Πόνος πίσω από την αριστερή ωμοπλάτη

Πόνος πίσω από την αριστερή ωμοπλάτη

Όταν εμφανίζεται πόνος κάτω από την αριστερή ωμοπλάτη από πίσω, πολλοί άνθρωποι το θεωρούν σημάδι καρδιακής νόσου. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση δεν συνδέεται πάντα με καρδιολογικά προβλήματα.

Ένας τέτοιος πόνος μπορεί συχνά να προκύψει απλώς από υπερπροσπάθεια ή μια άβολη θέση κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ωστόσο, εάν εμφανίζεται τακτικά, είναι καλύτερο να επισκεφτείτε έναν γιατρό και να ελέγχετε. Εξάλλου, στην περιοχή της αριστερής ωμοπλάτης υπάρχουν πολλά σημαντικά εσωτερικά όργανα, οι παθολογίες των οποίων μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο. Εκτός από τον κίνδυνο επιπλοκών, το σύνδρομο πόνου συνοδεύεται από ενόχληση που εντοπίζεται στην περιοχή της αριστερής ωμοπλάτης. Όλα αυτά επιδεινώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου, παρεμποδίζουν την εκτέλεση των καθημερινών εργασιών, εμποδίζουν την κίνηση, ορισμένες παθολογίες παρεμβαίνουν ακόμη και στον ύπνο, καθώς ο πόνος είναι συνεχώς παρών.

Δεν μπορείτε να αγνοήσετε αυτή την κατάσταση και να περιμένετε να φύγει ο πόνος από μόνος του. Επίσης, δεν συνιστάται η εξάλειψη του πόνου με τη βοήθεια παυσίπονων. Η θεραπεία μπορεί να συνταγογραφηθεί μόνο μετά από εξέταση από γιατρό.

γενικά χαρακτηριστικά

Η ωμοπλάτη είναι μέρος της ανθρώπινης ωμικής ζώνης. Συνδέεται με τα πλευρά, τη σπονδυλική στήλη, κάτω από αυτό υπάρχουν πολλά νεύρα και αιμοφόρα αγγεία. Οι μύες του βραχίονα, της πλάτης και των συνδέσμων που προέρχονται από τη σπονδυλική στήλη συνδέονται με την ωμοπλάτη. Προστατεύει το στήθος και τα όργανα σε αυτό από πίσω. Αριστερά κάτω από την ωμοπλάτη είναι η καρδιά, μέρος του παγκρέατος, ο αριστερός πνεύμονας, η αορτή.

Επομένως, ο πόνος στην περιοχή της ωμοπλάτης μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Μπορεί να συσχετιστεί με νευρολογικές παθολογίες, καρδιακές διαταραχές, παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα. Προβλήματα με τη σπονδυλική στήλη, τους μεσοπλεύριους μύες και την ωμική ζώνη μπορεί να οδηγήσουν σε τέτοια παράπονα.

Οι ασθενείς περιγράφουν τα συναισθήματά τους διαφορετικά. Τις περισσότερες φορές, σημειώνουν ότι ο πόνος είναι πόνος και ήπιος. Αυτό συμβαίνει γιατί εκκρίνεται από τα εσωτερικά όργανα. Ωστόσο, εάν η αιτία της παθολογίας είναι νευρολογικά προβλήματα ή ασθένειες του μυοσκελετικού συστήματος, τότε με οποιαδήποτε κίνηση, ο πόνος μπορεί να γίνει οξύς και να επιδεινωθεί.

Σημαντικό: Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ανεξάρτητα η αιτία αυτής της κατάστασης. Επομένως, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

αιτίες

Μερικοί άνθρωποι παρατηρούν την εμφάνιση πόνου κάτω από την ωμοπλάτη το πρωί. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια άβολη στάση κατά τον ύπνο. Μετά από μια νύχτα σε μια άβολη θέση, ένα άτομο ξυπνά με πόνο στον ώμο και την πλάτη στην περιοχή της ωμοπλάτης. Συνήθως αυτή η ενόχληση περνά γρήγορα.

Ο πόνος κάτω από την ωμοπλάτη είναι συχνά ένα επαγγελματικό πρόβλημα για άτομα των οποίων η εργασία συνεπάγεται αυξημένη πίεση στην ωμική ζώνη. Πρόκειται για φορτωτές, ζωγράφους, οδηγούς, κτιστάδες, χειριστές Η/Υ, αλλά και αθλητές. Λόγω της συνεχούς υπερφόρτωσης των μυών, μπορεί να εμφανιστούν σπασμοί, συχνά αναπτύσσεται μυοσίτιδα ή νευραλγία. Ο πόνος σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ποικίλλει σε ένταση, συνήθως οι ασθενείς παρατηρούν ότι υπάρχει πόνος κάτω από την ωμοπλάτη και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο συγκεκριμένος εντοπισμός του πόνου. Αλλά μερικές φορές ο πόνος είναι οξύς, δυνατός. Και όταν ένα νεύρο είναι κατεστραμμένο, καίγεται σε ένα μέρος, τσιμπάει ή καίγεται.

κάτω από την αριστερή ωμοπλάτη ενός άνδρα

Τέτοιος πόνος εμφανίζεται συχνά με μυϊκή καταπόνηση, για παράδειγμα, μετά από παραμονή σε μια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εάν τέτοιες αισθήσεις συνοδεύονται από υπερφόρτωση μυών ή συνδέσμων, τότε μπορούν να γίνουν αισθητές όχι μόνο κάτω από την ωμοπλάτη, αλλά και στον ώμο, το χέρι και την πλάτη. Αυτό αυξάνει τον πόνο κατά την κίνηση. Ένας τέτοιος πόνος δεν είναι επικίνδυνος, είναι εύκολο να απαλλαγούμε από αυτόν εξαλείφοντας τους προκλητικούς παράγοντες. Μετά από αυτό, συνήθως δεν υπάρχουν συνέπειες. Αλλά συχνά οι αιτίες του πόνου κάτω από την αριστερή ωμοπλάτη από πίσω συνδέονται με σοβαρές παθολογίες.

Μπορεί να είναι:

 • Καρδιοπάθειες: ισχαιμική νόσος, στηθάγχη, περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα, έμφραγμα του μυοκαρδίου.
 • Λοιμώδεις και φλεγμονώδεις ασθένειες του βρογχοπνευμονικού συστήματος, για παράδειγμα πνευμονία αριστερής όψης ή πνευμονικό απόστημα.
 • Διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος: γαστρικό έλκος, παγκρεατίτιδα, οισοφαγίτιδα από παλινδρόμηση.
 • Παθολογίες της σπονδυλικής στήλης, για παράδειγμα, οστεοχόνδρωση, σπονδύλωση, κήλη δίσκου.
 • Φυτοαγγειακή δυστονία που οδηγεί στην εμφάνιση μυοπεριτονιακού συνδρόμου. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση άδικου πόνου στο στήθος και την πλάτη.
 • Μπορεί επίσης να είναι τραυματισμός στην ίδια την ωμοπλάτη. Για παράδειγμα, κάταγμα της ωμοπλάτης, βλάβη στον υποπλάτιο σάκο, διάστρεμμα ή ρήξη των συνδέσμων.

Τέτοιες παθολογικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν συνεχή πόνο, ο οποίος επιδεινώνεται με την κίνηση του βραχίονα, την κλίση ή τη συστροφή.

Σημαντικό: τις περισσότερες φορές, η αιτία έντονου πόνου κάτω από την αριστερή ωμοπλάτη είναι ασθένειες του στομάχου ή της καρδιάς. Επομένως, δεν μπορούν να αγνοηθούν, αυτό το επικίνδυνο σύμπτωμα απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Παθολογίες του μυοσκελετικού συστήματος

Αρκετά συχνά πονάει από πίσω κάτω από την αριστερή ωμοπλάτη λόγω παθήσεων της σπονδυλικής στήλης ή του μυοσκελετικού συστήματος. Τέτοιες αισθήσεις συμβαίνουν με οστεοχόνδρωση, σπονδύλωση, κήλη δίσκου και ακόμη και με σκολίωση. Παρόμοιοι πόνοι μπορεί να είναι επώδυνοι και χαμηλής έντασης. Αλλά γίνονται πιο δυνατοί με κάθε κίνηση.

Η οστεοχόνδρωση της περιοχής του θώρακα είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες τέτοιου πόνου. Επιπλέον, είναι αδύναμα, επώδυνα και μια επιδείνωση μπορεί να οδηγήσει σε μακρά παραμονή του ασθενούς σε μια θέση ή σε αυξημένο στρες. Επίσης, ένα χαρακτηριστικό αυτής της παθολογίας είναι ότι ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί πάνω ή κάτω στην πλάτη. Γι' αυτό υποχωρεί στο κάτω μέρος της πλάτης, κάτω από την ωμοπλάτη ακόμα και στο χέρι. Εάν η αιτία του πόνου είναι η οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα: ζάλη, μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα, ναυτία.

Πόνος σε αυτή την περιοχή εμφανίζεται και με την βραχιονιοσκεπιδική περιαρθρίτιδα. Η παθολογία χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη μιας φλεγμονώδους διαδικασίας στον ώμο. Ο πόνος επεκτείνεται σε ολόκληρη την αριστερή πλευρά της πλάτης και της ωμοπλάτης. Μερικές φορές ο πόνος σε αυτή την περιοχή σχετίζεται με μια συγγενή ανωμαλία στη δομή του σκελετού. Αυτό είναι αυτό που είναι γνωστό ως πτερυγοειδής ωμοπλάτη όταν μετατοπίζεται από τη θέση του και προεξέχει.

Συχνά η αιτία του πόνου είναι η σκολίωση. Η καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης οδηγεί σε αυξημένη κόπωση, αδυναμία των μυών της πλάτης, πόνους στις ωμοπλάτες και στους ώμους.

τραυματισμό στην καρδιά

Εάν ξαφνικά υπάρχει οξύς πόνος στην αριστερή ωμοπλάτη, αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα εμφράγματος του μυοκαρδίου. Σε αυτή την περίπτωση, ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί κάτω από το αριστερό χέρι στον αυχένα. Ο ασθενής αισθάνεται επίσης δύσπνοια, έντονο άγχος, αδυναμία, βάρος στο στήθος. Από τη φύση του, ο πόνος είναι πιο συχνά οξύς, πιεστικός, καυστικός ή συμπιεστικός. Μερικές φορές οι ασθενείς χαρακτηρίζουν τις αισθήσεις τους ως πάσσαλο ή καρφί κάτω από την ωμοπλάτη. Τέτοιες αισθήσεις δεν εξαλείφονται από κανένα παυσίπονο, ακόμη και τη λήψη νιτρογλυκερίνης.

Με χρόνιες παθήσεις της καρδιάς, ο πόνος στην πλάτη στην αριστερή πλευρά είναι επίσης δυνατός, αλλά συνήθως είναι επώδυνος και όχι σοβαρός. Εμφανίζεται με στηθάγχη, περικαρδίτιδα, στεφανιαία νόσο. Προκαλέστε έξαρση αυτών των παθολογιών, νευρικά σοκ ή αυξημένη σωματική δραστηριότητα. Χαρακτηριστικό τέτοιων πόνων είναι ότι υποχωρούν γρήγορα μετά τη λήψη νιτρογλυκερίνης.

Εάν ο πόνος ξεκινά από το στήθος και σταδιακά αυξάνεται, εξαπλώνεται στο κάτω μέρος της πλάτης, έχει παλμικό χαρακτήρα, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ανεύρυσμα αορτής. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει μια αίσθηση καψίματος, μπορεί να αναπτυχθεί ατροφία των μυών του βραχίονα και η αρτηριακή πίεση πέφτει απότομα.

Καρδιακή προσβολή ως αιτία πόνου κάτω από την αριστερή ωμοπλάτη

Σε καρδιακές παθήσεις, ο καταπιεστικός πόνος στο στήθος συχνά εξαπλώνεται στην πλάτη.

Παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα

Πολύ συχνά, με έλκος στομάχου, υπάρχει πόνος κάτω από την ωμοπλάτη στην αριστερή πλευρά. Αυτή η παθολογία χαρακτηρίζεται από αύξηση της δυσφορίας μετά το φαγητό, τη νύχτα ή με μακρά απουσία από το φαγητό. Η ανακούφιση έρχεται από τη λήψη ειδικών φαρμάκων ή μετά από εμετό. Όταν αναπτύσσονται επιπλοκές αυτής της παθολογίας και εμφανίζεται διάτρηση του έλκους, ένας οξύς έντονος πόνος εξαπλώνεται σε όλο το περιτόναιο, ακτινοβολεί κάτω από την ωμοπλάτη και ακόμη και στο χέρι.

Η περιοχή κάτω από την αριστερή ωμοπλάτη μπορεί επίσης να πονέσει στην οξεία παγκρεατίτιδα. Το πάγκρεας βρίσκεται οριζόντια στην κοιλιακή κοιλότητα πίσω από το στομάχι στο επίπεδο του πρώτου οσφυϊκού σπονδύλου. Η ουρά τους κατευθύνεται προς τα αριστερά και βρίσκεται κάτω από τα πλευρά. Επομένως, μια οξεία φλεγμονώδης διαδικασία οδηγεί στην εμφάνιση πόνου στη ζώνη, που συχνά εμφανίζεται κάτω από την αριστερή ωμοπλάτη.

Άλλες παθολογίες

Μία από τις πιο κοινές αιτίες πόνου κάτω από την ωμοπλάτη είναι η πυελονεφρίτιδα. Με μια χρόνια φλεγμονώδη διαδικασία στα νεφρά, οι αισθήσεις πόνου πονάνε, τραβούν και εξαπλώνονται από το κάτω μέρος της πλάτης προς τα πάνω. Η οξεία πυελονεφρίτιδα προκαλεί έντονο πόνο.

Ο πόνος έλξης κάτω από την αριστερή ωμοπλάτη μπορεί να εμφανιστεί με αναπνευστικές ασθένειες. Μπορεί να είναι βρογχίτιδα, πνευμονία, πλευρίτιδα. Με μια βαθιά αναπνοή ή βήχα, ο πόνος αυξάνεται δραματικά. Επιπλέον, υπάρχει δύσπνοια, βαρύτητα στο στήθος, αδυναμία.

Συχνά υπάρχει οξύς πόνος κάτω από την ωμοπλάτη λόγω μεσοπλεύρια νευραλγία. Ταυτόχρονα, εξαπλώνεται κατά μήκος της πορείας του νεύρου και αυξάνεται με την κίνηση. Ένας τέτοιος πόνος μπορεί να συνοδεύεται από μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο δέρμα. Ένα χαρακτηριστικό της ταλαιπωρίας της νευραλγίας είναι ότι ο ασθενής μπορεί να βρει μια θέση σώματος όπου δεν γίνεται αισθητός ο πόνος.

διάγνωση

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για μια τέτοια παθολογία, επομένως μπορούν να προσδιοριστούν μετά από εξέταση. Αλλά εάν ο ασθενής χαρακτηρίσει με ακρίβεια τα συναισθήματά του, ένας έμπειρος γιατρός μπορεί να κάνει αμέσως μια προκαταρκτική διάγνωση.

Για παράδειγμα, θαμπός, ελαφρύς πόνος που επιδεινώνεται μετά την άσκηση μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία οστεοχόνδρωσης. Εάν υπάρχουν παλμικές αισθήσεις, ζάλη, κρίσεις πονοκεφάλου, ο ασθενής μπορεί να έχει κήλη δίσκου. Με ριζοπάθεια - τσίμπημα ή βλάβη στο νεύρο - υπάρχει ένας ξαφνικός έντονος πόνος. Μοιάζει με σύριγγα και μπορεί να χαρακτηριστεί με τη λέξη «λουμπάγκο» Μερικές φορές με νευραλγία υπάρχει και αίσθημα καύσου κατά μήκος του νεύρου.

Οι παθολογίες των εσωτερικών οργάνων συνοδεύονται συχνότερα από έντονο πόνο. Εάν ταυτόχρονα αυξηθεί η δύσπνοια, η ζάλη και ο πόνος κατά την εισπνοή, ο ασθενής μπορεί να έχει προβλήματα με τα όργανα του αναπνευστικού συστήματος.

Σημαντικό: τέτοιος πόνος δεν είναι ανεκτός, καθώς μπορεί να υποδηλώνει διάτρηση του έλκους ή καρδιακή προσβολή.

Συνήθως, ο γιατρός δίνει προσοχή σε όλα τα συμπτώματα. Υπάρχουν χαρακτηριστικά σημάδια που βοηθούν στη διάγνωση:

 • εάν ο πόνος εντείνεται μετά το φαγητό, συνοδεύεται από ρέψιμο ή ναυτία, αυτό δείχνει ασθένειες του γαστρεντερικού σωλήνα.
 • εάν υπάρχει αύξηση της ενόχλησης όταν γυρίζετε το κεφάλι σας ή μετακινείτε το χέρι σας, πιθανότατα πρόκειται για οστεοχόνδρωση ή νευραλγία.
 • Η δύσπνοια συνοδεύεται από πλευρίτιδα, καρδιακές παθήσεις, νευραλγία.
 • Ο βήχας οφείλεται σε πνευμονία ή άλλη βρογχοπνευμονική νόσο.
 • η αύξηση της θερμοκρασίας υποδηλώνει μια μολυσματική-φλεγμονώδη διαδικασία.
 • Μούδιασμα στο αριστερό χέρι, στο σαγόνι, στη γλώσσα εμφανίζεται με καρδιακή προσβολή, οστεοχόνδρωση.

Μετά από συνομιλία με τον ασθενή, ο γιατρός συνταγογραφεί μια εξέταση για να επιβεβαιώσει την προκαταρκτική διάγνωση. Κατά κανόνα, πρόκειται για εξετάσεις αίματος και ούρων, ΗΚΓ, ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης, υπερηχογράφημα εσωτερικών οργάνων, μερικές φορές πραγματοποιείται επίσης μαγνητική τομογραφία.

Ο γιατρός εξετάζει την πλάτη με πόνο κάτω από την αριστερή ωμοπλάτη

Εάν τέτοιος πόνος εμφανίζεται συχνά, απαιτείται ιατρική εξέταση.

θεραπευτική αγωγή

Έχοντας καθορίσει με τη βοήθεια μιας εξέτασης γιατί εμφανίζεται πόνος κάτω από την ωμοπλάτη, ο γιατρός συνταγογραφεί θεραπεία. Θα πρέπει να στοχεύει όχι μόνο στην ανακούφιση του πόνου και στην αποκατάσταση της κινητικότητας της ωμικής ζώνης. Το κύριο καθήκον του είναι να εξαλείψει τους παράγοντες που προκαλούν ασθένειες και να θεραπεύσει ασθένειες που οδηγούν σε πόνο. Στην πραγματικότητα, τις περισσότερες φορές η πηγή μιας τέτοιας κατάστασης βρίσκεται σε άλλα όργανα, επομένως η απλή ανακούφιση από τον πόνο δεν είναι πρακτική και μπορεί ακόμη και να είναι επικίνδυνη.

Η θεραπεία συνταγογραφείται από γιατρό ανάλογα με την αιτία του πόνου. Μια κοινή μέθοδος για οποιαδήποτε ασθένεια είναι η φαρμακευτική θεραπεία. Με καρδιοπάθειες λαμβάνονται καρδιολογικά φάρμακα, με γαστρεντερικές παθήσεις - αντιόξινα, με παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος - μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Επιπλέον, με ασθένειες των εσωτερικών οργάνων, συνταγογραφείται απαραίτητα μια δίαιτα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε παθήσεις του στομάχου και του παγκρέατος.

Εάν ένας τέτοιος πόνος προκαλείται από ασθένειες του μυοσκελετικού συστήματος, τότε η θεραπεία θα είναι μακρά, θα πρέπει να είναι περιεκτική. Μία από τις κύριες μεθόδους θεραπείας είναι η χρήση ασκήσεων φυσιοθεραπείας, μασάζ και φυσιοθεραπευτικών διαδικασιών.

Όταν η συντηρητική θεραπεία αποτύχει, μερικές φορές απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Απαιτείται για τη διάτρηση έλκους, καρδιακής προσβολής ή δισκοκήλης. Αλλά συνήθως μια τέτοια κατάσταση αντιμετωπίζεται χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους, το κύριο πράγμα είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εγκαίρως.

Αποτελέσματα

Ο πόνος κάτω από την αριστερή ωμοπλάτη είναι σπάνιος. Αν και ο καθένας μπορεί να βιώσει αυτή την πάθηση, υπάρχουν παρόμοιοι πόνοι σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Τις περισσότερες φορές, η αιτία τους είναι μυϊκή καταπόνηση, παρατεταμένη παραμονή σε άβολη θέση ή τραυματισμός. Ωστόσο, υπάρχουν πιο σοβαρές χρόνιες ή οξείες παθήσεις, ένα από τα συμπτώματα των οποίων είναι ο πόνος κάτω από την αριστερή ωμοπλάτη. Χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές. Εάν ένας τέτοιος πόνος εμφανίζεται κατά διαστήματα ή σταδιακά αυξάνεται, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.