Οστεοχόνδρωση

Οστεοχόνδρωση- μια ασθένεια παγκόσμιας κλάσης επειδή άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από αυτήν (40-90%). Αυτή η παθολογία, στις περισσότερες περιπτώσεις, εμφανίζεται σε άτομα ώριμης ηλικίας μετά από 30 χρόνια. Ο πόνος στην πλάτη στην καθημερινή ζωή συχνά αποδίδεται σε αυτή την ασθένεια. Στο άρθρο μας θα εξετάσουμε τα λεπτομερή συμπτώματα, θα μάθουμε τις αιτίες και τις θεραπείες για την οστεοχονδρωσία. Στην ιατρική, αυτή η ασθένεια ονομάζεται βλάβη των ιστών της σπονδυλικής στήλης εκφυλιστικής-δυστροφικής φύσης. Η οστεοχόνδρωση συνοδεύεται από βλάβες των μεσοσπονδύλιων δίσκων, των αρθρικών επιφανειών, των σπονδυλικών σωμάτων και των συνδέσμων. Συνήθως τα οστά και οι σύνδεσμοι προσβάλλονται πρώτα στην οστεοχονδρωσία.

Υπάρχουν πολλά στάδια στην ανάπτυξη της οστεοχονδρωσίας. Ας τους ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά:

 • Η οστεοχόνδρωση στο αρχικό στάδιο μοιάζει με αφυδάτωση του πολφικού πυρήνα, η οποία προκαλεί μείωση της θέσης του σπονδύλου. Για να γίνει πιο σαφές στον αναγνώστη, εξηγούμε τι είναι ο πολφικός πυρήνας. Αυτός ο ιατρικός όρος περιγράφει το εσωτερικό του μεσοσπονδύλιου δίσκου, ο οποίος αντιπροσωπεύεται από ημι-υγρή (ίνες συνδετικού ιστού) και ζελατινώδη (χονδρίνη) συστατικά. Κατά το διάστημα αυτό ο ασθενής έχει ρήξεις στον ινώδη δακτύλιο.
 • Το επόμενο στάδιο σχετίζεται στενά με το προηγούμενο: λόγω της πρόπτωσης του σπονδύλου, οι σύνδεσμοι και οι μύες εξαρτώνται. Αυτή η κατάσταση προκαλεί κινητική ανισορροπία στους σπονδύλους. Αυτή η φάση χαρακτηρίζεται από σπονδυλολίσθηση, ή για να το θέσω απλά, μετατόπιση των σπονδύλων.
 • Το τρίτο στάδιο στην ανάπτυξη της οστεοχονδρωσίας χαρακτηρίζεται από πιο αισθητές εκδηλώσεις για ένα συνηθισμένο άτομο - προεξοχές των μεσοσπονδύλιων δίσκων (προεξοχή του περιεχομένου τους) και οστεοαρθρίτιδα.
 • Το τελικό στάδιο της οστεοχονδρωσίας σχετίζεται με οστεόφυτα. Το σώμα μας, διαπιστώνοντας τη «χαλάρωση» των σπονδύλων, προσπαθεί να επαναφέρει τη σπονδυλική στήλη στις αρχικές της λειτουργίες: υποστηρικτική και προστατευτική. Αντίθετα, στις επιφάνειες των σπονδύλων εμφανίζονται οστικές αναπτύξεις που ονομάζονται οστεόφυτα. Την ίδια περίοδο εμφανίζεται η ανάπτυξη ινώδους ιστού. Το αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών είναι η μετανάστευση του κινητικού τμήματος της σπονδυλικής στήλης στο κέλυφος.

Η οστεοχόνδρωση είναι μια ασθένεια πολλών ειδών. Εκχωρήστε την οστεοχόνδρωση στις αυχενικές, θωρακικές και οσφυοϊερές περιοχές, καθώς και σε έναν κοινό τύπο οστεοχόνδρωσης. Στην ιατρική πρακτική, η οστεοχόνδρωση της άρθρωσης του γόνατος γίνεται όλο και πιο συχνή.

Οι λόγοι για την ανάπτυξη της οστεοχονδρωσίας

Οι λόγοι για την ανάπτυξη αυτής της ασθένειας είναι πολυάριθμοι και δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιοριστούν. Οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά στην ανάπτυξη της οστεοχόνδρωσης μέσω της καθιστικής ζωής που είναι τόσο συνηθισμένος σήμερα, της παχυσαρκίας, των κακών συνηθειών (κυρίως του καπνίσματος), της ανθυγιεινής διατροφής, της πλατυποδίας, της έντονης σωματικής καταπόνησης και της κακής στάσης του σώματος. Ο τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη οστεοχονδρωσίας και μπορεί επίσης να αναπτυχθεί λόγω γενετικής προδιάθεσης. Μεταβολικές διαταραχές, λοιμώξεις, συγγενείς ανωμαλίες και αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία είναι κοινές αιτίες αυτής της ασθένειας. Η σύνδεση μεταξύ της ανάπτυξης της οστεοχονδρωσίας και των κραδασμών είναι ενδιαφέρουσα. Αυτό ισχύει άμεσα για οδηγούς γεωργικών μηχανημάτων ή χειριστές μηχανημάτων.

Η σημερινή οστεοχονδρωσία δεν έχει σοβαρούς ηλικιακούς περιορισμούς - εμφανίζεται τόσο σε ηλικιωμένους όσο και σε νέους. Υπάρχει η άποψη ότι η ανάπτυξη της οστεοχονδρωσίας συνδέεται με τη συσσώρευση αλατιού, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως αλήθεια. Οι εναποθέσεις αλατιού είναι πιο πιθανό αποτέλεσμα οστεοχονδρωσίας. Συχνά η αιτία του πόνου στην οστεοχονδρωσία είναι ο ερεθισμός των νευρικών ριζών, ο οποίος στην ιατρική ονομάζεται ερεθισμός. Οι αγγειακές παθήσεις στο φόντο της οστεοχονδρωσίας αναπτύσσονται λόγω παραβίασης της εννεύρωσης του αγγειοκινητικού συστήματος.

Συμπτώματα οστεοχονδρωσίας

Οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης στην εικόνα

Το πιο εμφανές σύμπτωμα της οστεοχονδρωσίας είναι ο πόνος και η δυσφορία. Ο πόνος δεν είναι πάντα μόνιμος, μπορεί περιοδικά να επιδεινώνεται και στη συνέχεια να υποχωρεί. Αυτά τα συμπτώματα συχνά συνοδεύονται από μούδιασμα στα άκρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος εξαπλώνεται στην αριστερή πλευρά του σώματος. Εάν παρατηρήσετε τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας στον εαυτό σας, τότε βιαστείτε να δείτε έναν ειδικό - έναν θεραπευτή ή έναν νευρολόγο. Η έγκαιρη ανίχνευση της οστεοχονδρωσίας θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας της.

Με την οστεοχονδρωσία, οι ασθενείς συχνά παραπονιούνται για αυξημένη κόπωση. Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό, με την πρώτη ματιά, δεν είναι ξεκάθαρο πώς πάει με αυτόΗ ασθένεια σχετίζεται με το κρύο των άκρων. Ο πονοκέφαλος και η ζάλη συχνά συνδέονται με την οστεοχόνδρωση. Επίσης χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου είναι τα υψηλά επίπεδα κόπωσης των ματιών ακόμα και η απώλεια όρασης. Με την οστεοχόνδρωση της οσφυοϊερής σπονδυλικής στήλης, οι ασθενείς μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με το αναπαραγωγικό σύστημα. Είναι σημαντικό για τις γυναίκες να γνωρίζουν ότι η οστεοχόνδρωση μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική πορεία της εγκυμοσύνης και της σύλληψης. Κάθε τύπος οστεοχονδρωσίας έχει τα δικά του διακριτικά χαρακτηριστικά. Έτσι, με την αυχενική μορφή της νόσου, υπάρχουν σημεία με τη μορφή πονοκεφάλου (ειδικά κατά την κίνηση του κεφαλιού), ζάλη κατά την περιστροφή του κεφαλιού, μειωμένη ευαισθησία της πληγείσας περιοχής, πόνος στον αυχένα, τις ωμοπλάτες, τα χέρια και το στήθος . Ένα ενδιαφέρον και όχι ιδιαίτερα ευχάριστο σύμπτωμα της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι η παραβίαση της κινητικότητας της γλώσσας. Η θωρακική οστεοχόνδρωση είναι σπάνια και χαρακτηρίζεται από πόνο στο στέρνο, ιδιαίτερα κατά την αναπνοή. Ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί στο στομάχι, την καρδιά και το συκώτι. Αυτό το είδος χαρακτηρίζεται επίσης από μούδιασμα, μόνο τώρα στην περιοχή του θώρακα. Με την οσφυοϊερή μορφή της παθολογίας, οι ασθενείς συχνά παραπονιούνται για πόνο που ακτινοβολεί στα πόδια. Ένα άλλο σύμπτωμα αυτού του τύπου οστεοχονδρωσίας είναι η πάρεση των κάτω άκρων.

Μέθοδοι διάγνωσης της οστεοχονδρωσίας

Διάγνωση της αυχενικής οστεοχόνδρωσης από γιατρό

Πριν από την έναρξη των διαγνωστικών μελετών, ο νευροπαθολόγος λαμβάνει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και εξετάζει προσεκτικά τα συμπτώματά του. Η οστεοχόνδρωση έχει κοινά συμπτώματα με κάποιες άλλες ασθένειες, επομένως είναι σημαντικό να μπορούμε να διακρίνουμε παθολογίες. Οι ακτινογραφίες βοηθούν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης της οστεοχονδρωσίας: ακτινογραφία, μυελογραφία και αξονική τομογραφία.

Μια γενική ακτινογραφία σάς επιτρέπει να κάνετε μια ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης ή του τμήματός της. Αυτό επιτρέπει στον γιατρό να προσδιορίσει τη θέση που επηρεάζεται από τη νόσο. Για να διευκρινίσουμε, εξηγούμε πώς μπορεί να διαγνωστεί η οστεοχόνδρωση με ακτινογραφίες: Η εικόνα δείχνει στένωση του μεσοσπονδύλιου δίσκου, παρουσία οστικών αναπτύξεων (οστεόφυτα) ή αλλαγή στο σχήμα του σπονδυλικού τμήματος.

Η μυελογραφική εξέταση είναι πιο δύσκολη από την ακτινολογική εξέταση. Αυτό οφείλεται σε ορισμένους χειρισμούς που πρέπει να κάνουν οι γιατροί κατά τη διάρκεια της μυελογραφίας: Ένας παράγοντας αντίθεσης εγχέεται στον σπονδυλικό σωλήνα. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για τον ασθενή: Αφενός, μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργική αντίδραση στην ουσία που εγχέεται και, αφετέρου, μια ανεπιτυχής παρακέντηση μπορεί να βλάψει τον νωτιαίο μυελό. Ακόμα κι έτσι, η σωστά εκτελούμενη μυελογραφία επιτρέπει στους ειδικούς να εξετάσουν την εσωτερική δομή του σπονδυλικού σωλήνα. Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διάγνωση μιας σπονδυλικής κήλης.

Η αξονική τομογραφία (αξονική τομογραφία) και η μαγνητική τομογραφία (μαγνητική τομογραφία) είναι οι πιο αποτελεσματικές και σύγχρονες μέθοδοι διαφοροποίησης της οστεοχόνδρωσης και των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης με παρόμοια συμπτώματα.

Θεραπεία της οστεοχονδρωσίας

Θεραπεία της αυχενικής οστεοχονδρωσίας από γιατρό

Η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας πραγματοποιείται εκτενώς. Μια τέτοια θεραπεία λειτουργεί για την εξάλειψη του κύριου συνδρόμου και των αιτιών της νόσου. Για την καταπολέμηση της οστεοχονδρωσίας, οι γιατροί χρησιμοποιούν βελονισμό, θεραπεία κενού, χειρωνακτική θεραπεία, θεραπεία με λέιζερ, έλξη, ηλεκτρική διέγερση, φαρμακευτική και μαγνητοπαρακέντηση. Το κύριο καθήκον για αποτελεσματική θεραπεία είναι η έγκαιρη ανίχνευση της νόσου. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτή τη σοβαρή ασθένεια απασχολούνται με το κύριο ερώτημα: μπορεί να θεραπευτεί η οστεοχόνδρωση; Η απάντηση σε αυτό εξαρτάται από τη μορφή και τον βαθμό της οστεοχονδρωσίας. Εάν η θεραπεία της νόσου ξεκινήσει στο πρώτο στάδιο, τότε μπορείτε να απαλλαγείτε οριστικά από την οστεοχόνδρωση.

Για τη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας, οι γιατροί χρησιμοποιούν φάρμακα και μη φαρμακευτικές μεθόδους. Μεταξύ των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας, αξίζει να επισημανθούν:

 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Βοηθούν στην εξάλειψη του πόνου και της φλεγμονής. Τα ΜΣΑΦ μπορούν να συνταγογραφηθούν για τοπική χρήση με τη μορφή αλοιφών και γέλης.
 • Αποκλεισμός νοβοκαΐνης. Καταπολεμούν αποτελεσματικά τον πόνο.
 • Στεροειδή φάρμακα. Χορηγούνται ως επισκληρίδια και ενδομυϊκές ενέσεις.
 • Μυοχαλαρωτικά. Τέτοια κεφάλαια βοηθούν τον ασθενή να καταπολεμήσει τους μυϊκούς σπασμούς.
 • Βιταμίνες Β1, Β6 και Β12. Βοηθούν στη βελτίωση των μεταβολικών διεργασιών που είναι απαραίτητες για την υγεία της σπονδυλικής στήλης.

Τα παραδείγματα θεραπειών χωρίς φάρμακα είναι ποικίλα, ενδιαφέροντα και ευχάριστα. Η αντιμετώπιση της εκδήλωσης της οστεοχονδρωσίας χωρίς φάρμακα θα βοηθήσει:

 • Θεραπεία άσκησης;
 • Φυσικοθεραπεία;
 • Μασάζ;
 • χειρωνακτική θεραπεία?
 • Ελξη;
 • Ρεφλεξολογία.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτές τις μεθόδους θεραπείας. Οι ασκήσεις φυσιοθεραπείας για την οστεοχονδρωσία είναι μια ποικιλία σωματικών ασκήσεων που έχουν σχεδιαστεί για την αφαίρεση της συμπίεσης των νευρικών ριζών, τη σωστή στάση του σώματος και την ενίσχυση του μυϊκού κορσέ. Η θεραπεία άσκησης βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης επιπλοκών της οστεοχονδρωσίας. Μια τέτοια σωματική δραστηριότητα βοηθάει στη μείωση του στρες στη σπονδυλική στήλη και επίσης βελτιώνει την παροχή αίματος.

Οι διαδικασίες φυσιοθεραπείας συνταγογραφούνται σε ασθενείς με οστεοχονδρωσία για την εξάλειψη του πόνου και της φλεγμονής. Σε αυτή την κατεύθυνση, η ηλεκτροφόρηση, ο υπέρηχος, το λέιζερ και η μαγνητική θεραπεία λειτουργούν αποτελεσματικά. Το μασάζ διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και ανακουφίζει από την ένταση των μυών. Όχι μόνο το θεραπευτικό μασάζ βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο, αλλά και η χειρωνακτική θεραπεία. Επιπλέον, βοηθά στην αποκατάσταση της κινητικότητας των σπονδύλων και στη σωστή στάση του σώματος.

Γυμναστική για τη θεραπεία της αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Ελξη. . . Τι ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ? Με την πρώτη ματιά, μια ακατανόητη λέξη κρύβει μια απλή έννοια - "να τεντώνω". Η επιθυμία για τέντωμα της σπονδυλικής στήλης είναι γνωστή σε όλους τους ανθρώπους που πάσχουν από οστεοχονδρωσία. Στη σημερινή ιατρική, υπάρχουν ειδικές συσκευές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να το κάνετε αυτό. Αυτή η διαδικασία σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από τον πόνο και να αυξήσετε τον μεσοσπονδύλιο χώρο.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα μέθοδος μη φαρμακευτικής θεραπείας για την οστεοχονδρωσία είναι η ρεφλεξολογία. Σχετίζεται στενά με τον βελονισμό καθώς επηρεάζει τα ρεφλεξογόνα σημεία του ανθρώπινου σώματος.

Η καλύτερη θεραπεία για την οστεοχονδρωσία

Ένα ιδανικό φάρμακο για την οστεοχονδρωσία θα πρέπει να εξαλείφει τον πόνο και τη φλεγμονή, να βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, να αποκαθιστά την κινητικότητα του χόνδρου και των αρθρώσεων και επίσης να εξουδετερώνει τις καταθλιπτικές καταστάσεις στον ασθενή. Ένα σύμπλεγμα επιλεγμένων φαρμάκων αντιμετωπίζει όλες αυτές τις εργασίες. Σε αυτό το μέρος του άρθρου, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε όλα αυτά τα φάρμακα.

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή ΜΣΑΦ για την οστεοχονδρωσία

Λήψη φαρμάκων για την αυχενική οστεοχονδρωσία

Τα ΜΣΑΦ βοηθούν έναν ασθενή με οστεοχονδρωσία να ξεπεράσει τον πόνο, τη φλεγμονή και το πρήξιμο. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να παραχθούν τόσο για τοπική εξωτερική χρήση με τη μορφή αλοιφών και πηκτωμάτων όσο και για εσωτερική χρήση με τη μορφή δισκίων και ενέσιμων διαλυμάτων. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να ανήκουν σε διάφορες ομάδες:

 • Μια ομάδα φαρμάκων με τη δραστική ουσία δικλοφενάκη. Αυτά τα φάρμακα αυξάνουν τα αναλγητικά αποτελέσματα άλλων αναλγητικών και μειώνουν τη φλεγμονή. Το μειονέκτημα αυτής της ομάδας είναι η αδυναμία χρήσης τους κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία.
 • Σε αντίθεση με τα προηγούμενα φάρμακα, τα φάρμακα της ομάδας ιβουπροφαίνης είναι εγκεκριμένα για χρήση σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες υπό ιατρική παρακολούθηση. Η ουσία είναι καλά ανεκτή και ως εκ τούτου μπορεί να χορηγηθεί σε παιδιά.
 • Η ομάδα φαρμάκων κετοπροφαίνης έχει επιταχυνόμενη αναλγητική δράση.
 • Η ομάδα της νιμεσουλίδης είναι ένα από τα ΜΣΑΦ νέας γενιάς. Έχουν ελάχιστες παρενέργειες.

Αγγειοδιασταλτικά φάρμακα για την οστεοχονδρωσία

Στένωση των αιμοφόρων αγγείων στην οστεοχόνδρωση παρατηρείται σε συνδυασμό με πόνο και μυϊκή υπερένταση. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει έλλειψη οξυγόνου στους κατεστραμμένους ιστούς και, ως αποτέλεσμα, η λειτουργικότητα των εσωτερικών οργάνων βλάπτεται. Για να αποφευχθούν τέτοιες επιπλοκές, οι γιατροί συνταγογραφούν αγγειοδιασταλτικά φάρμακα για τους ασθενείς τους.

Μυοχαλαρωτικά για την οστεοχονδρωσία

Τα μυοχαλαρωτικά χαλαρώνουν τους μύες και έχουν ηρεμιστική δράση. Έχει ευεργετική επίδραση στην κυκλοφορία του αίματος και υποστηρίζει την αναλγητική δράση των ΜΣΑΦ. Τα μυοχαλαρωτικά βοηθούν επίσης στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης του κατεστραμμένου ιστού.

Χονδροπροστατευτικά για την οστεοχονδρωσία

Τα χονδροπροστατευτικά και τα σύμπλοκα βιταμινών βοηθούν στην αποκατάσταση του ιστού του χόνδρου. Τα χονδροπροστατευτικά είναι παράγοντες που αποκαθιστούν όχι μόνο τον ιστό του χόνδρου, αλλά και την κινητικότητα στην άρθρωση. Τα αξιοπρεπή φάρμακα αυτής της ομάδας είναι προϊόντα με βάση τη χονδροϊτίνη και τη γλυκοζαμίνη.

Ηρεμιστικά για την οστεοχονδρωσία

Φαίνεται, γιατί να παίρνετε ηρεμιστικά κατά τη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας; Η απάντηση δεν είναι τόσο περίπλοκη όσο νομίζετε: ο πόνος που συνοδεύει ένα άτομο για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί εύκολα να προκαλέσει καταθλιπτικές καταστάσεις και συχνό άγχος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκεί να πάρετε ένα βάμμα βαλεριάνας ή πυρετού.

Ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να επιλέξει τα μέσα θεραπείας μιας τόσο σοβαρής ασθένειας όπως η οστεοχονδρωσία.

Κορσέ για οστεοχονδρωσία

ο διορισμός κορσέ για οστεοχόνδρωση του λαιμού

Στη σύνθετη θεραπεία κάθε είδους οστεοχονδρωσίας, οι γιατροί θεωρούν χρήσιμο να φορούν κορσέ. Οι κορσέδες είναι ειδικά κατασκευασμένοι για τον λαιμό, το στήθος και την οσφυϊκή περιοχή ή για την πλήρη στερέωση της σπονδυλικής στήλης ξεχωριστά. Για τη θωρακική οστεοχονδρωσία χρησιμοποιούνται κορσέδες από ειδικό ελαστικό υλικό με μεταλλικούς ή πλαστικούς νάρθηκες εσωτερικά. Στην οσφυϊκή οστεοχόνδρωση χρησιμοποιούνται κορσέδες με άκαμπτα εγκάρσια και διαμήκη ένθετα από μέταλλο ή πλαστικό. Χρησιμοποιήστε ταινία επίδεσμου ή νεοπρένιο ως υλικό για την παραγωγή. Ένας κορσές λαιμού ονομάζεται γιακάς και είναι άκαμπτος. Οι κορσέδες που διορθώνουν ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη ονομάζονται επίσης διορθωτές στάσης. Οι κορσέδες διατίθενται σε μαλακό, μεσαίο και σκληρό. Ο βαθμός ακαμψίας του κορσέ συνταγογραφείται μεμονωμένα από τον θεράποντα ιατρό.

Η χρήση κορσέ για την οστεοχονδρωσία θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση των μυών της πλάτης, στην ανακούφιση από τον πόνο, στη βελτίωση της στάσης του σώματος, στην πρόληψη της ανάπτυξης επιπλοκών και στην επιτάχυνση της ανάρρωσης. Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες όταν φοράτε κορσέ. Οι ασθενείς με οστεοχονδρωσία πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτούν έναν ειδικό σχετικά με την επιλογή και την ανάγκη για νάρθηκα. Για πρώτη φορά, ο κορσέ δεν φοριέται για περισσότερο από 15 λεπτά και στη συνέχεια μπορεί να φορεθεί το πολύ για 6 ώρες την ημέρα.

Πρόληψη της οστεοχονδρωσίας

Η πρόληψη έχει μεγάλη σημασία για τη διατήρηση της υγείας της σπονδυλικής στήλης και την πρόληψη της έξαρσης της οστεοχόνδρωσης. Για την πρόληψη, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε έναν υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής, να κάνετε ασκήσεις και, εάν είναι απαραίτητο, να καταπολεμήσετε το υπερβολικό βάρος. Το άγχος και το νευρικό σοκ μπορεί επίσης να προκαλέσουν την ανάπτυξη οστεοχονδρωσίας. Επομένως, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την ψυχοστάθειά σας και να αποφεύγετε αγχωτικές καταστάσεις. Τα τραύματα που υπέστησαν δεν μπορούν να ανταποκριθούν βέλτιστα με την πάροδο του χρόνου, επομένως πρέπει να αποφεύγονται από την παιδική ηλικία. Η σωστή διατροφή στην οστεοχονδρωσία και η πρόληψή της έχει ιδιαίτερη σημασία.

Διατροφή για την οστεοχονδρωσία

Διατροφή για αυχενική οστεοχονδρωσία

Μερικοί ειδικοί μιλούν για τον σημαντικό ρόλο που παίζει η διατροφή στην υγεία της σπονδυλικής στήλης. Η τροφή που καταναλώνει ένα άτομο θα πρέπει να του παρέχει ουσίες που συνθέτουν τον ιστό του χόνδρου. Μιλάμε για βλεννοπολυσακχαρίτες που βρίσκονται στο ζελέ, το ζελέ και τη ζελατίνη. Είναι σημαντικό να ελέγχεται η επαρκής ενυδάτωση, καθώς η ανεπάρκεια οδηγεί σε αφυδάτωση των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Οι πρωτεΐνες είναι χρήσιμες σε μια κανονική διατροφή, ειδικά στην οστεοχονδρωσία. Αυτές οι ουσίες μπορούν να ληφθούν από κρέας, ξηρούς καρπούς, ψάρια, φασόλια και μελιτζάνες.

Τα μέταλλα και οι βιταμίνες ενισχύουν τον οστικό ιστό. Έτσι μπορούμε να εξαγάγουμε ασβέστιο από σκληρά τυριά, γαλακτοκομικά προϊόντα, φασόλια και φύλλα μαρουλιού. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η βιταμίνη D, που βρίσκεται στα αυγά, το βούτυρο και τα θαλασσινά ψάρια, είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Το μαγνήσιο βοηθά στη συγκράτηση του ασβεστίου στον οστικό ιστό και εμποδίζει την έκπλυση του από το σώμα. Το μαγνήσιο μπορεί να ληφθεί από την κατανάλωση αγγουριού, ξηρών καρπών και ηλιόσπορων. Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν για την περιεκτικότητα σε φώσφορο στα ψάρια, αλλά το γεγονός ότι αυτό το στοιχείο βρίσκεται επίσης στον αρακά, τη σόγια, το πίτουρο και το λευκό λάχανο δεν είναι τόσο γνωστό. Πηγές μαγγανίου είναι το κοτόπουλο, οι κρόκοι αυγών, το τυρί κότατζ, οι φλούδες πατάτας και οι μπανάνες.

Μεταξύ των βιταμινών θα πρέπει να τονιστεί ο ιδιαίτερος ρόλος των ομάδων Α, Β και Γ. Οι πηγές της βιταμίνης Α είναι τα ωμά αυγά, το συκώτι, τα καρότα και τα πεπόνια. Το χοιρινό, το μοσχάρι, τα θαλασσινά, τα μανιτάρια και τα δημητριακά περιέχουν βιταμίνες Β. Το ασκορβικό οξύ, το οποίο γνωρίζουμε από την παιδική ηλικία, βρίσκεται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Αν δούμε λοιπόν τα προϊόντα που συνθέτουν τη δίαιτα κατά της οστεοχόνδρωσης ή την πρόληψή της, θα δούμε ότι από αυτή τη λίστα μπορείτε να φτιάξετε ένα μενού με πολύ νόστιμα και ποικίλα πιάτα.

Τώρα φτάνουμε στα απαγορευμένα τρόφιμα. Η μαύρη λίστα προϊόντων για την οστεοχονδρωσία περιλαμβάνει: αλάτι, αγγούρι και μαρινάδες, καυτερά μπαχαρικά, ημικατεργασμένα προϊόντα, ζάχαρη (μπορεί να αντικατασταθεί με μέλι), σόδα και καφέ.

Επιπλοκές της οστεοχονδρωσίας

Ιατρική γνωμάτευση για τις επιπλοκές της αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Η οστεοχόνδρωση χωρίς την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να δημιουργήσει αναπηρία στον ασθενή. Οι επιπλοκές αυτής της παθολογίας είναι:

 • Στένωση του σπονδυλικού σωλήνα λόγω στένωσης του καναλιού. Αυτό οδηγεί σε μούδιασμα στα άκρα και δυσκολία στο περπάτημα.
 • Τσίμπημα των νωτιαίων νεύρων.
 • Προεξοχή δίσκου και αργότερα μεσοσπονδυλική κήλη.
 • Ριζικίτιδα.
 • Οσφυϊκή και ισχιαλγία.
 • Φυτοαγγειακή δυστονία.
 • Η κήλη του Schmorl.
 • Μετατόπιση των σπονδύλων.
 • Ημικρανίες και πονοκεφάλους.

Με την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, συχνά παρατηρείται αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Εάν έχετε παράπονα για την υγεία της σπονδυλικής στήλης, βιαστείτε να επισκεφτείτε έναν γιατρό, γιατί η έγκαιρη θεραπεία είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη ανάρρωση.