Οστεοχόνδρωση: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Πόνος στον αυχένα με οστεοχόνδρωση

Η οστεοχόνδρωση είναι μία από τις πιο συχνές δυστροφικές βλάβες του οστικού ιστού και ορθώς θεωρείται η «ασθένεια του αιώνα». Αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτήν την ασθένεια: Η βλάβη στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, τους συνδέσμους και τα οστά οδηγεί σε αναπηρία στις περισσότερες περιπτώσεις.

Μετά την εξάσκηση, σήμερα μόνο τα μωρά δεν πάσχουν από οστεοχόνδρωση. Περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι εξοικειωμένοι με αυτήν την ασθένεια. Άτομα άνω των 35 ετών διατρέχουν κίνδυνο. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από αργή πορεία, και εξαιτίας αυτού, οι άνθρωποι μαθαίνουν για την παρουσία της πολλά χρόνια αργότερα.

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι ειδικές δομές χόνδρου που βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων. Χάρη σε αυτές τις δομές, η ανθρώπινη σπονδυλική στήλη είναι ευέλικτη και κινητή. Μετά από λίγο, η πολυκατευθυντική πίεση από την πλευρά των σπονδύλων οδηγεί σε μείωση, στρώση και παραμόρφωση των μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Αυτό οδηγεί στη συνέχεια σε μείωση της απόστασης μεταξύ των σπονδύλων και της σύσφιξης των ριζών που εκτείνονται από τον νωτιαίο μυελό. Εμφανίζονται αφόρητες οδυνηρές αισθήσεις. Έτσι ξεκινά η ασθένεια. Οι αιτίες της εμφάνισης της νόσου ποικίλλουν ευρέως. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μπορούν να επηρεάσουν την έναρξη και την επακόλουθη ανάπτυξη της νόσου.

Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι:

 • Νωτιαίος τραυματισμός
 • Υπέρβαρο, παχυσαρκία
 • υπερβολική σωματική δραστηριότητα
 • ανενεργός τρόπος ζωής
 • η παρουσία κακών συνηθειών: κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ.
 • συνεχές στρες στη σπονδυλική στήλη, π. χ. Β. Δόνηση (αυτό ισχύει για οδηγούς και άτομα που περνούν πολύ χρόνο πίσω από το τιμόνι).
 • Σκολίωση;
 • η παρουσία σωματικών και ενδοκρινικών ασθενειών ·
 • ορμονικές αλλαγές στο σώμα (νεολαία, εμμηνόπαυση)
 • μειωμένη παροχή αίματος στους νωτιαίους ιστούς.
 • λάθος, ανισορροπημένη διατροφή
 • Έκθεση σε αγχωτικές καταστάσεις.

Πρέπει να καταλάβετε ότι η οστεοχόνδρωση δεν είναι ασθένεια που σχετίζεται με την ηλικία και επομένως οποιοσδήποτε, τόσο παιδί όσο και ενήλικας, μπορεί να το αντιμετωπίσει.

Τύποι ασθενειών

Υπάρχουν διάφοροι τύποι οστεοχόνδρωσης: αυχενικός? Στήθος; Οσφυϊκή μοίρα.

 1. Η παραμόρφωση των μεσοσπονδύλιων δίσκων στην αυχενική μοίρα οδηγεί στην ανάπτυξη της αυχενικής οστεοχόνδρωσης. Αυτός ο τύπος ασθένειας συνοδεύεται από οδυνηρές αισθήσεις και δυσφορία στον αυχένα. Όταν η ασθένεια περιπλέκεται από βουβωνική κήλη ή προεξοχή των μεσοσπονδύλιων δίσκων, ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί στο κεφάλι, τα άνω άκρα και τους ώμους. Η οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας συχνά εκδηλώνεται ως μούδιασμα των δακτύλων και σωματική αδυναμία των χεριών.
 2. Η θωρακική οστεοχόνδρωση είναι λιγότερο συχνή από την αυχενική οστεοχόνδρωση. Εκδηλώνεται με την παραμόρφωση των μεσοσπονδύλιων δίσκων της θωρακικής σπονδυλικής στήλης. Οι αισθήσεις του πόνου εμφανίζονται όχι μόνο στο στέρνο, αλλά επίσης εξαπλώνονται στα εσωτερικά όργανα και σε ολόκληρη την επιφάνεια της πλάτης στην περιοχή του θώρακα.
 3. Ο πιο συνηθισμένος από όλους τους τύπους είναι η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής χώρας. Και αυτό οφείλεται στο αυξημένο φορτίο της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Ο πόνος που εμφανίζεται στην κάτω πλάτη συχνά εκπέμπεται στα κάτω άκρα και τους γλουτούς. Αυτός ο τύπος ασθένειας μπορεί να συνοδεύεται από μούδιασμα των ποδιών και διάφορες διαταραχές στη λειτουργία των πυελικών οργάνων και του ουροποιητικού συστήματος.

Συμπτώματα οστεοχονδρωσίας

Η οστεοχόνδρωση είναι μια «ύπουλη» ασθένεια. Πρώτον, οι άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν καν την παρουσία του καθώς αναπτύσσεται πολύ αργά και τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν λίγα χρόνια αργότερα, όταν έχει ήδη συμβεί σημαντική παραμόρφωση του χόνδρου.

Δεύτερον, η ασθένεια μπορεί εύκολα να συγχέεται με άλλες ασθένειες. Και όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι ο πόνος εμφανίζεται σε διαφορετικά τμήματα σε διαφορετικούς τύπους οστεοχόνδρωσης.

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι δεν έχουν συνηθίσει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο αμέσως. Το βρίσκουν ευκολότερο να πίνουν το «θαυματουργό χάπι» που έχουν συνταγογραφήσει για τον εαυτό τους. Αλλά φανταστείτε τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν ένα άτομο είχε συμβουλευτεί έναν ειδικό αμέσως αντί της αυτοθεραπείας θα μπορούσε εύκολα να αποφύγει τις συνέπειες και τις επιπλοκές της νόσου και, τα περισσότερα το σημαντικότερο, δεν θα παρεμποδίζεται, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις.

Άλλα σημεία δείχνουν οστεοχόνδρωση:

 • Πόνος στην πλάτη (οπουδήποτε από αυχενικό έως οσφυϊκό τοκετό)
 • Σπασμός της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια της κίνησης.
 • Μούδιασμα των άνω και κάτω άκρων και των δακτύλων.
 • Αίσθημα «σέρνεται».
 • Κράμπες και πόνοι στους μυς
 • επαναλαμβανόμενος πονοκέφαλος
 • Ζάλη;
 • αυξημένη κούραση.

Διάγνωση της οστεοχόνδρωσης

 1. Πρώτον, ο γιατρός συλλέγει μια ανάμνηση. Τα παράπονα των ασθενών είναι κρίσιμα. Για να επιβεβαιώσετε ή να αντικρούσετε τη διάγνωση, καθορίζονται οι ακόλουθες μέθοδοι εξέτασης: μέτρηση και στοχευμένη ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης. Μυελογραφία; Υπολογιστική τομογραφία; Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού.
 2. Η πιο προσιτή και ταυτόχρονα αρκετά σημαντική διαγνωστική μέθοδος είναι η εξέταση ακτίνων Χ. Θα τραβηχτεί μια φωτογραφία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που δείχνει τυχόν παραμορφώσεις των οστών και των χόνδρων.
 3. Η μυελογραφία είναι μια πιο περίπλοκη και επικίνδυνη μέθοδος. Ένας παράγοντας αντίθεσης εγχέεται στο νωτιαίο σωλήνα. Αυτή η διαγνωστική μέθοδος πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ειδικό. Αυτή η μέθοδος πραγματοποιείται για τον προσδιορισμό της δομής του νωτιαίου σωλήνα.
 4. Η υπολογιστική τομογραφία και η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού είναι οι πιο σύγχρονες και ίσως οι πιο ακριβές τεχνικές. Γίνονται για τη διάκριση μεταξύ της οστεοχόνδρωσης και μιας άλλης νόσου της σπονδυλικής στήλης που έχει τα ίδια συμπτώματα, όπως ένας όγκος του νωτιαίου σωλήνα.

Θεραπεία της οστεοχόνδρωσης

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η πλήρης επούλωση είναι δυνατή μόνο στα αρχικά στάδια. Σε καμία περίπτωση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να συνεχίσετε να ζείτε μια φυσιολογική ζωή. Η θεραπεία για την ασθένεια πρέπει να είναι ολοκληρωμένη. Εκτός από τη φαρμακευτική θεραπεία, συνταγογραφούνται:

 • Βελονισμός;
 • Θεραπεία κενού;
 • Θεραπεία με λέιζερ;
 • Φαρμακοκινητική;
 • Μαγνητοκινητική;
 • ηλεκτρική διέγερση.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση.

Η φυσιοθεραπεία και το μασάζ παίζουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης. Συνιστάται ένα άτομο με αυτήν την πάθηση να κοιμάται μόνο σε ένα σκληρό, σκληρό κρεβάτι. Πρέπει να καταλάβετε ότι η θεραπεία για την ασθένεια είναι πολύ μεγάλη. Εάν θέλετε να απαλλαγείτε από την ασθένεια, να είστε υπομονετικοί και δυνατοί και σε καμία περίπτωση μην σταματήσετε τη θεραπεία.

Πώς μπορεί να προληφθεί η ανάπτυξη της νόσου;

 1. Παρακολουθήστε την υγεία σας και λάβετε προληπτικούς ελέγχους.
 2. Αντιμετωπίστε έγκαιρα τις νωτιαίες διαταραχές και παρακολουθήστε τη στάση σας.
 3. Να κάνετε αθλητισμό, να θυμάστε τον αθλητισμό - το κλειδί για την υγεία.
 4. Φάτε σωστά, φάτε υγιεινά και φάτε εμπλουτισμένα τρόφιμα, ειδικά εκείνα που περιέχουν ασβέστιο και μαγνήσιο.
 5. Καταπολέμηση επιπλέον κιλών.
 6. Κατανομή ομοιόμορφα του φορτίου. Μην μεταφέρετε τη σακούλα πάνω και βαριά με το ένα χέρι.

Όταν αισθάνεστε ότι κάτι είναι "λάθος", υπήρχε πόνος που δεν υπήρχε στο παρελθόν ή απλά δεν αποδίδετε μεγάλη σημασία σε αυτό. Ζητήστε τη βοήθεια ενός σπονδυλολόγου - ενός ειδικού που ειδικεύεται στη θεραπεία ασθενειών της σπονδυλικής στήλης.