Συμπτώματα οστεοχονδρωσίας

Ένα σύμπτωμα της αυχενικής οστεοχονδρωσίας είναι ο πονοκέφαλος

Τα συμπτώματα της οστεοχονδρωσίας μπορεί να εκδηλωθούν με διαφορετικούς τρόπους. Η κλινική εικόνα εξαρτάται άμεσα από τη θέση της εστίας. Μερικές φορές τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν συμπτώματα που με την πρώτη ματιά φαίνονται άσχετα με τη νόσο (π. χ. διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος). Και σε ορισμένες περιπτώσεις - συμπτώματα παρόμοια με εκείνα άλλων παθολογιών του μυοσκελετικού συστήματος, γεγονός που περιπλέκει τη διάγνωση και οδηγεί σε εσφαλμένη διάγνωση με τον διορισμό της λανθασμένης θεραπείας.


κύριες ιδιότητες

Μιλώντας για τα συμπτώματα που είναι χαρακτηριστικά της οστεοχονδρωσίας, πρώτα απ 'όλα είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για το σύνδρομο πόνου. Εμφανίζεται στις αυχενικές, θωρακικές ή οσφυϊκές περιοχές. Ο λόγος για την εμφάνισή του είναι η αύξηση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης, λόγω της οποίας τραυματίζονται μαλακοί ιστοί, νευρικές ίνες και αιμοφόρα αγγεία κοντά στην παθολογική εστία. Αυτό προκαλεί πόνο στην περιοχή της πλάτης. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης της νόσου. Αυξημένος πόνος παρατηρείται στα στάδια 3 και 4, όταν οι οστικές διεργασίες (οστεόφυτα) που θεωρητικά θα έπρεπε να υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη αναπτύσσονται ενεργά. Αλλά, όπως δείχνει η πρακτική, τα οστεόφυτα προκαλούν συχνότερα πρόσθετο τραύμα στις νευρικές ρίζες και τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένο πόνο.

στατικό σύνδρομο

Αυτό το σύμπτωμα χαρακτηρίζεται από μια αλλαγή στο σχήμα των σπονδύλων, η οποία οδηγεί σε παραβίαση της στάσης του σώματος και στην ανάπτυξη ασθενειών όπως:

 • σκολίωση (παραμόρφωση τριών επιπέδων της σπονδυλικής στήλης).
 • Κύφωση (καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης στο οβελιαίο επίπεδο, κατευθυνόμενη προς τα πίσω από μια διόγκωση).
 • Λόρδωση (κυρτότητα σπονδυλικής στήλης, προεξοχή).

Εκτός από τις εξωτερικές αλλαγές στη σπονδυλική στήλη, το στατικό σύνδρομο μπορεί να εκδηλωθεί με μειωμένη κινητικότητα των αρθρώσεων, κατά την οποία ένα άτομο δεν μπορεί να γυρίσει το κεφάλι του ή να ισιώσει πλήρως την πλάτη του (η συνεχής κάμψη και τέντωμα του προκαλεί έντονο πόνο).

νευρολογικό σύνδρομο

Εμφανίζεται σε φόντο βλάβης του νευρικού ιστού. Χαρακτηρίζεται από μείωση της ευαισθησίας του δέρματος στην περιοχή της παθολογικής εστίας και μείωση της δύναμης των μυϊκών συσπάσεων, η οποία τελικά οδηγεί σε περιορισμένες κινήσεις των άκρων.

Η κύρια εκδήλωση του νευρολογικού συνδρόμου είναι ο πόνος που εμφανίζεται σε φόντο συμπίεσης και ερεθισμού των ριζών της σπονδυλικής στήλης. Στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης της οστεοχονδρωσίας, ο πόνος εντοπίζεται, δηλαδή γίνεται αισθητός μόνο στην παθολογική εστία. Στη συνέχεια νευρώνεται - εκπέμπεται σε άλλα μέρη του σώματος. Ταυτόχρονα, όχι μόνο γίνεται αισθητό ένα επώδυνο σύνδρομο και μείωση της ευαισθησίας, αλλά και μυρμήγκιασμα, μούδιασμα, εξογκώματα χήνας.

Για την εξάλειψη του νευρολογικού συνδρόμου χρησιμοποιείται χειροκίνητο μασάζ

Με την οστεοχονδρωσία, σπάνια παρατηρούνται κινητικές δυσλειτουργίες. Ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης της νόσου, μπορεί να εκδηλωθούν ως πάρεση (μερική βλάβη των κινητικών λειτουργιών) ή παράλυση (πλήρης απώλεια κινητικών λειτουργιών).

Αγγειακό Σύνδρομο

Η εμφάνιση του αγγειακού συνδρόμου έχει διάφορους λόγους:

 • Με φόντο τη συμπίεση των αρτηριών και των φλεβών από παραμορφωμένους σπονδύλους και οστεόφυτα. Τις περισσότερες φορές αυτό το φαινόμενο παρατηρείται με την αυχενική μορφή της οστεοχονδρωσίας, αφού μεγάλα αγγεία στην περιοχή αυτή περνούν από τις οπές των σπονδύλων και τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο. Και όταν πιέζονται, διαταράσσεται η εγκεφαλική κυκλοφορία, γεγονός που οδηγεί στην ανάπτυξη πείνας με οξυγόνο. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως ζάλη, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, μειωμένη συγκέντρωση μνήμης και προσοχής, αυξημένη ευερεθιστότητα κ. λπ.
 • Ως αποτέλεσμα αλλαγών στον τόνο του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει αύξηση. Αυτό συμβαίνει λόγω ερεθισμού του νευρικού πλέγματος που βρίσκεται στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης. Συνέπεια αυτού είναι ένας παρατεταμένος σπασμός των περιφερικών αγγείων, η χρόνια ισχαιμία των εσωτερικών οργάνων, που συνοδεύεται από πείνα με οξυγόνο. Όλα αυτά προκαλούν την εμφάνιση διαφόρων συμπτωμάτων που, με την πρώτη ματιά, δεν σχετίζονται: ναυτία, πόνος, αδυναμία, απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους κ. λπ.

Τροφικό σύνδρομο

Πολλοί ασθενείς με οστεοχονδρωσία αναπτύσσουν τροφικά έλκη στο σώμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι με την ανάπτυξη αυτής της ασθένειας υπάρχει παραβίαση της διατροφής των ιστών. Και αν παράλληλα παρατηρηθεί η επίδραση αγγειακών και νευρολογικών παραγόντων, εμφανίζονται ελαττώματα με τη μορφή ελκών στο δέρμα.

Είναι δύσκολο να πούμε ποια σημάδια πρέπει να εμφανιστούν στην οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης, καθώς εξαρτώνται επίσης από τη θέση της παθολογικής διαδικασίας. Επομένως, είναι αδύνατο να γίνει διάγνωση με βάση μόνο τα παραπάνω συμπτώματα.

Συμπτώματα από τη σπονδυλική στήλη

Αυχένιος

Το κύριο σημάδι της ανάπτυξης της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι ένας πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί μετά τη λήψη αντισπασμωδικών ή αναλγητικών φαρμάκων. Τις περισσότερες φορές, ξεκινά από την ινιακή περιοχή και στη συνέχεια εξαπλώνεται στους κροτάφους.

Σπουδαίος!Χαρακτηριστικό γνώρισμα της κεφαλαλγίας σε αυτή τη νόσο είναι η έντασή της μετά από παρατεταμένη αναγκαστική στάση (κάθισμα, ύπνος κ. λπ. ).

Εκτός από τους πονοκεφάλους, οι ασθενείς με αυχενική οστεοχονδρωσία συχνά παραπονούνται για δυσφορία και διαταραχές ευαισθησίας στην ωμική ζώνη και στους βραχίονες. Και σε σοβαρές περιπτώσεις της νόσου, μπορεί να υπάρχει πάρεση ή παράλυση των άνω άκρων.

Δεδομένου ότι με την αυχενική οστεοχόνδρωση, η ροή του αίματος σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου διαταράσσεται, ο ασθενής μπορεί επίσης να διαταραχθεί από:

 • Η περιοδική ζάλη, η ναυτία, η εμφάνιση εμβοών σχετίζονται με μείωση της ροής του αίματος στον κοχλία και τα ημικυκλικά κανάλια.
 • Μειωμένη οπτική οξύτητα, εμφάνιση «χήνας» μπροστά στα μάτια. Η εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων προκαλείται από υποσιτισμό της οπτικής συσκευής.
 • απώλεια συνείδησης. Τις περισσότερες φορές αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται σε ηλικιωμένους. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι ήδη βιώνουν πείνα με οξυγόνο λόγω αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία, καθώς οι αρτηρίες υπόκεινται σε αθηροσκληρωτικές διεργασίες. Και με την ανάπτυξη της οστεοχόνδρωσης, προστίθεται επίσης παραβίαση της εγκεφαλικής κυκλοφορίας, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε πλήρη διακοπή της διατροφής ορισμένων τμημάτων του εγκεφάλου και απώλεια συνείδησης.

Τα συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι διαφορετικά και μπορούν να συμπληρωθούν με την περιοδική εμφάνιση λόξυγγα, έλλειψη αέρα, δύσπνοια και φόβο θανάτου. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει ερεθισμός του φρενικού νεύρου, το οποίο είναι μέρος του αυχενικού πλέγματος και εμπλέκεται στη ρύθμιση του βάθους και του ρυθμού της αναπνοής.

Ανάλογα με το στάδιο της νόσου, εξαρτάται από το ποιες στατικές εκδηλώσεις παρατηρούνται στον ασθενή. Τις περισσότερες φορές όμως εκδηλώνονται με τη μορφή υπεξαρθρώσεων στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και περιορισμένης κίνησης στον αυχένα.

Ακτινογραφία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (ο ασθενής έχει οστεοχονδρωσία)

Στήθος

Όπως δείχνουν οι στατιστικές, η οστεοχόνδρωση σπάνια επηρεάζει τη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Ωστόσο, έχει ένα πιο ποικίλο σύνολο συμπτωμάτων. Οδυνηρές αισθήσεις με αυτό μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και στα αρχικά στάδια ανάπτυξης. Επιπλέον, εντοπίζονται κυρίως στη μεσοπλεύρια περιοχή και στη ζώνη των ωμοπλάτων, μπορούν να χορηγηθούν στην άνω κοιλιακή χώρα.

Πολύ συχνά, με τη θωρακική οστεοχόνδρωση, ένα άτομο εμφανίζει συμπτώματα που υποδηλώνουν την ανάπτυξη άλλων παθολογιών, για παράδειγμα:

 • Κυνάγχη;
 • χολοκυστίτιδα?
 • κολικός του εντέρου ή του νεφρού.

Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστούν σπλαχνικά σημεία με αυτήν την ασθένεια, όπως:

 • Παραβίαση της πράξης της κατάποσης, αίσθημα κώματος στο λαιμό, βήχας (εκδηλώνεται από αλλαγές στο άνω τμήμα της περιοχής του θώρακα).
 • γαστραλγία που μοιάζει με συμπτώματα γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους, καρδαλγία που μοιάζει με σημεία αρρυθμίας και υπέρτασης (παρατηρήθηκε με αλλαγές στο μεσαίο τμήμα της περιοχής του θώρακα).
 • Παραβίαση της εντερικής κινητικότητας, εμφάνιση κοιλιακού πόνου, παρόμοιου με τη σκωληκοειδίτιδα (σημειώνεται με αλλαγές στο κατώτερο τμήμα της περιοχής του θώρακα).

οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης

Όταν η οστεοχόνδρωση επηρεάζει την οσφυοϊερή περιοχή, τα συμπτώματα μπορεί επίσης να είναι διαφορετικά. Συχνά εκδηλώνεται με τη μορφή πόνου που εντοπίζεται στην οσφυϊκή περιοχή. Μπορεί να δώσει στα πόδια και στο περίνεο. Το σύνδρομο πόνου μπορεί να συμπληρωθεί με μούδιασμα και λεύκανση του δέρματος των κάτω άκρων.

Με την οσφυϊκή οστεοχονδρωσία, σημειώνονται τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Όταν επηρεάζονται ευαίσθητες ρίζες, παρατηρείται έντονος πόνος. Ίσως ακόμη και ένα αίσθημα πόνου στην πλάτη μετά από σωματική άσκηση. Επιπλέον, μπορεί να είναι ακόμη και ασήμαντο και οι οδυνηρές αισθήσεις είναι απλά αφόρητες.
 • Όταν οι κινητικές ίνες είναι κατεστραμμένες, εκτός από πόνο, οι ασθενείς έχουν πάρεση ή παράλυση των κάτω άκρων.
 • Λόγω του γεγονότος ότι με την οσφυϊκή οστεοχονδρωσία, ο συμπαθητικός τόνος του νευρικού συστήματος και η μειωμένη ροή αίματος στα όργανα του ουρογεννητικού συστήματος αυξάνονται, μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα με τη στύση και την ούρηση.

Και αν μιλήσουμε εν συντομία για τις κλινικές εκδηλώσεις αυτής της ασθένειας, θα πρέπει να επισημανθούν τα ακόλουθα σημεία:

 • πόνος στην ουρά, τον ιερό οστό, τη μέση, το περίνεο, τα πόδια.
 • μυϊκοί σπασμοί που εμφανίζονται στους μηρούς, τους γλουτούς, τις γάμπες.
 • πυροβολισμός στα πόδια?
 • μούδιασμα των άκρων?
 • μειωμένη κινητικότητα των αρθρώσεων.
 • Επιδείνωση των παθολογιών του ουρογεννητικού συστήματος.

Συμπτώματα μεταναστευτικής οστεοχόνδρωσης

Αυτός ο όρος αναφέρεται στην οστεοχόνδρωση που προσβάλλει πολλά μέρη της σπονδυλικής στήλης ταυτόχρονα, όπως η αυχενική και η θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Σε αυτή την περίπτωση, ο πόνος του ασθενούς μπορεί να εντοπιστεί είτε σε μια περιοχή, μετακινούμενος απαλά σε μια άλλη, είτε σε 2 περιοχές ταυτόχρονα. Ταυτόχρονα, μπορεί να συμβούν παραβιάσεις του καρδιαγγειακού συστήματος - αυξημένος καρδιακός ρυθμός, αυξημένη αρτηριακή πίεση, ισχαιμία, αρρυθμία κ. λπ.

Χονδρωσία και οστεοχονδρωσία: ποια είναι η διαφορά;

Στην ιατρική, υπάρχει επίσης κάτι όπως η χονδρωσία. Πολλοί άνθρωποι εσφαλμένα υποθέτουν ότι αυτό είναι το ίδιο με την οστεοχονδρωσία. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Από το ίδιο το όνομα (χόνδρο - χόνδρος) προκύπτει ότι έχουμε να κάνουμε με ασθένεια χόνδρου.

Η δομή των μεσοσπονδύλιων δίσκων είναι πολύ περίπλοκη. Περιβάλλεται από έναν ινώδη δακτύλιο, ο οποίος αποτελείται από στενά αλληλένδετες ίνες κολλαγόνου. Ο δίσκος διαχωρίζεται από τους σπονδύλους με λεπτό υαλώδη χόνδρο.

Αυτός ο χόνδρος είναι που παρέχει στη σπονδυλική στήλη επαρκή ευελιξία και εκτελεί λειτουργίες απορρόφησης κραδασμών. Η θρέψη τους γίνεται μέσω της υαλώδους πλάκας, μέσω της οποίας οι απαραίτητες ουσίες πηγαίνουν απευθείας στο κέντρο του δίσκου.

Το αίμα προέρχεται από τα σώματα της σπονδυλικής στήλης. Με μεταβολικές διαταραχές, ο υαλώδης χόνδρος και οι ίνες κολλαγόνου αρχίζουν σταδιακά να αντικαθίστανται από ινώδη ιστό. Υπάρχει ασβεστοποίηση και οστεοποίηση των πλακών που γειτνιάζουν με τους σπονδύλους. Και οι ίδιοι οι δίσκοι αλλάζουν τη θέση τους - το ύψος τους μειώνεται αισθητά.

Με την οστεοχονδρωσία, ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί σε απομακρυσμένες περιοχές του σώματος

Με την οστεοχόνδρωση, οι οστικές δομές της σπονδυλικής στήλης επηρεάζονται άμεσα. Παραμορφώνονται, μειώνεται η πυκνότητά τους, αλλάζει η θέση τους, γεγονός που οδηγεί σε καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης και παραβίαση της κινητικότητάς της. Ωστόσο, όπως δείχνει η πρακτική, η χονδρωσία είναι η κύρια αιτία ανάπτυξης της οστεοχόνδρωσης. Ως εκ τούτου, η χονδρωσία συχνά γίνεται αντιληπτή ως το αρχικό στάδιο της οστεοχόνδρωσης.

Ένα άτομο μπορεί να μην αισθάνεται κανένα σύμπτωμα χονδρωσίας. Μπορεί να ανιχνευθεί μόνο με ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία. Ωστόσο, η οστεοχονδρωσία εκδηλώνεται με ένα έντονο σύμπτωμα - πόνο, που γίνεται πολύ πιο δυνατό όσο η νόσος εξελίσσεται.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποφύγετε την αυτοδιάγνωση εάν έχετε παράπονα ή πόνο στην περιοχή της πλάτης. Μόνο ένας γιατρός μπορεί να κάνει ακριβή διάγνωση μετά από ενδελεχή εξέταση του ασθενούς και μελέτη του ιατρικού του ιστορικού.