσο διαφορετικά που δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς τη βοήθεια ειδικού. Υπάρχουν ορισμένες βλάβες που μοιάζουν με οστεοαρθρίτιδα. Μόνο ένας γιατρός μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικές θεραπείες.

Η θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα πρέπει να στοχεύει στην επίλυση ορισμένων προβλημάτων:

 • Εξαλείψτε τον πόνο.
 • Επιτάχυνση της αποκατάστασης του χόνδρου μετά από ασθένεια.
 • Βελτιώστε την κυκλοφορία του αίματος.
 • Αυξήστε την απόσταση μεταξύ των οστών των αρθρώσεων.
 • Αυξήστε την ελαστικότητα των τενόντων και των συνδέσμων.
 • Ενίσχυση του μυϊκού ιστού γύρω από την άρθρωση.
 • Αυξήστε την κινητικότητα των γονάτων.

Μπορείτε να λάβετε αξιοσημείωτα αποτελέσματα μόνο εάν εφαρμόσετε μια ολοκληρωμένη θεραπεία. Ανάλογα με το στάδιο της νόσου και τα χαρακτηριστικά του ασθενούς, ο γιατρός μπορεί να προσφέρει συντηρητική, φαρμακευτική θεραπεία, θεραπεία άσκησης, φυσική θεραπεία, διατροφή, χειρουργική επέμβαση. Κατά κανόνα, διάφοροι τύποι θεραπείας συνταγογραφούνται σε συνδυασμό.

Θεραπεία με φάρμακα (φάρμακα)

Η ιατρική θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας είναι ένα σημαντικό μέρος του συμπλέγματος των θεραπευτικών αποτελεσμάτων. Οι γιατροί συνταγογραφούν πολλές ομάδες φαρμάκων που επηρεάζουν περισσότερο την οστεοαρθρίτιδα.

Φάρμακα για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος

Αυτά περιλαμβάνουν:

 1. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. . . Ο κύριος σκοπός αυτών των φαρμάκων είναι η ανακούφιση από τον πόνο. Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και είναι η λεγόμενη «γέφυρα» για τη μετάβαση σε άλλες μεθόδους θεραπείας (γυμναστική, φυσιοθεραπεία, μασάζ). Δεν συνιστάται μακροχρόνια θεραπεία με φάρμακα αυτής της ομάδας. Τα μη στεροειδή φάρμακα καλύπτουν μόνο το υποκείμενο πρόβλημα και ανακουφίζουν τον πόνο. Λόγω των πολλών παρενεργειών και του κινδύνου εθισμού, μόνο ένας γιατρός πρέπει να συνταγογραφήσει τη δοσολογία ενός ή του άλλου μη στεροειδούς φαρμάκου.
 2. Ονδροπροστατευτές- Φάρμακα που περιέχουν γλυκοζαμίνη. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στην αποκατάσταση της δομής του χόνδρου και της αναγέννησης των κυττάρων. Η χρήση τους είναι ασφαλής και δίνει θετική ορμή.
 3. Αλοιφές για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. . . Αυτός ο θεραπευτικός παράγοντας δεν προορίζεται για τη θεραπεία της νόσου, αλλά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Οι αλοιφές προάγουν την κυκλοφορία του αίματος, έχουν αποτέλεσμα θέρμανσης και ανακουφίζουν τον πόνο. Αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι αλοιφές από μόνες τους δεν θα είναι αρκετές.
 4. Συμπιεσμένο. . . Αυτή η μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική από την εφαρμογή αλοιφών. Οι γιατροί συνταγογραφούν κομπρέσες με αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Τα παρασκευάσματα διεισδύουν τέλεια στο δέρμα, απελευθερώνουν μυϊκούς σφιγκτήρες και έχουν απορροφητικό αποτέλεσμα. Αντιμετωπίστε την οστεοαρθρίτιδα και τις συμπιέσεις με φαρμακευτική χολή ή επισκοπή.

φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία για αυτήν την ασθένεια είναι ένα σημαντικό μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης. Χάρη στις ασκήσεις γυμναστικής, η κυκλοφορία του αίματος στην προσβεβλημένη άρθρωση βελτιώνεται αισθητά. Το αποτέλεσμα είναι ορατό 15-20 ημέρες μετά την έναρξη της προπόνησης. Συνιστάται να συντονίζονται ορισμένες ασκήσεις με έναν ορθοπεδικό χειρουργό. Είναι σημαντικό να μην υπερφορτώνετε, διαφορετικά η καταστροφή του χόνδρου μπορεί να επιταχυνθεί. Τα μαθήματα γίνονται πάντα ξαπλωμένοι ή καθισμένοι. Έτσι μπορείτε να προστατεύσετε τα πόδια σας από το άγχος. Ως μέρος των ασκήσεων φυσικής θεραπείας, συνταγογραφείται μασάζ, συνιστάται να επισκεφθείτε την πισίνα, τα μαθήματα αεροβικής στο νερό. Ωστόσο, όλες οι ασκήσεις πρέπει να γίνουν μετά την έναρξη της ύφεσης. Μια επιδεινωμένη κατάσταση είναι αντένδειξη στη θεραπευτική άσκηση.

Διαδικασία φυσικοθεραπείας: έκθεση με λέιζερ

Θεραπεία με λέιζερ της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο

Υπάρχουν όλο και περισσότερες νέες μέθοδοι θεραπείας της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του γόνατος. Ένα από αυτά είναι η θεραπεία με λέιζερ. Πρόκειται για μια καινοτόμο διαδικασία στην οποία εκτίθεται μια ειδική δέσμη φωτός. Μπορεί να βρεθεί στο φάσμα υπεριώδους και υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Μετά τη δράση λέιζερ στην άρθρωση, αρχίζει να σχηματίζεται ένα στρώμα νέων κυττάρων. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι είναι δυνατή η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του γόνατος χωρίς χειρουργική επέμβαση. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολύ λίγες αντενδείξεις στη διαδικασία.

Μετά από 15 συνεδρίες, η λειτουργία των αρθρώσεων μπορεί να αποκατασταθεί μερικώς.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με λέιζερ χρησιμοποιούνται διάφορες καινοτόμες συσκευές. Μετά από μια σειρά διαδικασιών, επιτυγχάνεται το αποτέλεσμα της αναισθησίας, επιταχύνεται η ροή του αίματος και αποκαθίσταται η λειτουργία της άρθρωσης. Εν μέρει ή πλήρως - εξαρτάται από τη σοβαρότητα της νόσου.

Σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας

 1. Μαγνητοθεραπεία. . . Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, διεγείρονται οι ιστοί γύρω από την άρθρωση. Με τη βοήθεια ενός μαγνήτη δημιουργείται ένα ηλεκτρικό πεδίο που βελτιώνει τις κυτταρικές μεταβολικές διεργασίες και δρα ως ώθηση για αναγέννηση.
 2. Η χρήση υπερήχων. . . Οι δονήσεις διεισδύουν τέλεια στο δέρμα, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και διεγείρουν τη σύνθεση αρθρικού υγρού. Η μέθοδος υπερήχων είναι ιδανική για σοβαρό πόνο.
 3. Μέθοδος ηλεκτροδιέγερσης. . . Η αποτελεσματική θεραπεία καθίσταται δυνατή με τη δράση των ρευμάτων σε διαφορετικές συχνότητες στις μυϊκές ίνες. Οι γιατροί συνιστούν το συνδυασμό ηλεκτρικής διέγερσης με θεραπευτική άσκηση. Αυτό θα έχει το μεγαλύτερο αποτέλεσμα.
 4. Θερμικές θεραπείες. . . Αυτές περιλαμβάνουν τη θεραπεία με παραφίνη και τη θεραπεία με λάσπη. Οι ειδικοί εφαρμόζουν λάσπη ή παραφίνη επιτόπου που έχει προθερμανθεί σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία. Η διέγερση της τοπικής κυκλοφορίας αίματος βοηθά στην επίτευξη θεραπευτικού αποτελέσματος.
 5. Θεραπεία με βδέλλες. . . Η Hirudotherapy είναι ένας αρκετά κοινός τρόπος για να απαλλαγούμε από πολλές ασθένειες. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με βδέλλες, αλλά μόνο με την καθοδήγηση ενός ειδικού που κατανοεί το πρόβλημα.
 6. χειρουργική επέμβαση. . . Η λειτουργία εκτελείται ως έσχατη λύση όταν όλες οι άλλες μέθοδοι δεν έχουν δείξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα πρώτα στάδια της νόσου δεν απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Και μερικές φορές απαιτείται αντικατάσταση της αρρώστιας άρθρωσης. Τα κατεστραμμένα μέρη κόβονται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Αντικαθίστανται από μια πρόσθεση. Αλλά πιθανότατα θα πρέπει να αλλάξει σε 10-15 χρόνια. Τέτοιες προθέσεις δεν είναι πολύ ανθεκτικές.

Διατροφή για την οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος

Τροφή για τη διατροφή κατά της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος

Η ολοκληρωμένη θεραπεία αυτής της ασθένειας, εκτός από τις μεθόδους που περιγράφονται παραπάνω, περιλαμβάνει επίσης μια αυστηρή διατροφή. Χρειάζεται μια κατάλληλη προσέγγιση. Δεν χρειάζεται να πάμε στα άκρα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

 • Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού. Δεν είναι μόνο ότι η οστεοαρθρίτιδα είναι επίσης γνωστή ως "οστεοαρθρίτιδα αλατιού". Οι γιατροί συμβουλεύουν να προσθέσουν λίγο αλάτι στα πιάτα πριν τα φάτε και όχι όταν μαγειρεύουν.
 • Ελαχιστοποιήστε τη χρήση μπαχαρικών, ειδικά ζεστών. Σας κάνουν διψασμένους και σας προκαλούν όρεξη.
 • Θα πρέπει επίσης να ελαχιστοποιούνται διάφορα αγγούρια και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.
 • Εξαλείψτε τα ζωικά λίπη από τα τρόφιμα.
 • Τουλάχιστον, εξαλείψτε το λιπαρό κρέας. Σταματήστε να τρώτε πάπια, χήνα, αρνί, χοιρινό.
 • Αρνηθείτε ψωμί και ψωμάκια (μπορείτε να φάτε μαύρο ψωμί, αλλά με μέτρο), καθώς και σοκολάτα και ζάχαρη. Οι υδατάνθρακες δεν χρειάζονται για άτομα με οστεοαρθρίτιδα. Η χρήση τους επηρεάζει την αύξηση βάρους. Και αυτός είναι ένας παράγοντας κινδύνου.
 • Απαγορεύεται αυστηρά τα αλκοολούχα ποτά και το κάπνισμα. Τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Λίγο για χρήσιμα προϊόντα

Ένας διατροφολόγος θα σας βοηθήσει να ισορροπήσετε τη διατροφή σας. Για παράδειγμα, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα εδώ που μπορούν να καταναλωθούν και αυτό είναι ακόμη ευπρόσδεκτο με μια τέτοια διάγνωση. Πρώτον, αυτά είναι προϊόντα που περιέχουν ονδροπροστατευτικά και κολλαγόνο, είναι τα δομικά στοιχεία για τα οστά, τους χόνδρους και τους συνδέσμους. Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει ζωμό από βόειο κρέας, ειδικά οστά. Η παρουσία ζελέ, aspic και ζελέ κρέατος στο μενού είναι ευπρόσδεκτη.

Η πρωτεΐνη γάλακτος βοηθά επίσης στην οστεοαρθρίτιδα. Η χρήση του τυριού ή του τυριού cottage φαίνεται συγκεκριμένα, το ασβέστιο που περιέχει είναι απαραίτητο για τις αρθρώσεις. Παρά το γεγονός ότι πρέπει να εγκαταλείψετε τα ζωικά λίπη, χρειάζεστε ακόμα ζωική πρωτεΐνη. Καλές πηγές γι 'αυτό είναι το κρέας κουνελιού, οι θρεπτικές ουσίες, το άπαχο βόειο κρέας, τα πουλερικά (μόνο λευκά). Ωστόσο, η πιο ευεργετική είναι η πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ψάρια και τα θαλασσινά. Δείχνεται επίσης η χρήση οσπρίων και κόκκων (φαγόπυρο). Περιέχουν την απαραίτητη φυτική πρωτεΐνη για το σώμα.

Οι υδατάνθρακες είναι επίσης απαραίτητοι. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να τα αναζητήσετε σε φυτικά τρόφιμα. Η έλλειψη λίπους είναι επίσης κακή για την υγεία του σώματος. Στην περίπτωση οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του γόνατος, επιτρέπεται η χρήση φυτικών λιπών.

Κατά τη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας, η δίαιτα πρέπει να προσανατολίζεται στην απώλεια βάρους. Εάν ακολουθήσετε μια δίαιτα που ετοίμασε ο γιατρός σας, δεν θα αισθανθείτε πεινασμένοι.

Η επίσκεψη σε ένα σανατόριο είναι μια εξαιρετική πρόληψη κατά των ασθενειών

ιατρικό σανατόριο για την πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος

Σε ένα από τα σανατόρια που ειδικεύονται στη θεραπεία των αρθρώσεων, θα σας δοθεί ολοκληρωμένη θεραπεία. Όποιος έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στο εξωτερικό μπορεί να επιλέξει οποιαδήποτε χώρα. Σχεδόν κάθε θέρετρο που προσφέρει θεραπεία με οστεοαρθρίτιδα έχει λάσπη και ιαματικές πηγές.

Η Γερμανία είναι ηγέτης στη θεραπεία των αρθρώσεων. Αυτή η χώρα προσφέρει υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες. Μπορείτε επίσης να δώσετε προσοχή στην Τσεχική Δημοκρατία. Υπάρχουν πολλά σανατόρια όπου αποκαθιστούν τους ασθενείς μετά από τραυματισμούς και εξαλείφουν τα προβλήματα των αρθρώσεων. Στα τσεχικά ιαματικά λουτρά προσφέρουν θεραπεία με λάσπη, λουτρά ραδονίου και στο Κάρλοβυ Βάρυ προσφέρουν ακόμη και ενέσεις με φυσικό διοξείδιο του άνθρακα. Στην Ουγγαρία, οι κριτικές των ασθενών προτείνουν τη λίμνη Heviz. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός θερμικών και μεταλλικών ελατηρίων σε αυτήν τη χώρα. Επομένως, άνθρωποι που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα έρχονται εδώ.

Στην περιοχή πολλών χωρών υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις για θέρετρα σανατόριουμ, όπου έμπειροι ειδικοί, εξοπλισμένοι με σύγχρονες τεχνολογίες και τεχνικές, θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε σημαντικά την κατάστασή σας με οστεοαρθρίτιδα.

Λίγα λόγια για την πρόληψη

Κάθε άτομο είναι υπεύθυνο για τη δική του υγεία. Προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα με τα χρόνια, πρέπει να θυμόμαστε την ανάγκη πρόληψης διαφόρων ασθενειών. Αυτό ισχύει επίσης για την οστεοαρθρίτιδα των αρθρώσεων του γόνατος.

Η πρωτογενής προφύλαξη πρέπει να ξεκινήσει μετά από 30 χρόνια. Για να μειώσετε τον κίνδυνο ασθένειας, πρέπει να παρακολουθείτε το βάρος σας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί απλά ρυθμίζοντας την παροχή ρεύματος. Είναι επίσης απαραίτητο να αποφευχθούν τραυματισμοί. Καθώς μεγαλώνετε, το μυϊκό πλαίσιο γίνεται όλο και πιο αδύναμο, οπότε πρέπει να αξιολογήσετε σωστά τη δύναμή σας. Οι γιατροί συστήνουν να φοράτε άνετα παπούτσια και να ασκείτε.

Εάν ακολουθήσετε αυτά τα απλά προληπτικά μέτρα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην ξέρετε ποτέ τι είναι η οστεοαρθρίτιδα.