Θωρακική οστεοχόνδρωση: χαρακτηριστικά της νόσου

Πρόσφατα, παρατηρείται αύξηση της συχνότητας της οστεοχονδρωσίας. Μεταξύ των διαφορετικών παραλλαγών, η θωρακική οστεοχόνδρωση είναι λιγότερο συχνή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η θωρακική σπονδυλική στήλη είναι ένας λιγότερο ευκίνητος και πιο προστατευμένος μυϊκός κορσές.

Τα αίτια της νόσου έγκεινται σε εκφυλιστικές και δυστροφικές αλλαγές στους μεσοσπονδύλιους δίσκους και στους ίδιους τους σπονδύλους, παραμορφωμένους από παθολογικές διεργασίες. Η παραμόρφωση οδηγεί σε συμπίεση των νωτιαίων νεύρων και μερικές φορές του ίδιου του νωτιαίου μυελού εντός του νωτιαίου σωλήνα.

Τα τσιμπημένα νεύρα είναι πηγή πόνου και δυσλειτουργίας διαφόρων οργάνων (καρδιά, νεφροί, γαστρεντερικός σωλήνας) και συστήματα.

Πόνος στο στήθος με οστεοχονδρωσία

Η καλύτερη θεραπεία για την οστεοχονδρωσία είναι οι ασκήσεις, η εκτέλεση των οποίων ενισχύει όχι μόνο τους μύες της πλάτης, αλλά και την καρδιά με ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα.

Λίγη ανατομία

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι ένα μοναδικό σύστημα απορρόφησης κραδασμών και αποτελείται από δύο συστατικά: τον εξωτερικό ινώδη δακτύλιο και τον εσωτερικό πολφικό πυρήνα. Ο ινώδης δακτύλιος είναι ένα σκληρό κέλυφος για τον πυρήνα, που είναι το κύριο αποσβέσιμο φορτίο.

Εάν ο μεσοσπονδύλιος δίσκος πάσχει από μεταβολική διαταραχή, ο ινώδης δακτύλιος γίνεται πιο λεπτός, μπορεί ακόμη και να σχιστεί και ο πολφώδης πυρήνας να στεγνώσει. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος χάνει τις ιδιότητες απορρόφησης κραδασμών, παραμορφώνεται, γεγονός που οδηγεί σε τσίμπημα των νεύρων και επακόλουθη φλεγμονή τους, η οποία εκδηλώνεται ως πόνος στην καρδιά, τους μύες και τη σπονδυλική στήλη.

Ως αποτέλεσμα τέτοιων δυστροφικών και εκφυλιστικών αλλαγών στον πυρήνα και τον ινώδη δακτύλιο, μπορεί να εμφανιστούν διόγκωση και κήλη δίσκων. Στην πραγματικότητα, η μεσοσπονδυλική κήλη διαφέρει από την προεξοχή στο ότι υπάρχει ρήξη του ινώδους δακτυλίου μέσα από τον οποίο προεξέχει ο πυρήνας. Στην προεξοχή, η προεξοχή εμφανίζεται μέσω ενός αραιωμένου αλλά ανέπαφου δακτυλίου.

Εκτός από την παραμόρφωση των μεσοσπονδύλιων δίσκων, οι σπόνδυλοι αλλάζουν και το σχήμα τους. Αυτό εκδηλώνεται με την αραίωσή τους, την ισοπέδωσή τους και την εμφάνιση αιχμηρών εκβλαστήσεων οστικού ιστού στις εξωτερικές πλευρές. Όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά τη συνδεσμική συσκευή. Αυτές οι διαδικασίες μειώνουν την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης, εμφανίζεται πόνος και αρχίζουν οι διαδικασίες οστεοποίησης. Με το σύνδρομο πόνου, ο πνευμονικός αερισμός μειώνεται, γεγονός που βοηθά στην αντιμετώπιση των θεραπευτικών ασκήσεων.

αιτίες

Εάν η νόσος παρατηρηθεί μέσα από το πρίσμα ενός μεγάλου χρόνου, τότε η θωρακική οστεοχόνδρωση μπορεί να χαρακτηριστεί ως συνέπεια παθολογικών αλλαγών που έχουν εμφανιστεί στον ασθενή με την πάροδο των ετών.

Διαβούλευση με γιατρό για θωρακική οστεοχόνδρωση

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εμφάνιση της νόσου είναι οι παρακάτω παράγοντες:

 • Δραστηριότητες που σχετίζονται με μακρές περιόδους καθίσματος (οδήγηση αυτοκινήτου, καθιστική εργασία γραφείου).
 • αδυναμία των μυών της πλάτης?
 • Ευσαρκία;
 • αυξημένο δυναμικό και στατικό φορτίο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • κακές συνήθειες ως παράγοντες που συμβάλλουν σε μεταβολικές διαταραχές.
 • διαταραχές της στάσης του σώματος (π. χ. σκολίωση).
 • υπέστη τραύματα στο νωτιαίο μυελό.

Συμπτώματα οστεοχονδρωσίας

Η θωρακική οστεοχόνδρωση έχει συμπτώματα παρόμοια με άλλες ασθένειες. Εξαιτίας αυτού, έλαβε το όνομα "νόσος του χαμαιλέοντα", και ως εκ τούτου τα σημάδια της θωρακικής οστεοχόνδρωσης θα πρέπει να είναι ένα σήμα για μια ολοκληρωμένη εξέταση ολόκληρου του οργανισμού προκειμένου να επιλεγεί η σωστή θεραπεία.

Τα κύρια συμπτώματα αυτής της ασθένειας είναι πόνος διαφορετικών τύπων και εντοπισμού. Οι πολυάριθμοι τύποι του θα βοηθήσουν στην κατανόηση της διάγνωσης και στη λήψη της σωστής απόφασης, στην επιλογή της βέλτιστης θεραπείας.

κύρια συμπτώματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ασθένεια εκδηλώνεται ως συμπτώματα που είναι χαρακτηριστικά διαφορετικών καταστάσεων και επομένως είναι σημαντικό να μπορούμε να τα διακρίνουμε. Τα κύρια συμπτώματα στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται έντονα. Ας τα σημειώσουμε:

 • ο πόνος επιδεινώνεται από την αυξημένη σωματική δραστηριότητα (ασκήσεις δύναμης, άρση βαρών, σωματική εργασία), το κρέμασμα, η παραμονή του σώματος σε μια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς και τη νύχτα.
 • η εμφάνιση πόνου μεταξύ των ωμοπλάτων κατά την ανύψωση ενός από τους βραχίονες.
 • Η βαθιά αναπνοή αυξάνει τον πόνο.
 • όταν κινείται υπάρχει πόνος μεταξύ των πλευρών.
 • Υπάρχει ακαμψία στο στήθος και την πλάτη.
ο γιατρός εξετάζει την πλάτη με θωρακική οστεοχόνδρωση

Πρόσθετα συμπτώματα

Τα πρόσθετα συμπτώματα διαφέρουν στο ότι η παρουσία τους είναι πολύ κατατοπιστική, αλλά όχι απαραίτητη. Ας τα απαριθμήσουμε:

 • παραβίαση της κανονικής λειτουργίας του γαστρεντερικού σωλήνα.
 • ευθραυστότητα των νυχιών, ξηρότητα και ξεφλούδισμα του δέρματος.
 • πόνος στον οισοφάγο και το λαιμό.
 • Μούδιασμα, "χήνα" στο δέρμα, πάγωμα των άκρων.
 • Κνησμός και κάψιμο των άκρων.

Dorsago και dorsalgia

Το Dorsago και η dorsalgia είναι πιστοί σύντροφοι μιας πάθησης που ονομάζεται θωρακική οστεοχόνδρωση. Αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ κοινά και οποιοσδήποτε πάσχει από αυτή την ασθένεια μπορεί να θυμηθεί αυτές τις καταστάσεις. Ας τα συγκρίνουμε για λόγους σαφήνειας.

Ο πόνος προκαλείται από πάχυνση με παραμόρφωση του οστού και της συνδεσμικής συσκευής, εκτός από τα τσιμπημένα νεύρα, υπάρχει υπερβολική διάταση και αλλαγές στους συνδέσμους και τους μύες.

Συχνά τα συμπτώματα της οστεοχονδρωσίας μπορεί να συγχέονται με σημάδια άλλων ασθενειών. Για παράδειγμα, μια κρίση dorsago ερμηνεύεται εύκολα με καρδιακό πόνο, στηθάγχη ή έμφραγμα του μυοκαρδίου. Για να διακρίνουμε μια επίθεση από τέτοιες τρομερές ασθένειες, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι με το Dorsago, το ΗΚΓ είναι φυσιολογικό και η νιτρογλυκερίνη δεν βοηθά στην ανακούφιση του πόνου.

Τα τσιμπημένα νεύρα αντιδρούν με πόνο στην επιγαστρική περιοχή, στην κοιλιακή κοιλότητα και επομένως μπορεί να συγχέονται με συμπτώματα οξείας κοιλίας, ηπατικής νόσου, χολοκυστίτιδας, κολικού νεφρού, γαστρίτιδας, κολίτιδας, γαστρικού έλκους και δωδεκαδακτυλικού έλκους. Εάν συνταγογραφηθεί λάθος θεραπεία και, για παράδειγμα, δεν υποφέρει η καρδιά, αλλά η σπονδυλική στήλη, η κατάσταση θα επιδεινωθεί μόνο.

Η χρόνια συμπίεση των νευρικών ριζών, καθώς και η προεξοχή, είναι τα αίτια που προκαλούν πραγματικές παθήσεις των εσωτερικών οργάνων, γιατί. μια συνεχής παραβίαση της ροής των νευρικών ερεθισμάτων διαταράσσει την κανονική λειτουργία του οργάνου. Αξίζει να τονιστεί η προεξοχή και η μεσοσπονδυλική κήλη ως ιδιαίτερα επικίνδυνα φαινόμενα σε μια τέτοια ασθένεια όπως η θωρακική οστεοχόνδρωση.

Ως αποτέλεσμα της προεξοχής της μεσοσπονδυλικής κήλης ή του ινώδους δακτυλίου κατά την προεξοχή, δημιουργείται συμπίεση στον νωτιαίο μυελό. Εξωτερικά, εκδηλώνεται με δυσλειτουργία των πυελικών οργάνων, παραβίαση της κινητικότητας των κάτω άκρων, μείωση της ευαισθησίας και συνεχή έντονο πόνο ενός χαρακτήρα ζώνης, που ακτινοβολεί στην καρδιά. Ευτυχώς, η θωρακική οστεοχόνδρωση σπάνια συνοδεύεται από μια τέτοια επιπλοκή, ειδικά εάν η θεραπεία ξεκινήσει έγκαιρα και πραγματοποιούνται τακτικά ειδικές ασκήσεις.

θεραπεία και πρόληψη

Στην οξεία φάση της νόσου, η κύρια θεραπεία είναι η πλήρης ανάπαυση, δηλ. Η. Ανάπαυση στο κρεβάτι και απαγόρευση οποιασδήποτε (συμπεριλαμβανομένης της θεραπευτικής) άσκησης. Παράλληλα, πραγματοποιείται συντηρητική θεραπεία με παυσίπονα (συνήθως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη). Χάρη στη χρήση τους, ο πόνος, το πρήξιμο και η φλεγμονή εξαφανίζονται, η συμπίεση και άλλα συμπτώματα μειώνονται.

Εάν χρειάζεται, μπορεί να γίνει θεραπεία με μυοχαλαρωτικά για την ανακούφιση της έντασης στην πάσχουσα περιοχή. Σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν έφερε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, καταφεύγουν σε χειρουργική επέμβαση.

Στην αρχή μιας περιόδου ύφεσης, όταν τα συμπτώματα εξαφανίζονται ή η εκδήλωσή τους γίνεται ασήμαντη, χρησιμοποιούνται φυσιοθεραπεία, θεραπευτικές ασκήσεις και μασάζ. Αυτές οι μέθοδοι είναι πολύ αποτελεσματικές τόσο ως θεραπεία όσο και ως μέτρο πρόληψης της νόσου. Ο κύριος κανόνας είναι να κάνετε ασκήσεις, μασάζ και διαδικασίες κάθε μέρα.

Μασάζ για θωρακική οστεοχόνδρωση

Οι κανόνες της θεραπευτικής γυμναστικής

Με εκφυλιστικές και δυστροφικές αλλαγές στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, οι ασκήσεις πρέπει να στοχεύουν:

 • ενίσχυση των μυών της ωμικής ζώνης.
 • βελτιωμένη κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης.
 • Αφαίρεση εμποδίων στην κανονική βαθιά αναπνοή.

Εάν οι ασκήσεις προκαλούν έντονο πόνο, πρέπει να μειώσετε το εύρος κίνησης ή να τις αποκλείσετε από τη λίστα σας. Για να ανακουφίσετε τον πόνο και να χαλαρώσετε τους μύες πριν από τις ασκήσεις, καλό είναι να κάνετε ντους και, αν είναι δυνατόν, να κάνετε μασάζ.

Η φόρτιση με θωρακική οστεοχονδρωσία περιλαμβάνει ασκήσεις που ενισχύουν τον μυϊκό κορσέ, ο οποίος συμβάλλει στο σχηματισμό μιας σωστής στάσης και έχει πολύ ευεργετική επίδραση στην κατάσταση των μεσοσπονδύλιων δίσκων, αποτρέποντας το τσίμπημα των νωτιαίων νεύρων στο μέλλον.