Τι είναι η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης;

Οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Το άρθρο περιγράφει με απλούς όρους τι είναι η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Με αυτές τις πληροφορίες, μπορείτε να καταλάβετε τι συμβαίνει τη στιγμή που οι δίσκοι καταστρέφονται και πόσο αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία μπορεί να δοθεί.

Σύμφωνα με ιατρικές στατιστικές, περισσότερο από το 70% του σύγχρονου πληθυσμού ξέρει τι είναι η οστεοχόνδρωση. Ένας καθιστικός τρόπος ζωής, η έλλειψη τακτικής σωματικής δραστηριότητας, η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων με την έλλειψη βασικών ιχνοστοιχείων και βιταμινών - όλα αυτά και πολύ περισσότερο οδηγούν στο γεγονός ότι οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι αρχίζουν να καταρρέουν σε νεαρή ηλικία. Στην αρχή υπάρχει ένας θαμπός, δυσδιάκριτος και μετά οξύς, επίμονος πόνος στην οσφυϊκή περιοχή. Ένα άτομο δεν μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα, οποιαδήποτε κίνηση προκαλεί οξύ πόνο και δυσφορία. Η νεύρωση των εσωτερικών οργάνων της κοιλιακής κοιλότητας και της μικρής λεκάνης είναι μειωμένη.

Για να καταλάβετε τι είναι η οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης, πρέπει να έχετε μια ιδέα για τη δομή και τις λειτουργίες της. Ας ξεκινήσουμε με τη δεύτερη ερώτηση. Η σπονδυλική στήλη είναι το υποστηρικτικό μέρος του ανθρώπινου σκελετού. Η άνω ζώνη ώμου, τα κάτω άκρα και το στήθος, καθώς και το κρανίο, είναι προσαρτημένα σε αυτό. Η κύρια λειτουργία της σπονδυλικής στήλης είναι να διασφαλίσει την ασφάλεια του νωτιαίου μυελού, το κεντρικό μέρος του αυτόνομου νευρικού συστήματος που εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα ολόκληρου του ανθρώπινου σώματος.

Ανατομικά, η σπονδυλική στήλη αποτελείται από δύο δομικά μέρη: το σπονδυλικό σώμα με τοξωτές και τραχιά διεργασίες και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Τα σπονδυλικά σώματα αποτελούν το 70-75% του ύψους της σπονδυλικής στήλης, μεσοσπονδύλιοι δίσκοι (ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς) - 25 έως 30%. Το σχήμα του μεσοσπονδύλιου δίσκου ακολουθεί το σχήμα του σπονδυλικού σώματος και τις τοξοειδείς διεργασίες. Ο δίσκος εξασφαλίζει μια ομοιόμορφη κατανομή του φορτίου απορρόφησης κραδασμών που μεταδίδεται από τα κάτω άκρα και άλλα μέρη του σώματος. Προστατεύει επίσης τα ριζικά νεύρα που εκτείνονται από τον νωτιαίο μυελό.

Τι είναι η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι εκφυλιστική δυστροφική καταστροφή του ιστού χόνδρου του ινώδους δακτυλίου δίσκου L5-L4, L4-L3, L3-L2, L2-L1. Συνολικά, η οσφυϊκή περιοχή περιέχει πέντε σπονδυλικά σώματα και τέσσερις μεσοσπονδύλιους δίσκους που τους χωρίζουν. Μέσω των τρύπων των σπονδυλικών σωμάτων εξέρχονται τα ριζικά νεύρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την επιβίωση των ακόλουθων μερών του σώματος:

 • L1 και L2 - κοιλιακά όργανα και μηροί.
 • L3 - γεννητικά όργανα, γόνατα και ουροδόχος κύστη.
 • L4 - πόδια, πόδια και προστάτης.
 • L5 - τα δάχτυλα των ποδιών, τα πόδια, τα πόδια.

Τα κλαδιά αυτών των ριζικών νεύρων σχηματίζουν το ισχιακό νεύρο, το οποίο εκτείνεται από την κάτω πλάτη μέσω της γλουτιαίας περιοχής έως το κοίλο του γόνατος. Εκεί χωρίζεται στα κνημιαία και τα περιτοναϊκά κλαδιά και ενυδατώνει περαιτέρω το κάτω πόδι και το πόδι. Τα μεμονωμένα κλαδιά των ριζικών νεύρων στην οσφυϊκή μοίρα αποτελούν επίσης μέρος του νευρικού πλέγματος γνωστό ως ιπποειδή.

Με την ανάπτυξη της οστεοχόνδρωσης, υπάρχει μια σταδιακή παραβίαση της ενδοοσκόπησης. Μπορεί να αναπτυχθούν ασθένειες των εσωτερικών οργάνων της κοιλιακής κοιλότητας και της λεκάνης. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ατροφία μυϊκών ινών των κάτω άκρων, μερική πάρεση των ποδιών κ. λπ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οστεοχόνδρωση, τα συμπτώματα και τη θεραπεία της, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο. Ακολουθούν συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση τέτοιας διάγνωσης και ποιος γιατρός πρέπει να συμβουλευτεί για πλήρη αποτελεσματική θεραπεία.

Τι είναι η οστεοχόνδρωση και ποιες είναι οι αιτίες της;

Η σύγχρονη επιστήμη γνωρίζει τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με το τι είναι η οστεοχόνδρωση και ποιες είναι οι αιτίες της. Δυστυχώς, η εφαρμογή αυτής της γνώσης στην πράξη για αποτελεσματική πρόληψη και θεραπεία είναι δύσκολη επειδή ο ασθενής πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την καταπολέμηση της νόσου.

Ανατομικά και φυσιολογικά, είναι διατεταγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε το εσωτερικό του σώματος ζελατίνης του μεσοσπονδύλιου δίσκου να αποτελείται από σχεδόν 80% υγρό. Αυτό το γεγονός καθιστά δυνατή την αποτελεσματική κατανομή της επιβάρυνσης αποπληρωμής που παρέχεται στην επιφάνεια των διαχωρισμένων σπονδυλικών σωμάτων. Αλλά ούτε ο ινώδης δακτύλιος ούτε ο πυρήνας του πυρήνα του μεσοσπονδύλιου δίσκου έχουν το δικό τους τριχοειδές δίκτυο. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει παροχή αίματος εδώ. Όλες οι εισροές υγρών και τα απαραίτητα συστατικά που διαλύονται σε αυτές πραγματοποιούνται με τη βοήθεια μιας διάχυτης ανταλλαγής. Εκτελείται μόνο όταν υπάρχει επαρκής σωματική δραστηριότητα στους μυς γύρω από αυτό. Όταν το μυϊκό πλαίσιο της πλάτης και του κάτω μέρους δεν λειτουργεί, η διάχυτη διατροφή σταματά.

Η παθολογία αρχίζει να αναπτύσσεται:

 • Αρχικά, ο ινώδης δακτύλιος απλώς αφυδατώνεται και χάνει την ελαστικότητά του.
 • τότε η επιφάνειά της αρχίζει να υφίσταται πρωτογενή καταστροφή, ως αποτέλεσμα της οποίας εμφανίζεται φλεγμονή (επιδείνωση της οστεοχόνδρωσης) και τα άλατα ασβεστίου εναποτίθενται για την αποκατάσταση της ακεραιότητας των κατεστραμμένων ιστών
 • Η μεμβράνη ασβεστοποίησης αποτρέπει την περαιτέρω διάχυτη διατροφή, επομένως, ακόμη και με ενεργή εργασία των γύρω μυών, δεν υπάρχει αυθόρμητη αποκατάσταση του ιστού του ινώδους δακτυλίου.
 • Το επόμενο στάδιο είναι η πρόσληψη υγρού από τον πυρήνα pulposus, που βρίσκεται στον ινώδη δακτύλιο.
 • Σε αυτό το στάδιο, ο πυρήνας του πυρήνα χάνει τη μάζα του, δεν κατανέμει πλέον το φορτίο απόδοσης ομοιόμορφα και το ύψος του μεσοσπονδύλιου δίσκου μειώνεται.
 • Στο στάδιο της προεξοχής, ο μεσοσπονδύλιος δίσκος εκτείνεται πέρα από τα σπονδυλικά σώματα και ασκεί πίεση στους γύρω μαλακούς ιστούς και τα ριζικά νεύρα. Αυτό οδηγεί σε σύνδρομο συνεχούς πόνου και δυσκαμψία κινήσεων.
 • Το τρίτο στάδιο είναι η ρήξη του ινώδους δακτυλίου (εξώθηση) και η απελευθέρωση μέρους του πυρήνα του πυρήνα προς τα έξω (δίσκος με κήλη).

Ποιοι λόγοι μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη αυτής της παθολογίας της σπονδυλικής στήλης:

 1. Έλλειψη επαρκούς και τακτικής σωματικής άσκησης που ασκείται στα μυϊκά πλαίσια της πλάτης και της κάτω πλάτης.
 2. ακατάλληλη οργάνωση ύπνου και εργασίας σε μέρη όπου διαταράσσεται η μικροκυκλοφορία του αίματος και του λεμφικού υγρού στη σπονδυλική στήλη.
 3. Παραβίαση μεταβολικών διεργασιών στο σώμα, το πρώτο σημάδι της οποίας είναι το υπερβολικό βάρος.
 4. Παραβίαση της στάσης και της καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης, ως αποτέλεσμα της οποίας αλλάζει η κατανομή του φορτίου επιστροφής κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης.
 5. καθιστικός τρόπος ζωής και καθιστική εργασία
 6. ενδοκρινικές ασθένειες, για παράδειγμα σακχαρώδης διαβήτης με συνοδευτική αγγειοπάθεια.
 7. Τραυματισμοί στην πλάτη (διαστρέμματα των συνδέσμων και των τενόντων, σχισμένοι μύες, εξάρθρωση και υπερχείλιση των σπονδυλικών σωμάτων, κατάγματα συμπίεσης και δάκρυα).

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι, αλλά είναι λιγότερο συχνές και όχι τόσο σοβαρές όσο αυτές που αναφέρονται παραπάνω.

Τι είναι η οστεοχόνδρωση της κάτω πλάτης;

Γενικά, ποια είναι η ασθένεια της οστεοχόνδρωσης, που ανακαλύφθηκε παραπάνω. Τώρα ας εξετάσουμε λίγο το ερώτημα τι είναι η οστεοχόνδρωση της κάτω πλάτης και γιατί είναι πολύ συχνό. Τις τελευταίες δεκαετίες η ασθένεια έγινε γρήγορα «νεότερη». Εάν είχε προηγουμένως διαγνωστεί σε άτομα που είχαν ξεπεράσει το όριο μέχρι την ηλικία των 40 ετών, τώρα τα πρώτα σημάδια εκφυλιστικών δυστροφικών αλλαγών στους μεσοσπονδύλιους δίσκους μπορούν να βρεθούν όχι μόνο σε παιδιά 20 ετών αλλά και σε εφήβους ηλικίας 14 έως 16 ετών.

Φυσικά, η επέκταση των επιλογών για έγκαιρη ανίχνευση παίζει κάποιο ρόλο εδώ. Με την εμφάνιση μαγνητικών τομογραφιών, οι πρώιμες περιπτώσεις της νόσου έχουν γίνει πιο συχνές. Ως εκ τούτου, νωρίτερα, οι ασθενείς έμαθαν τι είναι η μεσοσπονδύλια οστεοχόνδρωση, καθώς υπάρχει έντονος πόνος. Και τώρα, κάνοντας έρευνα, μπορείτε να βρείτε παθολογία σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.

Η οσφυϊκή χώρα είναι το πιο ευάλωτο τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Αυτό περιλαμβάνει τη μέγιστη επιβάρυνση απόδοσης για όλες τις κινήσεις του σώματος. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σημαντικές αλλαγές συμβαίνουν εδώ με μετατόπιση των σπονδυλικών σωμάτων, αλλαγή στη στάση του σώματος και επέκταση των μεσοσπονδύλιων χώρων. Ως εκ τούτου, η εγκυμοσύνη μιας γυναίκας γίνεται σχεδόν πάντα η περίοδος κατά την οποία η σπονδυλική στήλη αρχίζει να καταρρέει.

Τι είναι η οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης 2ου βαθμού, στην οποία οι κλινικές εκδηλώσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και ο ασθενής αναγκάζεται να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Κατά κανόνα, στο δεύτερο στάδιο της ανάπτυξης εκφυλιστικής δυστροφικής παθολογίας, παρατηρείται μείωση του ύψους του μεσοσπονδύλιου δίσκου και αραίωση του ιστού του ινώδους δακτυλίου.

Τι είναι η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής περιοχής

Τι είναι η οστεοχόνδρωση της ιερής σπονδυλικής στήλης μπορεί να γίνει αισθητή μόνο σε ασθενείς κάτω των 25 ετών. Σε αυτήν την ηλικία, υπάρχει μια πλήρης σύντηξη των σπονδυλικών σωμάτων στην ιερή σπονδυλική στήλη. Η ατροφία των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Επομένως, τα κλινικά σημεία φλεγμονής μπορούν να υποδηλώσουν εντελώς διαφορετικές παθολογίες.

Πολύ πιο συχνά ρωτούν για την οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής σπονδυλικής στήλης, καθώς επηρεάζει τον μεσοσπονδύλιο δίσκο μεταξύ του ιερού και της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Αυτό είναι το L5-S1 - λαμβάνει υπόψη το υπό όρους κέντρο βάρους του ανθρώπινου σώματος και το μέγιστο φυσικό φορτίο και το φορτίο αποπληρωμής.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι είναι η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής σπονδυλικής στήλης και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Πρώτα απ 'όλα, θα πρέπει να αποκλειστούν όλες οι πιθανές αιτίες της ανάπτυξης της παθολογίας. Τότε είναι απαραίτητο να αυξήσετε τον τόνο των μυών που περιβάλλουν την κάτω πλάτη. Η θεραπεία γίνεται καλύτερα με χειροκίνητη θεραπεία και γυμναστική αποκατάστασης.

Σημάδια και συμπτώματα οστεοχόνδρωσης

Τώρα καταλαβαίνετε τι είναι η οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης και όταν εμφανιστούν τα συμπτώματά της, μπορείτε να εντοπίσετε και να εξαλείψετε την πιθανή αιτία παθολογικών αλλαγών.

Πολλοί ασθενείς ρωτούν ποια είναι τα σημάδια της οστεοχόνδρωσης στις ακτίνες Χ και στα αποτελέσματα μιας σάρωσης μαγνητικής τομογραφίας. Έτσι, στις εικόνες, ο γιατρός μπορεί να δει ρωγμές στην επιφάνεια του ινώδους δακτυλίου, μείωση του ύψους του μεσοσπονδύλιου δίσκου και αλλαγή στο σχήμα του. Αυτά είναι τα κύρια σημάδια της οστεοχόνδρωσης.

Τα κλινικά συμπτώματα είναι:

 • Πόνος στην πλάτη
 • Εξάπλωση του πόνου κατά μήκος της επιφάνειας του μηρού, του κάτω ποδιού και του ποδιού.
 • μειωμένη μυϊκή δύναμη στα κάτω άκρα.
 • Αλλαγή της στάσης του σώματος με την ευθυγράμμιση της φυσιολογικής καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης στην οσφυϊκή μοίρα.
 • Ακαμψία κινήσεων και περιορισμός του πλάτους τους.
 • Μυϊκή ένταση στην οσφυϊκή περιοχή.

Σε προχωρημένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί μούδιασμα στο κάτω άκρο, κράμπες, οσφυαλγία κ. λπ.

Τι είναι η Πολυεθνική ή Γενικευμένη Οστεοχόνδρωση;

Μπορείτε να απαντήσετε εν συντομία στο ερώτημα τι είναι η πολυ-τμηματική οστεοχόνδρωση. Αυτές είναι εκφυλιστικές δυστροφικές αλλαγές που επηρεάζουν όχι μόνο έναν, αλλά και αρκετούς μεσοσπονδύλιους δίσκους. Παρομοίως, μπορούμε να πούμε ποια είναι η κοινή οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης. Αυτή είναι μια κατάσταση στην οποία οι παθολογικές αλλαγές δεν σημειώνονται σε ένα, αλλά σε πολλά μέρη της σπονδυλικής στήλης. Για παράδειγμα, εάν επηρεάζονται μόνο δύο οσφυϊκοί δίσκοι σε ένα άτομο, είναι μια πολυ-τμηματική μορφή της νόσου. Όταν ένας δίσκος στην οσφυϊκή, οσφυϊκή περιοχή επηρεάζεται, αυτή είναι μια κοινή μορφή.

Τι είναι η ριζοσπαστική οστεοχόνδρωση (με απλούς όρους)

Και τώρα λίγα λόγια για το τι είναι η ριζοσπαστική οστεοχόνδρωση και πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η κατάσταση για την ανθρώπινη υγεία. Αν λοιπόν μιλήσετε για το τι είναι με απλά λόγια - οστεοχόνδρωση - μπορείτε να δείτε ότι αυτό είναι κυριολεκτικά η ισοπέδωση της σφραγίδας μεταξύ των σπονδυλικών σωμάτων.

Κατά τη μετακίνηση ή σε στατική θέση του σώματος λόγω της δράσης της βαρύτητας, ασκείται τεράστια πίεση στη σπονδυλική στήλη. Κάθε σπόνδυλος πάνω από αυτό πιέζει το κάτω. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι που τους χωρίζουν βρίσκονται σε συμπιεσμένη κατάσταση. Εάν δεν έχουν αρκετά υγρά, χάνουν την ικανότητα να αντιστέκονται και να ισοπεδώνουν. Ταυτόχρονα, χάνουν την ικανότητα να παρέχουν επαρκές ύψος του μεσοσπονδύλιου χώρου, έτσι ώστε τα ριζικά νεύρα που προέρχονται από τον νωτιαίο μυελό να μην συμπιέζονται.

Όταν ο δίσκος χάνει το ύψος και το σχήμα του, το ακτινωτό νεύρο τσιμπάται. Η οστεοχόνδρωση εμφανίζεται στο ριδικό σύνδρομο. Συνοδεύεται από έντονες νευρολογικές εκδηλώσεις με τη μορφή μούδιασμα, πάρεση, παράλυση, μείωση της μυϊκής δύναμης, εμφάνιση παραισθησίας κ. λπ.

Αποτελεσματική θεραπεία για την οστεοχόνδρωση

Τι είναι η οστεοχόνδρωση - ανακαλύψαμε, τώρα μπορούμε να μιλήσουμε για την αποτελεσματική θεραπεία της νόσου. Όπως έχει ήδη καταστεί σαφές, για την πλήρη αποκατάσταση των μεσοσπονδύλιων δίσκων είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί η διαταραγμένη διάχυτη διατροφή του ιστού χόνδρου του ινώδους δακτυλίου. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη βοήθεια μεθόδων χειροκίνητης θεραπείας και θεραπευτικής γυμναστικής. Δεν υπάρχουν τέτοια φαρμακολογικά παρασκευάσματα που θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν τη διάχυτη διατροφή του ιστού χόνδρου των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Και το να κάνετε ενέσεις χονδροπροστατευτών χωρίς διάχυτη αντικατάσταση είναι άχρηστο. Δεν διεισδύουν στον ιστό του χόνδρου.

Για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία, χρειάζεστε:

 • Αλλάξτε τον τρόπο ζωής σας, κάντε τον πιο δραστήριο με επαρκή σωματική δραστηριότητα και σωστή διατροφή.
 • σταματήστε την ακραία σωματική άσκηση στους μύες της πλάτης.
 • εκτελεί διάφορες διαδικασίες έλξης έλξης της σπονδυλικής στήλης για την αποκατάσταση του φυσιολογικού ύψους των μεσοσπονδύλιων χώρων.
 • Επισκεφτείτε έναν οστεοπαθητικό γιατρό για να αποκαταστήσετε την ελαστικότητα του χόνδρου και την ικανότητά του να διαχέει ανταλλαγές με μυϊκό ιστό.
 • Εκτελέστε πολλά μασάζ για να βελτιώσετε τη διαπερατότητα και την ελαστικότητα των ιστών και να αποκαταστήσετε τη μικροκυκλοφορία του αίματος και του λεμφικού υγρού.
 • Αναπτύξτε ένα προσαρμοσμένο μάθημα ιατρικής γυμναστικής με ένα σπονδυλωτό ζώο.

Εμφανίζονται επίσης η φυσιοθεραπεία, η κινησιοθεραπεία, η έκθεση με λέιζερ και πολλά άλλα. Η θεραπεία της οστεοχόνδρωσης πρέπει να πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη σπονδυλολόγου ή νευρολόγου.