Πρόληψη και θεραπεία της οστεοχόνδρωσης

Η οστεοχόνδρωση είναι μία από τις πιο κοινές ασθένειες του μυοσκελετικού συστήματος, το όριο ηλικίας του οποίου μειώνεται από έτος σε έτος. Το πιο χαρακτηριστικό του χαρακτηριστικό είναι ο εκφυλισμός της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή ο περιορισμός της κινητικότητάς του, που προκαλείται από την παραβίαση της ακεραιότητας των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Η πρόληψη της οστεοχόνδρωσης παίζει σημαντικό ρόλο στο να σας βοηθήσει να αναβάλλετε την έναρξη της νόσου σε μια πιο αξιοσέβαστη ηλικία.

Παραδοσιακή θεραπεία

Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης

Αυτές είναι οι μέθοδοι της κλασικής ιατρικής. Οι πιστοποιημένοι γιατροί αντιμετωπίζουν την οστεοχόνδρωση με δισκία, αλοιφές, ενέσεις (φάρμακα), έλξη της σπονδυλικής στήλης και φυσιοθεραπεία. Αυτές οι μέθοδοι έχουν αποδειχθεί για πολλά χρόνια πρακτικής και με θετικά αποτελέσματα.

φαρμακευτική αγωγή

Ο κύριος στόχος της θεραπείας της νόσου με δισκία, ενέσεις και αλοιφές είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου κατά την περίοδο της επιδείνωσης. Ανάλογα με το βαθμό παραμέλησης και τη σοβαρότητα της νόσου, με τη θεραπεία με φάρμακα, χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα:

 • Μη στεροειδή αναλγητικά - χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση γενικών παροξύνσεων, οιδήματος και φλεγμονωδών αντιδράσεων.
 • Χαλαρωτικά μυών - Για να ανακουφίσετε την ένταση των μυών και να ανακουφίσετε τις κράμπες.
 • Ανακούφιση πόνου για αποκλεισμό.
 • Τα ορμονικά φάρμακα είναι ένα από τα πιο ισχυρά φάρμακα που χρησιμοποιούνται χωρίς θετικό αποτέλεσμα κατά τη χρήση άλλων φαρμάκων.
 • Chondroprotectors - για την αποκατάσταση του ιστού του χόνδρου και του μεσοσπονδύλιου δίσκου.
 • Προετοιμασίες για τη βελτίωση της μικροκυκλοφορίας του αίματος και την αποκατάσταση των μεταβολικών διεργασιών.
 • Συμπλέγματα βιταμινών και μετάλλων - για τη βελτίωση της γενικής κατάστασης του ασθενούς.

Η αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή της οστεοχόνδρωσης είναι δυνατή μόνο εάν ο θεράπων ιατρός έχει επιλέξει τα φάρμακα. Αυτή η μέθοδος δίνει θετικά αποτελέσματα, αλλά χρησιμοποιείται σε σοβαρές περιπτώσεις, η πρόληψη της οστεοχόνδρωσης μέσω ειδικών ασκήσεων δεν έχει πλέον κανένα αποτέλεσμα.

ένταση

Η έλξη της σπονδυλικής στήλης είναι πολύ αποτελεσματική και βασίζεται στη χρήση ειδικού εξοπλισμού. Με τη βοήθειά του, η σπονδυλική στήλη τεντώνεται. Ο στόχος αυτής της θεραπείας είναι να αποκαταστήσει τη σπονδυλική στήλη στο φυσικό της σχήμα και να αυξήσει την απόσταση μεταξύ των σπονδύλων. Η διαδικασία φέρνει ανακούφιση και σας επιτρέπει να απαλλαγείτε προσωρινά από το σύνδρομο πόνου. Το θετικό αποτέλεσμα πρέπει να ενισχυθεί ενισχύοντας τον μυϊκό κορσέ γύρω από τη σπονδυλική στήλη. Οι αντιστροφές χρέωσης μετά τη διαδικασία δεν είναι αποδεκτές.

Άσκηση

Οι ασκήσεις φυσικής θεραπείας έχουν πραγματικά μαγικές δυνατότητες που χρησιμοποιούνται τόσο ως μία από τις μεθόδους θεραπείας της νόσου όσο και για την πρόληψη της οστεοχόνδρωσης. Η επιδέξια χρήση ενός ειδικά διαμορφωμένου σετ άσκησης χρησιμεύει στις περισσότερες περιπτώσεις ως συμπλήρωμα της τρέχουσας θεραπείας και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αντικαταστήσει εντελώς το φάρμακο.

Η επιλογή άσκησης προσφέρει:

 • Αποκατάσταση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης.
 • Βελτίωση της κυκλοφοριακής διαταραχής στον παραστρατιωτικό ιστό.
 • Εξάλειψη του πόνου.

Κατά τη δημιουργία ενός συγκροτήματος ιατρικής γυμναστικής, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του ασθενούς, ο βαθμός παραμέλησης της νόσου και η δοσολογία της σωματικής δραστηριότητας, τα οποία δεν πρέπει να οδηγούν σε υπερβολικές απαιτήσεις. Εκτός από τις ειδικά σχεδιασμένες ασκήσεις που συνιστώνται στον ασθενή, οι γιατροί αξιολογούν θετικά τα αποτελέσματα του κολύμβησης, του περπατήματος και του περπατήματος

Μεταξύ των τεχνικών που χρησιμοποιούν οι παραδοσιακοί θεραπευτές για τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης, χρησιμοποιούνται ευρέως τα ακόλουθα:

 • Γιόγκα.
 • Πιλάτες.
 • Τσιγκόνγκ.

Κάθε μία από αυτές τις μεθόδους έχει τις δικές της ιδιότητες που πρέπει να ληφθούν υπόψη για να επιτευχθεί ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα.

γιόγκα

Ασκήσεις γιόγκα για τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης

Τα μαθήματα γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης μέσω ασκήσεων που σχετίζονται με το τέντωμα. Βοηθούν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, στην αποκατάσταση της κινητικότητας και της δύναμης των νωτιαίων μυών. Το θετικό αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί αυξάνοντας σταδιακά το φορτίο και τεντώνοντας απαλά τους μυς.

Τα μαθήματα γιόγκα απαιτούν ένα συγκεκριμένο επίπεδο φυσικής κατάστασης. Εκτός από τις απλούστερες asanas, υπάρχουν επίσης αρκετά περίπλοκα asanas που απαιτούν σωστή αναπνοή, βέλτιστο συντονισμό και ένα συγκεκριμένο ρυθμό κίνησης. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε υπό την καθοδήγηση ενός έμπειρου μέντορα. Οι ακόλουθες απλές κινήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προπαρασκευαστικές κινήσεις για την κύρια προπόνηση:

 • Σταθείτε ευθεία, τα χέρια προς τα κάτω, τα πόδια του πλάτους των ώμων. Γείρετε το κεφάλι σας προς τα δεξιά και αριστερά, τρία σε κάθε κατεύθυνση, ενώ πιέζετε ελαφρά το αντίθετο χέρι στο πίσω μέρος του λαιμού. Διορθώστε τη θέση για 3 δευτερόλεπτα και μετά επιστρέψτε στην αρχική θέση. Αυτό το asana βοηθά να τεντώσετε απαλά και να ενισχύσετε τους μυς του λαιμού και τους σπονδύλους. Για να συνεχίσετε το τέντωμα, ολοκληρώστε την άσκηση με μέγιστες περιστροφές της κεφαλής προς τα δεξιά και προς τα αριστερά, κοιτάζοντας πίσω, διορθώστε τη θέση στην οποία έχετε φτάσει έως και τρία δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, επιστρέψτε στην αρχική θέση.
 • Για να χαλαρώσετε τους μυς της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, πάρτε την ακόλουθη θέση εκκίνησης - σηκώστε τα γόνατά σας και, στη συνέχεια, καθίστε στα τακούνια σας, ενώνοντας τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών σας, χωρίζοντας το πλάτος του γόνατος. Εκπνοή - Χαμηλώστε το μέτωπό σας στο πάτωμα όσο θα πάει, τα χέρια κατά μήκος του σώματός σας, τις παλάμες προς τα πάνω, τους ώμους χαλαροί. Κλειδώστε τη στάση για λίγο μέχρι να έχετε αρκετή δύναμη για να αντέξετε.

Το αποτέλεσμα της γιόγκα επιτυγχάνεται μέσω συστηματικής πρακτικής υπό την καθοδήγηση ενός έμπειρου μέντορα.

Πιλάτες

Πιλάτες για τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης

Οι πιο αποδεκτές από τις μη συμβατικές μεθόδους, οι οποίες καθιστούν δυνατή την αποκατάσταση της χαμένης κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και την αύξηση της αντοχής της μέσω μέτριας σωματικής άσκησης και στοχαστικών ασκήσεων. Η τεχνική Pilates αναπτύχθηκε ειδικά για άτομα με προβλήματα στην πλάτη. Σας επιτρέπει να κάνετε μαθήματα με άτομα όλων των ηλικιών.

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, οι μύες της πλάτης ενισχύονται, αναπτύσσεται η κινητικότητα και η ευελιξία της σπονδυλικής στήλης και βελτιώνεται η στάση του σώματος. Οι συστηματικές ασκήσεις σας επιτρέπουν να ομαλοποιήσετε τις μεταβολικές διαδικασίες του σώματος και να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, πιστεύεται ότι το αρχικό στάδιο της οστεοχόνδρωσης μπορεί να ξεπεραστεί μέσω του Pilates. Για προβλήματα με τη σπονδυλική στήλη, οι ακόλουθες ασκήσεις είναι αποτελεσματικές:

 1. Λυγίζει προς τα δεξιά και αριστερά από όρθια θέση.
 2. Μπείτε στη θέση σας με έναν ανυψωτή μέσης.
 3. Σηκώστε το σώμα με ένταση από την πρηνή θέση, τα χέρια προς τα εμπρός.
 4. Αρχική θέση - όρθια, παραδώστε το "κλείδωμα" μπροστά από το στήθος σας και μετά λυγίστε εναλλάξ το δεξί σας γόνατο μπροστά σας και έπειτα το αριστερό σας πόδι - καθορίστε τη θέση για τρία έως πέντε δευτερόλεπτα.
 5. Λυγίστε μπρος-πίσω, γονατίστε και φτάστε στο πάτωμα με τα χέρια σας.

Οι ειδικοί λένε ότι μπορείτε να έχετε καλά αποτελέσματα στη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης με Pilates, αλλά αυτή η μέθοδος δεν πρέπει να θεωρείται πανάκεια. Και αν και ουσιαστικά δεν έχει αντενδείξεις, είναι καλύτερο να το χρησιμοποιήσετε σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού.

Τσιγκόνγκ

Σήμερα, η κινεζική γυμναστική Qigong (Qi-Gong), που βασίζεται σε θεραπευτικές ταοϊστικές και θιβετιανές ψυχολογικές πρακτικές και στοχεύει στη βελτίωση του σώματος μέσω ενός συστήματος κινητικών και αναπνευστικών ασκήσεων, είναι πολύ δημοφιλής.

Οι ειδικοί που μελετούν την επίδραση του τσιγκόνγκ στην επούλωση της οστεοχονδρωσίας διαπιστώνουν ότι μπορούν να επιτευχθούν υψηλά αποτελέσματα εάν τα μαθήματα πραγματοποιούνται μόνο υπό την καθοδήγηση ενός έμπειρου εκπαιδευτή. Πραγματοποιεί την επιλογή των πρακτικών σύμφωνα με τα ατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς και τη φυσική του κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις του θεράποντος ιατρού. Επιπλέον, για να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα με τη μορφή της εξάλειψης της οστεοχόνδρωσης, είναι απαραίτητο να τηρούνται οι ακόλουθες συνθήκες:

 • Πρέπει να το κάνετε σιωπηλά το πρωί ή το βράδυ.
 • Το πρώτο βήμα είναι να απαλλαγείτε από αποσπάσεις σκέψεις, άγχος και κακή διάθεση.
 • Δεν μπορείτε να εξασκηθείτε με άδειο στομάχι, αλλά τα μαθήματα αντενδείκνυται μετά από ένα πλούσιο γεύμα.
 • Δεν συνιστάται να ξεκινήσετε την άσκηση σε κατάσταση έντονης διέγερσης, είτε χαρούμενα είτε όχι.

πρόληψη

ο γιατρός συνταγογραφεί θεραπεία για οστεοχόνδρωση

Η θεραπεία μιας ασθένειας είναι πάντα μια περίπλοκη και μακρά διαδικασία. Ταυτόχρονα, υπάρχουν μέθοδοι και τεχνικές που μπορούν να αποτρέψουν την ανάπτυξη της νόσου. Η πρόληψη της οστεοχόνδρωσης της σπονδυλικής στήλης παρέχει μια ολόκληρη σειρά μέτρων για την πρόληψη της νόσου, τα πιο αποτελεσματικά από τα οποία αναγνωρίζονται:

 • Οργάνωση της σωστής διατροφής, τήρηση μιας διατροφής, πρόσληψη σαλατών βιταμινών, τροφίμων με χαμηλό GI (γλυκαιμικός δείκτης) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
 • Εκτέλεση πρωινής γυμναστικής με απλές ασκήσεις για τέντωμα της σπονδυλικής στήλης, καθημερινό τζόκινγκ ή περπάτημα, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας.
 • Ζήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής: να σταματήσετε το κάπνισμα, να πίνετε αλκοόλ και να κάθεται μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή για ώρες, να ακολουθείτε την καθημερινή ρουτίνα.

Μια υγιής σπονδυλική στήλη είναι το κλειδί για μια πλήρη, ευτυχισμένη ζωή. Είναι απολύτως δυνατό να τον σώσουμε από τραυματισμό και ασθένεια χωρίς ιατρική παρέμβαση. Πρέπει απλώς να θυμάστε ότι η πρόληψη της οστεοχόνδρωσης είναι πολύ φθηνότερη από τη θεραπεία της.