Παραμόρφωση της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του ισχίου (οστεοαρθρίτιδα)

αρθροπάθεια- μια πολύ κοινή ασθένεια των αρθρώσεων που προσβάλλει περίπου το 80% του ρωσικού πληθυσμού ηλικίας 50-60 ετών. Σε πολλές περιπτώσεις, τα πρώτα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας παρατηρούνται πολύ νωρίτερα: ήδη από 30-40 ετών. Όπως γνωρίζετε, η άρθρωση σχηματίζεται από τις αρθρικές επιφάνειες των οστών, που καλύπτονται με ιστό χόνδρου. Η αρθροπάθεια επηρεάζει κυρίως τον αρθρικό χόνδρο. Κατά τη διάρκεια διαφόρων κινήσεων, ο χόνδρος δρα ως αμορτισέρ, μειώνοντας την πίεση στις επιφάνειες των αρθρώσεων των οστών και διασφαλίζοντας ότι κινούνται εύκολα σε σχέση μεταξύ τους. Ο χόνδρος αποτελείται από ίνες συνδετικού ιστού που βρίσκονται χαλαρά στη μήτρα. Η μήτρα είναι μια ζελατινώδης ουσία που σχηματίζεται από ειδικές ενώσεις - γλυκοζαμινογλυκάνες. Ο χόνδρος τρέφεται από τη μήτρα και αποκαθίστανται οι κατεστραμμένες ίνες. Αυτή η δομή κάνει τον χόνδρο να μοιάζει με σφουγγάρι - σε ήρεμη κατάσταση απορροφά υγρό και το πιέζει στην κοιλότητα της άρθρωσης όταν είναι αγχωμένο και εξασφαλίζει, για παράδειγμα, "λίπανση" της άρθρωσης. Κατά τη διάρκεια της ζωής, ο χόνδρος αντιδρά με ευελιξία στο στερεοτυπικό, χιλιάδες επαναλαμβανόμενο στρες που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια ορισμένων τύπων εργασίας, τρέξιμο, άλμα κ. λπ. ενώσεις συνθέτοντας την ίδια ποσότητα ανανεώνονται νέες ίνες. Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται όταν διαταράσσεται η ισορροπία μεταξύ του σχηματισμού νέου δομικού υλικού για την αποκατάσταση του ιστού του χόνδρου και της καταστροφής του. Ο χόνδρος γίνεται πιο ξηρός, πιο εύθραυστος και οι ίνες του χωρίζονται εύκολα υπό φορτίο. Καθώς εξελίσσεται η οστεοαρθρίτιδα, το στρώμα του χόνδρου που καλύπτει τις επιφάνειες των αρθρώσεων γίνεται λεπτότερο και λεπτότερο έως ότου καταστραφεί εντελώς. Εκτός από τον χόνδρο, ο υποκείμενος οστικός ιστός αλλάζει επίσης. Οι οστικές αναπτύξεις σχηματίζονται κατά μήκος των ακμών των αρθρώσεων, οι οποίες αντισταθμίζουν την απώλεια χόνδρου διευρύνοντας τις επιφάνειες των αρθρώσεων. Αυτή είναι η αιτία των παραμορφώσεων των αρθρώσεων στην οστεοαρθρίτιδα. Αυτή η πάθηση αναφέρεται συνήθως ως "εναπόθεση άλατος", η οποία είναι απλώς το μη ιατρικό όνομα για την οστεοαρθρίτιδα.

Αρθρώσεις της άρθρωσης του ισχίου

Αιτίες της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του ισχίου

Φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος που να οδηγεί στην ανάπτυξη αυτής της ασθένειας. Ορισμένοι παράγοντες είναι σημαντικοί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξασθένιση του χόνδρου, οι βλαβερές συνέπειες των οποίων αυξάνονται για μια ζωή και τελικά οδηγούν στην ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας. Η εκδήλωση της νόσου σε αυτήν την κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας δυσμενής συνδυασμός περιστάσεων και αυτές οι περιστάσεις είναι διαφορετικές για κάθε άτομο. Ωστόσο, μπορούν να εντοπιστούν διάφοροι παράγοντες των οποίων η παρουσία αυξάνει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας.

1. Τραυματισμοί

Η ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να προαχθεί από σοβαρούς τραυματισμούς ενός σταδίου, που συνοδεύονται από καύσεις, κατάγματα, εξάρθρωση, βλάβη στον σύνδεσμο της αρθρώσεως ή επαναλαμβανόμενη μικροτραυματισμό της άρθρωσης. Ο μικροτραυματισμός είναι ο λόγος για την ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας σε εκπροσώπους ορισμένων επαγγελμάτων. Ένα παράδειγμα είναι η ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του γόνατος σε ανθρακωρύχους και ποδοσφαιριστές. Οστεοαρθρίτιδα των αρθρώσεων του αγκώνα και των ώμων σε άτομα που εργάζονται με κομπρεσέρ. Αρθρόωση μικρών καρπών σε γραμματείς, δακτυλογράφους, υφαντές. Οστεοαρθρίτιδα των αστραγάλων στις μπαλαρίνεςΑρθρώσεις των καρπών σε μπόξερ κ. λπ.

2. Συννοσηρότητες

Όλες οι μεταβολικές διαταραχές, οι ενδοκρινικές διαταραχές συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας. Η οστεοαρθρίτιδα αναπτύσσεται συχνά σε υπέρβαρα άτομα, σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, σε άτομα με θυρεοειδή νόσο, σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εμμηνόπαυση. Διάφορες κυκλοφορικές διαταραχές των άκρων, όπως κιρσούς και αρτηριοσκλήρωση μπορούν επίσης να προκαλέσουν την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας.

3. Γενετική προδιάθεση

Έχει αποδειχθεί ότι η προδιάθεση για την οζώδη μορφή της οστεοαρθρίτιδας με βλάβη σε πολλές αρθρώσεις κληρονομείται. Οι γυναίκες των οποίων η μητέρα υπέφεραν από αυτόν τον τύπο οστεοαρθρίτιδας έχουν αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο.

4. Συγγενή χαρακτηριστικά

Επί του παρόντος, το σύνδρομο δυσπλασίας του συνδετικού ιστού λαμβάνει πολλή προσοχή. Πρόκειται για μια συγγενή αδυναμία του συνδετικού ιστού που εκδηλώνεται στην υπερκινητικότητα των αρθρώσεων, στην πρώιμη ανάπτυξη της οστεοχονδρωσίας και στα επίπεδα πόδια. Εάν δεν ακολουθηθεί κάποια κινητική αγωγή, αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας σε νεαρή ηλικία. Μια άλλη συνηθισμένη συγγενής ανωμαλία είναι η πλήρης ή ατελής εξάρθρωση της άρθρωσης του ισχίου (επομένως, προληπτικές ιατρικές εξετάσεις διεξάγονται σε νεογέννητα αμέσως μετά τη γέννηση), η οποία εάν διορθωθεί ή αντιμετωπιστεί εσφαλμένα, οδηγεί σε σοβαρή μορφή δυσπλαστικής οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του ισχίου με ηλικία.

5. Γήρανση

Με την ηλικία, ο χόνδρος γίνεται λιγότερο ελαστικός και χάνει την αντοχή του στο στρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι αναπτύσσουν οστεοαρθρίτιδα καθώς γερνούν. Παρουσία άλλων παραγόντων προδιάθεσης, ο κίνδυνος να αρρωστήσετε αυξάνεται, αλλά με την αύξηση της ηλικίας.

Συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του ισχίου

Το πρώτο σύμπτωμα που θα σας αναγκάσει να δείτε έναν γιατρό είναι πόνος στις αρθρώσεις. Η ένταση του πόνου μπορεί να ποικίλει - από έντονη, περιορίζοντας την κινητικότητα της άρθρωσης, έως μέτρια, συμβαίνει μόνο με ορισμένες κινήσεις. Ο σοβαρός πόνος προκαλείται συνήθως από αντιδραστική φλεγμονή της άρθρωσης ή φλεγμονή του ιστού γύρω από την άρθρωση. Η φλεγμονή στην άρθρωση εμφανίζεται όταν σπασμένα κομμάτια χόνδρου εισέρχονται στην κοιλότητα της άρθρωσης και ερεθίζουν την αρθρική μεμβράνη της άρθρωσης. Ο πόνος με φλεγμονή είναι αρκετά έντονος και αυξάνεται με κάθε κίνηση στην άρθρωση και εμφανίζεται ακόμη και κατά το δεύτερο μισό της νύχτας σε ηρεμία. Σε περίπτωση φλεγμονής του ιστού που περιβάλλει την άρθρωση (τένοντες, θύλακας), ο πόνος αυξάνεται κατά την εκτέλεση ορισμένων κινήσεων, υπάρχουν οδυνηρές περιοχές στην περιοχή των αρθρώσεων, ο «πόνος έναρξης» είναι χαρακτηριστικός (μετά από μια περίοδο ανάπαυσης είναι δύσκολο να αρχίστε να κινείστε). Με τη σωστή θεραπεία, μπορεί να σταματήσει η φλεγμονή στην άρθρωση ή στους γύρω ιστούς, η οποία σχετίζεται με την επίλυση του συνδρόμου πόνου, την εξαφάνιση του νυχτερινού πόνου και τη βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων. Χωρίς φλεγμονή, το σύνδρομο πόνου στα αρχικά στάδια της οστεοαρθρίτιδας είναι ασήμαντο. Ο πόνος εμφανίζεται μόνο όταν η άρθρωση υπόκειται σε σοβαρό στρες, όπωςΒ. Παρατεταμένη στερέωση του αρμού σε μία θέση, μακρύ περπάτημα ή τρέξιμο, με βαριές σακούλες. Αυτός ο πόνος εξαφανίζεται μετά από ένα σύντομο διάλειμμα με χαλάρωση των αρθρώσεων. Στα προχωρημένα στάδια της οστεοαρθρίτιδας, το σύνδρομο πόνου είναι σχεδόν σταθερό.

διάγνωση

Ο γιατρός μπορεί να υποψιάζεται την οστεοαρθρίτιδα βάσει συμπτωμάτων, αναμνηστικής και εξέτασης του ασθενούς. Πρέπει να ληφθούν ακτινογραφίες των αρθρώσεων για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Οι εικόνες δείχνουν χαρακτηριστικές αλλαγές για την οστεοαρθρίτιδα: Στα αρχικά στάδια, τονίζεται το περίγραμμα των οστών που σχηματίζουν τις αρθρώσεις και στη συνέχεια ο χώρος των αρθρώσεων στενεύει, σχηματίζονται αναπτύξεις των οστών κατά μήκος των άκρων των αρθρώσεων. Ανάλογα με τη σοβαρότητα των αλλαγών στην ακτινογραφία, διακρίνονται 4 στάδια οστεοαρθρίτιδας - από το πρώτο με ελάχιστες αλλαγές στο τέταρτο, όταν η δομή της άρθρωσης είναι σχεδόν εντελώς διαταραγμένη.

Θεραπεία παραμορφωμένης οστεοαρθρίτιδας

Συντηρητικές μέθοδοι

Η χρήση χονδροπροστατευτών

Οι χονδροπροστατευτές είναι φάρμακα που βελτιώνουν τη δομή του χόνδρου. Η λήψη αυτών των φαρμάκων πιθανότατα θα βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας, στην ενίσχυση του ιστού του χόνδρου.

Χονδροπροστατευτές για ενδοαρθρικές ενέσεις ("λιπαντικά").

Μια υγιής άρθρωση περιέχει μία ουσία - το υαλουρονικό οξύ, το οποίο δίνει δύναμη και θρέψη στον χόνδρο. Ωστόσο, η παραγωγή αυτής της ουσίας μειώνεται με την ηλικία. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για την ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας, καθώς ο χόνδρος δεν λαμβάνει αρκετή τροφή και δομικό υλικό, καθίσταται αδύναμος και ασταθής στο άγχος.

Είναι δυνατόν να αντισταθμιστεί η έλλειψη υαλουρονικού οξέος με την εισαγωγή αυτής της ουσίας με τη μορφή παρασκευάσματος. Τέτοια φάρμακα είναι χονδροπροστατευτικά για ενδοαρθρικές ενέσεις. Η υψηλή συγκέντρωση υαλουρονικού οξέος θρέφει και ενισχύει τον χόνδρο και η δομή της γέλης του φαρμάκου δρα ως απορροφητής κραδασμών στην άρθρωση και δίνει «ανάπαυση» στον υπερφορτωμένο, εξασθενημένο χόνδρο.

Ενδοαρθρική παράδοση φαρμάκων

Έχει συνταγογραφηθεί από έναν γιατρό για να βοηθήσει στην εκκαθάριση της φλεγμονής στην άρθρωση πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν σημαντική βελτίωση μετά την πρώτη ενδοαρθρική ένεση και συνεχίζουν να χρειάζονται αυτήν τη διαδικασία ακόμη και αν έχουν ήπια δυσφορία. Πρέπει να επαναληφθεί ότι αυτή η διαδικασία δεν θεραπεύει την οστεοαρθρίτιδα, αλλά επιτρέπει τη διακοπή της φλεγμονής και, με συχνή ακατάλληλη συνταγή, είναι επιβλαβής για την άρθρωση.

Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων

Η φαρμακευτική αγωγή για την οστεοαρθρίτιδα συνταγογραφείται κατά την επιδείνωση της νόσου και στοχεύει στην ανακούφιση της φλεγμονής στην άρθρωση ή στους ιστούς που περιβάλλουν την άρθρωση. Για το σκοπό αυτό, συνταγογραφούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Πρέπει να θυμόμαστε την πιθανότητα αρνητικής επίδρασης αυτών των φαρμάκων στη γαστρεντερική οδό, επομένως πρέπει να λαμβάνονται μετά τα γεύματα. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 10-15 ημέρες. Συνιστάται ο συνδυασμός από του στόματος πρόσληψης αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και της τοπικής τους εφαρμογής με τη μορφή αλοιφών και πηκτωμάτων. Η αλοιφή εφαρμόζεται στο καθαρισμένο δέρμα πάνω από την άρθρωση 2-3 φορές την ημέρα.

φυσικοθεραπεία

Η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων και στην ενίσχυση των μυών γύρω από τις αρθρώσεις. Οι μύες υποστηρίζουν την άρθρωση και βοηθούν στην ανακούφιση της άρθρωσης. Η μυϊκή αδυναμία είναι ένα τυπικό σημάδι της οστεοαρθρίτιδας, αλλά η έλλειψη άσκησης μπορεί να επιδεινώσει την αδυναμία. Με την ενίσχυση των μυών γύρω από τις αρθρώσεις, το στρες στην άρθρωση μειώνεται και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μειώνεται.

Η δυσφορία των αρθρώσεων αυξάνεται συχνά αμέσως μετά την άσκηση. Αυτό είναι φυσιολογικό εάν τα συμπτώματα δεν διαρκέσουν περισσότερο από 30 λεπτά μετά την προπόνηση. Εάν η δυσφορία αυξάνεται και διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά ή εάν έχετε οξύ πόνο στις αρθρώσεις κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση, αυτό σημαίνει ότι υπερφορτώνετε τις αρθρώσεις σας ή κάνετε την άσκηση εσφαλμένα και χρειάζεστε τη συμβουλή ενός γιατρού για να την διορθώσετε, χρησιμοποιώντας ασκήσεις φυσικής θεραπείας.

Το κολύμπι ή η άσκηση στο νερό μπορεί να είναι πολύ ευεργετική, καθώς η ικανότητα του νερού να ωθεί το σώμα προς τα έξω παίρνει πίεση από τις αρθρώσεις, καθιστώντας την άσκηση πιο ευχάριστη.

Η φυσιοθεραπεία βοηθά επίσης στη βελτίωση της διατροφής των χόνδρων. Θα εμφανιστούν μέθοδοι μαλακής έκθεσης όπως η θεραπεία με μαγνητικό πεδίο, η θεραπεία με λέιζερ και η ηλεκτροφόρηση. Ελλείψει αντενδείξεων, τα μαθήματα φυσικοθεραπείας επαναλαμβάνονται δύο φορές το χρόνο.

Θεραπεία σπα - επιτρέπει σύνθετη αποκατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των θετικών αποτελεσμάτων της ιατρικής λάσπης, λουτρών, σάουνων, φυσιοθεραπείας, μασάζ, θεραπείας άσκησης. Η αλλαγή του τοπίου, η εξάλειψη των αγχωτικών επιρροών και η ύπαρξη στον καθαρό αέρα παίζουν σημαντικό ρόλο. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η θεραπεία σπα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί τη στιγμή της επιδείνωσης της νόσου.

χειρουργική επέμβαση

Στα μεταγενέστερα στάδια της οστεοαρθρίτιδας, όταν το αποτέλεσμα της συντηρητικής θεραπείας είναι ανεπαρκές και ο πόνος επιμένει, ενδείκνυται σοβαρή δυσλειτουργία της άρθρωσης του ισχίου για χειρουργική θεραπεία. Η αρθροπλαστική του ισχίου (αντικατάσταση μιας κατεστραμμένης άρθρωσης με μια τεχνητή) είναι πλέον το χρυσό πρότυπο για τη θεραπεία της αρθροπάθειας του ισχίου.