Θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της περιοχής του θώρακα: πώς να απαλλαγείτε από τον πόνο

Οστεοχόνδρωση της θωρακικής σπονδυλικής στήληςείναι μια χρόνια ασθένεια που σχετίζεται με εκφυλιστικές-δυστροφικές διεργασίες στους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Η παθολογική διαδικασία επηρεάζει γρήγορα τους χόνδρους και τους ιστούς των οστών των σπονδύλων, ως αποτέλεσμα των οποίων η πλάτη χάνει την ευελιξία της και πονάει συνεχώς. Τα πρώτα ανησυχητικά συμπτώματα εμφανίζονται σε άτομα άνω των 25 ετών, συχνότερα άνω των 35 ετών.

Το κύριο πρόβλημα στη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης του μαστού είναι η εξαπάτηση του. Η ασθένεια μεταμφιέζεται επιτυχώς ως καρδιακός πόνος, μεσοπλεύρια νευραλγία, γαστρίτιδα, καρδιακή προσβολή, ακόμη και οι συνηθισμένες συνέπειες του ύπνου σε μια δυσάρεστη θέση. Πώς δεν μπορείτε να πέσετε για οστεοχόνδρωση και να την αναγνωρίσετε εγκαίρως; Χωρίς θεραπεία, η οστεοχόνδρωση του θώρακα μπορεί να ακινητοποιήσει τον ασθενή και να προκαλέσει προβλήματα με την καρδιά, το πεπτικό σύστημα, τα νεφρά και τη χοληδόχο κύστη.

Dorsago για οστεοχόνδρωση της θωρακικής σπονδυλικής στήλης

Η θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της περιοχής του θώρακα πρέπει να ξεκινήσει με μια ολοκληρωμένη διάγνωση και προσδιορισμό της αιτίας της νόσου.

Σημάδια οστεοχόνδρωσης της περιοχής του θώρακα

Οι κλινικές εκδηλώσεις της θωρακικής οστεοχόνδρωσης εξαρτώνται από την ηλικία, τον βαθμό και το στάδιο (οξεία ή ύφεση) της νόσου του ασθενούς.

Χωρίς θεραπεία, η θωρακική οστεοχόνδρωση μπορεί αρχικά να είναι ασυμπτωματική - ακόμη και στο δεύτερο στάδιο της νόσου, ο πόνος συχνά απουσιάζει. Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου είναι ο πόνος που εμφανίζεται όταν παίρνετε μια βαθιά αναπνοή - όταν τραβάτε πλήρη αέρα των πνευμόνων και κρατάτε την αναπνοή σας για λίγα δευτερόλεπτα. Δύο τύποι πόνου είναι συγκεκριμένοι για την οστεοχόνδρωση της περιοχής του θώρακα:

 • Ντόρσαγκο- οξείες προσβολές πόνου που περνούν γρήγορα (συνήθως τη νύχτα, όταν κάμπτεται και στρίβει το σώμα, φορτίο).
 • Δοσαλγία- Ήπιος πόνος που διαρκεί έως και 3 εβδομάδες, ο οποίος υποχωρεί όταν ο ασθενής «περπατά».

Άλλα σημαντικά κριτήρια για την αυτοδιάγνωση είναι η δυσκαμψία και ο τραυματισμός στην περιοχή του στέρνου. Για παράδειγμα, εάν προσπαθείτε να μετακινήσετε τους ώμους σας εναλλάξ, φέρτε μαζί τις ωμοπλάτες σας.

Τα έντονα συμπτώματα και οι αισθήσεις στη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης του μαστού περιλαμβάνουν:

 1. Πόνος κατά την άρση βαρώνή μετά από μακρά παραμονή σε μία θέση - συνήθως γυρίσματα. Με την κίνηση και την ενεργή αναπνοή, το σύνδρομο του πόνου αυξάνεται και μπορεί να "αγκαλιάσει" το στήθος και να το μεταφέρει στη μασχάλη ή στο λαιμό. Μερικοί ασθενείς ανησυχούν επίσης για τον πόνο στον πόνο στον ώμο σε ηρεμία.
  Σε αντίθεση με τη στηθάγχη και άλλους "καρδιακούς" πόνους που διαρκούν μεταξύ 3 και 5 λεπτών και μιας ώρας, η θωρακική αλγία με οστεοχόνδρωση στο στήθος μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες και μήνες, μερικές φορές αυξάνεται για αρκετές ημέρες και στη συνέχεια μειώνεται. Η θεραπεία της θωρακικής οστεοχόνδρωσης με φάρμακα "από την καρδιά" δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.
 2. "Goosebumps" στο στήθος. . . Η αίσθηση εμφανίζεται συχνά στο άνω μέρος της περιοχής του θώρακα, στις μυϊκές ίνες. Μπορεί να συνοδεύεται από αίσθημα μούδιασμα και μειωμένη ευαισθησία (τόσο στο στήθος όσο και στη μέση της πλάτης). Ως αποτέλεσμα, τα πόδια γίνονται κρύα, νιφάδες δέρματος, εύθραυστα νύχια και άλλα συμπτώματα ανεπαρκούς διατροφής ιστών.
 3. Κολικός στα εσωτερικά όργανα. . . Οξύς, μαχαιρωτικός πόνος μπορεί να συμβεί στο στομάχι, στην καρδιά, ακόμη και στα νεφρά, γι 'αυτό οι ασθενείς συχνά υποψιάζονται ότι έχουν έλκος, στηθάγχη ή καρδιακή προσβολή. Παρουσία τέτοιων συμπτωμάτων, για τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της θωρακικής σπονδυλικής στήλης, είναι προτιμότερο να επισκεφτείτε έναν νευρολόγο και μόνο κατόπιν να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό για να αποφύγετε εσφαλμένη διάγνωση.
 4. Διαταραχές του αντανακλαστικού.Στην περίπτωση της οστεοχόνδρωσης του θωρακικού κλωβού, συχνά εκδηλώνονται ως μια ρυθμική συστροφή του ώμου και των τραπεζοειδών μυών της πλάτης ως απόκριση στο τέντωμα τους.
 5. Γενική αδυναμία της θωρακικής σπονδυλικής στήλης. . . Γίνεται πιο δύσκολο για τους ασθενείς να διατηρήσουν τη στάση τους, αρχίζουν να σκύβουν και να κυνηγούν. Ταυτόχρονα, οι μύες της πλάτης γίνονται όλο και πιο έντονοι, η πλάτη «σκληραίνει».
 6. Επίπονη αναπνοή. . . Δύσπνοια κατά την αναρρίχηση των σκαλοπατιών, δύσπνοια ή σφίξιμο στο στήθος είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης στο στήθος. Η θεραπεία ξεκινά με τα παράπονα του ασθενούς για βήχα, και γι 'αυτό οι ασθενείς υποφέρουν από πνευμονία.
 7. Αστάθεια της ψυχο-συναισθηματικής σφαίρας. . . Οι άνθρωποι που περνούν από τα συμπτώματα και τη θεραπεία για τη θωρακική οστεοχόνδρωση γίνονται πιο ευερέθιστοι, υποφέρουν από συνεχή κόπωση και εξάντληση, ακόμη και με επαρκή ανάπαυση.
 8. Από την πλευρά του γαστρεντερικού σωλήνα, οι ασθενείς ανησυχούν για τον κορεσμό καιΑπώλεια όρεξης, Αέριο, αέριο, καούρα, ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου, ναυτία. Οι ασθενείς ακολουθούνται από πόνο στο λαιμό και τον οισοφάγο, μια αίσθηση «εξογκώματος» κατά την κατάποση.

Στις γυναίκες, τα συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης της περιοχής του θώρακα περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος και τους μαστικούς αδένες στη βουβωνική χώρα. Ονομάζονται λανθασμένα γυναικολογικά προβλήματα. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλύτερο να ελέγξετε τα συμπτώματα και να αντιμετωπίσετε την οστεοχόνδρωση του θώρακα με φάρμακα, συμβουλευόμενος έναν ορθοπεδικό χειρουργό ή νευρολόγο.
Η θεραπεία για την οστεοχόνδρωση του μαστού στους άνδρες σάς επιτρέπει επίσης να επιλύσετε προβλήματα με τη δραστικότητα και την ούρηση που προκαλούνται από διαταραχές ενυδάτωσης.

Αιτίες της νόσου

Η οστεοχόνδρωση στο στήθος είναι μια σχετικά σπάνια ασθένεια της σπονδυλικής στήλης. Το «μερίδιο» του στον συνολικό αριθμό ασθενών με οστεοχόνδρωση είναι περίπου 15%. Το γεγονός είναι ότι οι θωρακικοί σπόνδυλοι, στους οποίους είναι προσκολλημένοι οι νευρώσεις, φυσιολογικά δεν είναι πολύ κινητοί - αντίθετα, πρέπει να παρέχουν σταθερότητα στα όργανα του θώρακα. Επομένως, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι τους είναι λιγότερο επιρρεπείς σε φθορά, τραύμα και δάκρυα, η μετατόπιση των σπονδύλων και των κήλων είναι σπάνια. Αλλά για τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της περιοχής του θώρακα είναι επίσης «δύσκολη η πρόσβαση». Επομένως, είναι σημαντικό να αποκλείσετε ή να αντισταθμίσετε τις ακόλουθες αιτίες της νόσου εκ των προτέρων:

 • υπερβολική σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του νοικοκυριού, της εργασίας και του αθλητισμού ·
 • Ορθολογικές διαταραχές και άλλες παραμορφώσεις του μυοσκελετικού συστήματος.
 • μη αναπτυγμένος μυς κορσέ και κακή φυσική μορφή?
 • Ευσαρκία;
 • παρατεταμένη καθιστική εργασία χωρίς ασκήσεις προθέρμανσης (π. χ. στο τιμόνι ή μπροστά από υπολογιστή).
 • Τραυματισμοί στην πλάτη (όχι μόνο στο στήθος, αλλά και σε άλλα μέρη).
 • Γαστρεντερικές παθήσεις;
 • Κακές συνήθειες;
 • Λοιμώξεις
 • Υποθερμία;
 • ορμονικές διαταραχές
 • χρόνιο άγχος
 • Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού και οι κακές συνήθειες πόσιμου νερού είναι οι αιτίες μακροχρόνιων παραβιάσεων της ισορροπίας νερού-αλατιού στο σώμα.
 • λανθασμένη επιλογή παπουτσιών και λανθασμένη μεταφορά τσαντών και άλλων βαρών.

Άλλα - τα οποία δυστυχώς δεν μπορούν να εξαλειφθούν εντελώς - είναι οι αιτίες της οστεοχόνδρωσης του μαστού: κυκλοφορικές διαταραχές (με αθηροσκλήρωση ή σακχαρώδης διαβήτης), μεταβολικό σύνδρομο, αυτοάνοσες ασθένειες και γενετική προδιάθεση. Θεραπεία για οστεοχόνδρωση του μαστού μπορεί να είναι απαραίτητη σε γυναίκες με πολλαπλές εγκυμοσύνες.

Είναι σημαντικό να αποφευχθεί η ασθένεια - ακόμη και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα και αισθήσεις ενδεικτικές της θεραπείας της οστεοχονδρόρωσης του μαστού. Μόνο ένας γιατρός μπορεί να κρίνει τη σωστή στάση ενός εφήβου. Στην πραγματικότητα, η κύφωση είναι συχνά ομαλή και αντιληπτή από έναν απλό. Και σε ιδιαίτερα προχωρημένες περιπτώσεις, τα πρώτα σημάδια εκφυλιστικών διεργασιών στις σπονδυλικές αρθρώσεις μπορούν να εμφανιστούν στην ηλικία των 15 ετών.

Ευτυχώς, μπορείτε να αρχίσετε να διαμορφώνετε τη στάση σας και να αντιμετωπίζετε την οστεοχόνδρωση του θώρακα από την ηλικία των 40 ετών!

Συνέπειες της θωρακικής οστεοχόνδρωσης

Συμπιέζοντας τα αιμοφόρα αγγεία και τις ρίζες των νεύρων, η εντόπιση των μυών και των εσωτερικών οργάνων διαταράσσεται και η λειτουργικότητα του νωτιαίου μυελού επιδεινώνεται. Ελλείψει θεραπείας για τη θωρακική οστεοχόνδρωση, αυτή η κατάσταση είναι γεμάτη με σοβαρές συνέπειες:

 • Παθολογίες στο έντερο, δυσκινησία της χοληδόχου κύστης.
 • αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, καθώς και ισχαιμία και στηθάγχη.
 • Hernias και προεξοχές του νωτιαίου μυελού
 • Δυσλειτουργία του ήπατος, των νεφρών και του παγκρέατος
 • τάση για πνευμονία και άλλες πνευμονικές παθήσεις που σχετίζονται με τον υποαερισμό.

Θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της θωρακικής σπονδυλικής στήλης

Η θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της περιοχής του θώρακα στο 1ο και 2ο στάδιο της νόσου περιλαμβάνει συντηρητική θεραπεία με στόχο την ανακούφιση της φλεγμονής, τη διακοπή του πόνου, την αποκατάσταση της αγωγιμότητας των νεύρων και την παροχή αίματος. Για την ανακούφιση της κατάστασης, φάρμακα και τεχνικές χρησιμοποιούνται επίσης για την ανακούφιση των κράμπες, συμπεριλαμβανομένων. Ενίσχυση των μυών της πλάτης.

Η θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της περιοχής του θώρακα με φάρμακα στο οξύ στάδιο της νόσου διαρκεί από 1 έως 3 μήνες. Στο μέλλον, απαιτείται δια βίου συμμόρφωση με απλούς κανόνες για τη διατήρηση της ύφεσης. Εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις νοσηλείας, η θεραπεία συντήρησης πραγματοποιείται σε εξωτερικούς ασθενείς και δεν απαιτεί υψηλό κόστος.

Με προχωρημένη οστεοχόνδρωση, κήλη του νωτιαίου μυελού και άλλες δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις, συνταγογραφείται χειρουργική επέμβαση για την αποσυμπίεση και τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης (μικροδυσκεκτομή, foraminotomy, laminectomy). Η μετεγχειρητική θεραπεία για τη θωρακική οστεοχόνδρωση σε νοσοκομείο διαρκεί από 3 έως 7 ημέρες, πλήρη επούλωση - έως και 14 ημέρες.

Φυσικοθεραπεία για οστεοχονδρόζη του μαστού

Για τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της θωρακικής σπονδυλικής στήλης, χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα:

 • Μαγνητική θεραπεία με λέιζερ.Ανακουφίζει από τον πόνο, το πρήξιμο και τη φλεγμονή και ενισχύει τη χυμική ανοσία. Το μάθημα αποτελείται από 14 καθημερινές συνεδρίες 10-15 λεπτών. Τα διαστήματα μεταξύ των μαθημάτων πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 μήνα και ο αριθμός των μαθημάτων ανά έτος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 4.
 • Amplipulse (CMT), συμπεριλαμβανομένου ενός τοπικού αναισθητικού.Έχει ισχυρή αναλγητική δράση. Διεγείρει τους μυς και αποτρέπει τη σπατάλη των μυών. Ανακουφίζει από το πρήξιμο και τη φλεγμονή, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει τη διατροφή των ιστών. Το μάθημα απαιτεί 8-15 διαδικασίες για 10-20 λεπτά.
 • Θεραπεία με υπερήχους (προαιρετικά με γλυκοκορτικοστεροειδές).Μικρομάζει τους περιαρθρικούς ιστούς, βελτιώνει τη διατροφή του χόνδρου, αποτρέπει τη φλεγμονή και την καταστροφή των αρθρώσεων, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και επιταχύνει την αναγέννηση. Έχει αναλγητικό και αντισπασμωδικό αποτέλεσμα. Το μάθημα περιλαμβάνει 10-12 διαδικασίες για 10-15 λεπτά.
 • Ορυκτά λουτρά, θεραπεία με λάσπη, λουτρά με οζοκερίτη και παραφίνη και άλλες βαλνολογικές τεχνικές.Διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία μακροπρόθεσμα, έχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, ανακουφίζουν από το πρήξιμο και διευκολύνουν την κίνηση στην άρθρωση. Η διάρκεια της συνεδρίας, η διάρκεια της πορείας και το αποτέλεσμα εξαρτώνται από τη σύνθεση του λουτρού ή του φαρμακευτικού μείγματος.
 • Υδρομασάζ.Βελτιώνει τη διατροφή των ιστών και την αγωγή των νεύρων, προάγει τη χαλάρωση των σπασμωδικών μυών. Επιταχύνει την αναγέννηση και μειώνει την περίοδο ανάρρωσης μετά από επιδείνωση της οστεοχονδρωσίας του μαστού. Το μάθημα διαρκεί 10-25 συνεδρίες. Η διάρκεια της συνεδρίας θα αυξηθεί σταδιακά από 15 σε 30 λεπτά.
 • Θερμοθεραπεία.Έχει χαλαρωτικά, αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, βελτιώνει τη λεμφική και την κυκλοφορία του αίματος. Η διάρκεια του μαθήματος και η διαδικασία εξαρτώνται από τη μεθοδολογία.
 • Βελονισμός.Διεγείρει την αναγέννηση και βελτιώνει τον νευρικότητα των ιστών γύρω από τη σπονδυλική στήλη, τη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων του στήθους, ομαλοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και ανακουφίζει τον πόνο λόγω της απελευθέρωσης ενδορφινών. Το μάθημα αποτελείται από 15 συνεδρίες που πραγματοποιούνται καθημερινά ή κάθε δεύτερη μέρα.
 • Μέθοδοι έλξης.Χρησιμοποιούνται για τη μη χειρουργική αφαίρεση κήλων και προεξοχών, για την καταπολέμηση του μούδιασμα των άκρων και των στηριγμάτων. Βοηθούν στην αύξηση της απόστασης μεταξύ των σπονδύλων, στη βελτίωση της στάσης του σώματος, στην προώθηση της αποσυμπίεσης των νευρικών ριζών, στη χαλάρωση και στην ενίσχυση των μυών της πλάτης. Αυτό θα μειώσει την ένταση της φλεγμονής και του πόνου. Το τυπικό μάθημα αποτελείται από 10-12 συνεδρίες. Ίσως χρειαστεί να το επαναλάβετε.
 • Χειροκίνητη θεραπεία.Βελτιώνει τη ροή του αίματος στον νωτιαίο μυελό και βοηθά στην καταπολέμηση της λιποθυμίας. Αποκαθιστά την ανατομικά σωστή θέση της σπονδυλικής στήλης και προωθεί τη θεραπεία των κήλων και των προεξοχών. Εξαλείφει τις κράμπες και τις κράμπες στην περιοχή του θώρακα. Το μάθημα διαρκεί τουλάχιστον 10-15 συνεδρίες και διαρκεί από αρκετά λεπτά έως μία ώρα.

Εκτός από τη φυσική θεραπεία και τη φαρμακευτική αγωγή για την οστεοχόνδρωση του μαστού, οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να συνεργαστούν με έναν ψυχολόγο. Αυτό θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από το άγχος που σχετίζεται με μυοσκελετικές διαταραχές. Παρακινεί επίσης τους ανθρώπους να διατηρούν υγιείς στάσεις.
Κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, συνιστάται στους ασθενείς να φορούν ορθοπεδικό κορσέ (αλλά όχι συνεχώς, ώστε να μην εξασθενίζουν τους μύες της πλάτης).

Μασάζ για οστεοχόνδρωση του μαστού

Με την οστεοχόνδρωση της θωρακικής σπονδυλικής στήλης, συνιστάται κλινικό μασάζ - κλασικός θεραπευτικός παράγοντας (με φάρμακα για τη θεραπεία της θωρακικής οστεοχόνδρωσης ή αιθέρια έλαια), κενό, λεμφική παροχέτευση, νερό ή βελονισμός. Ο γιατρός ή η συσκευή έχει έμμεση επίδραση στην περιοχή του θώρακα μέσω των μυών των ώμων και της άνω πλάτης, διεγείρει τη μικροκυκλοφορία στο αίμα, εξαλείφει τον πόνο και το πρήξιμο, αποκαθιστά το φυσιολογικό εύρος κίνησης και ομαλοποιεί τον τόνο του μυϊκού κορσέ. Το μασάζ ενισχύει επίσης τα αποτελέσματα της θεραπείας της οστεοχόνδρωσης στο στήθος με φάρμακα.
Η θεραπεία της οστεοχόνδρωσης στο στήθος σε άνδρες οδηγούς και χειριστές περιλαμβάνει τη χρήση εξοπλισμού μασάζ - μαξιλάρια και καλύμματα καθισμάτων, ρολά, χειριστές χειρός.

Γυμναστική για τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης στο στήθος

Τα πρώτα μόνιμα αποτελέσματα της θεραπείας άσκησης εμφανίζονται κατά τις πρώτες 2 εβδομάδες άσκησης, αλλά η προσωρινή ανακούφιση είναι δυνατή μετά από 4-7 συνεδρίες. Είναι απαραίτητο να αυξηθεί σταδιακά το φορτίο στη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της περιοχής του θώρακα, εναλλάσσοντας με ανάπαυση. Η άσκηση που προκαλείται από πόνο και ακραία κόπωση δεν επιτρέπεται, όπως και ξαφνικές κινήσεις που μπορούν να τραυματίσουν την άρθρωση και τους γειτονικούς ιστούς. Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε ασκήσεις τουλάχιστον 5 επαναλήψεων κάθε μέρα, κατά προτίμηση 3-5 φορές την ημέρα, για τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης στο στήθος.

 1. Σταθείτε με τα πόδια σας μαζί και τα χέρια κοντά στο σώμα σας. Σηκώστε τα χέρια σας καθώς εκπνέετε και λυγίζετε πίσω καθώς εισπνέετε. Χαμηλώστε τα χέρια σας και, καθώς εκπνέετε, λυγίστε προς τα εμπρός, χαμηλώνοντας το κεφάλι και τους ώμους σας.
 2. Καθίστε σε μια καρέκλα. Καθώς εισπνέετε, τοποθετήστε τα ίσια χέρια πίσω από το κεφάλι σας και, καθώς εκπνέετε, λυγίστε καλά χωρίς να σηκώσετε τις ωμοπλάτες σας από το πίσω μέρος της καρέκλας.
 3. Σταθείτε στα τέσσερα, αψίδα την πλάτη σας και παγώστε για 3 δευτερόλεπτα, κοιτάζοντας ευθεία μπροστά.
 4. Ξαπλώστε στο στομάχι σας, βάλτε τα χέρια σας στο πάτωμα, λυγίστε προς τα πίσω και σηκώστε το στήθος σας από το πάτωμα.
 5. Ξαπλώστε στο στομάχι σας και τεντώστε τα χέρια σας πάνω από το σώμα σας. Λυγίστε στο στήθος σας και κάντε μια βάρκα: σηκώστε τα πόδια και το κεφάλι σας ταυτόχρονα.

Εκτός από την προτεινόμενη γυμναστική για τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης στο στήθος, το σκανδιναβικό περπάτημα, η γιόγκα, η ποδηλασία και τα θαλάσσια σπορ (κολύμπι, καταδύσεις, αεροβική στο νερό) είναι χρήσιμα για τους ασθενείς. Μην ξεχάσετε να εκφορτώσετε τη σπονδυλική στήλη κατά τη διάρκεια της ημέρας: μην καθίσετε σε μια θέση για περισσότερο από 2 ώρες και προσπαθήστε να ξαπλώσετε σε μια επίπεδη επιφάνεια για 40 λεπτά το μεσημέρι. Μόλις η πλάτη σας αισθάνεται μούδιασμα, τέντωμα, όρθια και κάμψη.

Η ανακούφιση των συμπτωμάτων και η θεραπεία της οστεοχόνδρωσης του μαστού στις γυναίκες απαιτεί επίσης τη διατήρηση της σωστής θέσης του σώματος κατά την εργασία στο σπίτι. Προσπαθήστε να περάσετε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο σε κεκλιμένες θέσεις. Εάν είναι δυνατόν, καθίστε ευθεία εάν απαιτείται μακρά εργασία στο σπίτι.

Θεραπεία της οστεοχόνδρωσης του μαστού

Η θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της θωρακικής περιοχής με φάρμακα πραγματοποιείται με πολύπλοκο και διασταυρωμένο τρόπο. Οι ασθενείς συνταγογραφούνται:

 1. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). . . Λαμβάνονται από το στόμα σε μαθήματα περίπου 10-12 ημερών, εφαρμόζονται εξωτερικά (τζελ, αλοιφές, κρέμες - χωρίς περιορισμούς) ή με τη μορφή ενέσεων. Σημειώστε ότι τα περισσότερα ΜΣΑΦ μπορούν να βλάψουν την επένδυση του στομάχου όταν λαμβάνονται από το στόμα. Επομένως, συνιστάται να το παίρνετε με αναστολείς της αντλίας πρωτονίων. Εάν έχετε γαστρίτιδα, έλκη, κολίτιδα ή άλλα γαστρεντερικά προβλήματα, είναι καλύτερο να επιλέξετε ενέσεις.
 2. Γλυκοκορτικοειδή. . . Τα στεροειδή (ορμονικά) φάρμακα συνταγογραφούνται σε περιπτώσεις όπου τα παραδοσιακά αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι αναποτελεσματικά - για παράδειγμα, για την ανακούφιση σοβαρών παροξύνσεων ή πόνου σε μεταγενέστερα στάδια της οστεοχόνδρωσης. Για το σκοπό αυτό, το HA μπορεί να συνταγογραφηθεί μαζί με αναλγητικά με τη μορφή μπλοκ ένεσης.

  Η επιλογή του γλυκοκορτικοειδούς και η δοσολογία του γίνεται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό. Τα ναρκωτικά αυτής της ομάδας, εάν ληφθούν ανεξέλεγκτα, έχουν σοβαρές παρενέργειες - μπορεί να προκαλέσουν ορμονικές ανισορροπίες, αύξηση βάρους και δερματικά προβλήματα.

 3. Χονδροπροστατευτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης του μαστού. . . Τα παρασκευάσματα με βάση τα συστατικά του χόνδρου, το υαλουρονικό οξύ, προάγουν την αναγέννηση του ιστού του χόνδρου. Παρέχουν στο σώμα «δομικό υλικό» για κολλαγόνο και αρθρικό υγρό και βοηθούν στην παράταση της ύφεσης χωρίς ναρκωτικά. Πρέπει να λαμβάνονται για 3 έως 6 μήνες ετησίως. Αυτό βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, στην αποτροπή της περαιτέρω επιδείνωσης των δίσκων και στη βελτίωση της ευελιξίας της πλάτης.

 4. Χαλαρωτικά μυών. . . Οι μυϊκοί σφιγκτήρες και οι κράμπες επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς και προκαλούν δυσφορία ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας. Πάνω απ 'όλα, ωστόσο, επηρεάζουν την πρόσβαση των θρεπτικών ουσιών στις μεσοσπονδύλιες αρθρώσεις, γεγονός που οδηγεί σε περαιτέρω καταστροφή και εξασθένιση του ιστού του χόνδρου. Το παρατεταμένο στρες οδηγεί επίσης στην καταστροφή (ατροφία) του μυϊκού ιστού και σε αύξηση του στρες στην άρθρωση. Για να αποφευχθεί αυτό, χρησιμοποιούνται μυοχαλαρωτικά.

 5. Βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. . . Αυτά τα φάρμακα προστατεύουν και «θρέφουν» τις αρθρώσεις. Αποτρέπουν την καταστροφή του χόνδρου και του οστικού ιστού μέσω επιθετικών οξειδωτικών επιδράσεων, αποτρέπουν το σχηματισμό νέων εστιών διάβρωσης στην επιφάνεια του χόνδρου. Οι βιταμίνες (όπως οι βιταμίνες Β) είναι αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Και είναι επίσης απαραίτητα για τη διατήρηση της αντοχής και της ελαστικότητας του ιστού του χόνδρου - δεν προκαλούν ρωγμές και τσιπ και βελτιώνουν τις ιδιότητες απορρόφησης κραδασμών.

 6. Διουρητικά. . . Αυτές οι ενέσεις χρησιμοποιούνται ως επείγουσα θεραπεία για οίδημα νευρικής ρίζας. Βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης του νωτιαίου νεύρου και της μακροχρόνιας αποκατάστασης από έναν νευρολόγο. Το ανεξέλεγκτο πρήξιμο των νευρικών ριζών μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πόνο, μυϊκή αδυναμία και δυσλειτουργία οργάνων.

 7. Νευροπροστατευτικά και αντιχολινεργικά φάρμακα. . . Τέτοιοι παράγοντες βελτιώνουν το μεταβολισμό του νευρικού ιστού και διεγείρουν την αγωγή των νευρικών παλμών. Βοηθούν στην ομαλοποίηση της μετάδοσης των νευρικών παλμών μέσω του νωτιαίου μυελού και της ενδοοσκόπησης των εσωτερικών οργάνων, δηλαδή, για να διατηρηθεί ο έλεγχος του σώματός σας.

 8. Αγγειοπροστατευτές και διορθωτές μικροκυκλοφορίας αίματος. . . Οι αγγειοπροστατευτικοί παράγοντες προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία, προάγουν την επέκτασή τους και την κανονική διαπερατότητα των τοιχωμάτων των αγγείων. Δεδομένου ότι η οστεοχόνδρωση της περιοχής του θώρακα έχει σημαντική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα, αυτά τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται για την καταπολέμηση της ζάλης, του μούδιασμα των άκρων και άλλων χαρακτηριστικών προβλημάτων.

Η δοσολογία και η καταλληλότητα της χρήσης συγκεκριμένων φαρμάκων για τη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας του μαστού θα πρέπει να καθορίζεται από τον θεράποντα ιατρό.

Διατροφή για οστεοχόνδρωση της περιοχής του θώρακα

Κατά τα πρώτα συμπτώματα και τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης του μαστού, συνιστάται ένα μενού με υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο, βιταμίνες Α, Β και Γ, το οποίο βοηθά στην αναγέννηση του μεσοσπονδύλιου χόνδρου και στην ενίσχυση των συνδέσμων. Είναι επίσης επιθυμητό να «επιταχυνθεί» ο μεταβολισμός με τη βοήθεια εύπεπτων τροφίμων (σε μικρές μερίδες κάθε 3 ώρες).

Η διατροφή περιλαμβάνει πρωϊνό πρωινό (αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα) και δείπνο (βρασμένο, ατμό, ψημένο σε αλουμινόχαρτο, πουλερικά, θαλασσινά). Τρώτε όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα και μούρα όλη την ημέρα.

Αξίζει να μειωθεί η κατανάλωση αμύλου, αλατιού, προϊόντων αλευριού, έτοιμων γευμάτων και ανθρακούχων ποτών. Καθεστώς κατανάλωσης - από 2 λίτρα καθαρού νερού ανά ημέρα.