Θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της σπονδυλικής στήλης

Δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να μην έχει ακούσει για την οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης. Οι περισσότεροι όχι μόνο άκουσαν, αλλά ένιωσαν τα κύρια συμπτώματα. Η οστεοχόνδρωση δεν είναι μια θανατηφόρα ασθένεια, αλλά συνοδεύεται από οδυνηρές αισθήσεις που είναι αφόρητες και περιορίζουν την ικανότητα κίνησης. Η θεραπεία της σπονδυλικής οστεοχονδρωσίας είναι ένα επείγον πρόβλημα της σύγχρονης ιατρικής.

οστεοχονδρωσις. Τι ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ?

Η σπονδυλική οστεοχόνδρωση είναι μια ασθένεια στην οποία εμφανίζονται εκφυλιστικές διεργασίες στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, ο μεταβολισμός στον χόνδρο διαταράσσεται. Οι γυναίκες υποφέρουν από την ασθένεια πιο συχνά, οι άνδρες υπομένουν την ασθένεια πιο οδυνηρά. Η ανθρώπινη σπονδυλική στήλη εκτίθεται σε βαριά φορτία κάθε μέρα. Μειώνεται μόνο όταν το άτομο ξαπλώνει. Είναι επιβλαβές να κάθεστε σε μια θέση στον υπολογιστή για πολλή ώρα. Οι δυστροφικές ασθένειες της σπονδυλικής στήλης εμφανίζονται συχνά λόγω της καθιστικής ζωής.

Ο μεσοσπονδύλιος χόνδρος, που υπόκειται σε συνεχή πίεση καθημερινά, λεπταίνει, παραμορφώνεται, συμπιέζει τις ρίζες των νεύρων και τα αιμοφόρα αγγεία. Η βλάβη στα νεύρα, στα αγγεία προκαλεί πόνο. Ο χόνδρος, ο νευρικός ιστός δεν μπορεί να αναγεννηθεί μόνος του. Η οστεοχόνδρωση, αφού εμφανιστεί, επιμένει εφ' όρου ζωής. Μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση της νόσου, να μειώσουν τις εκδηλώσεις.

Πώς να κατανοήσετε την οστεοχονδρωσία;

Πόνος στην πλάτη με οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης

Για να κατανοήσετε τι προκαλεί τον πόνο στην πλάτη, είναι σημαντικό να απαντήσετε στις ερωτήσεις:

  • Νιώθετε πόνο στην πλάτη σας, μούδιασμα, υπερβολική ένταση μυϊκού κορσέ;
  • Νιώθετε «χήνα» στο λαιμό, την πλάτη σας;
  • Υπάρχει οξύς, οξύς πόνος στην οσφυϊκή περιοχή, πόνος στον αυχένα;
  • Προβληματικές στροφές, κλίσεις κεφαλιού;
  • Νιώθετε πονοκεφάλους, ζαλάδες, μούδιασμα στα χέρια ή στην πλάτη σας;

Μεταξύ των απαντήσεων στις ερωτήσεις, οι απαντήσεις είναι «ναι», συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Για να κάνουν τη σωστή διάγνωση, οι ειδικοί χρησιμοποιούν όχι μόνο μια εξωτερική εξέταση, αλλά και ακτινογραφίες, καθώς και υπολογιστική ή μαγνητική τομογραφία. Με τη βοήθειά τους, μπορείτε να προσδιορίσετε την έκταση της βλάβης και τις κρυφές παθολογίες.

Η διάγνωση των δυστροφικών ασθενειών της σπονδυλικής στήλης πραγματοποιείται από τραυματολόγους και νευρολόγους με βάση μελέτες ακτίνων Χ.

Σε προχωρημένες περιπτώσεις, ο γιατρός συνταγογραφεί μαγνητική τομογραφία της σπονδυλικής στήλης. Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιείται για τη διάγνωση κήλης δίσκου.

Τι προκαλεί την ανάπτυξη οστεοχονδρωσίας;

Η οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης προκαλείται από διάφορους παράγοντες. Οι αιτίες του πόνου στην πλάτη είναι:

  1. κληρονομική προδιάθεση. Σε γενετικό επίπεδο, η δομή της σπονδυλικής στήλης είναι σταθερή, η μητέρα υπέφερε από οστεοχονδρωσία, το παιδί θα έχει προδιάθεση για τη νόσο.
  2. Καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης σε διάφορα τμήματα. Με σκολίωση, λόρδωση, κύφωση, το φορτίο στη σπονδυλική στήλη κατανέμεται άνισα, γεγονός που οδηγεί σε παραμόρφωση του χόνδρου.
  3. Καθιστική, σκληρή δουλειά. Εάν η δουλειά σας απαιτεί να μείνετε σε μια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα και να κάνετε σωματική εργασία, κινδυνεύετε.
  4. Ένας διαταραγμένος μεταβολισμός στο ανθρώπινο σώμα οδηγεί σε προβλήματα με τον σπονδυλικό χόνδρο.

Η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της σπονδυλικής στήλης είναι ένα επίπονο έργο που απαιτεί προσπάθεια, υπομονή και επιμονή. Είναι πιο εύκολο να αποτρέψεις ένα πρόβλημα παρά να το αντιμετωπίσεις. Επιπλέον, για την πρόληψη της οστεοχονδρωσίας, δεν χρειάζεται να έχετε ειδικές δεξιότητες και να κάνετε προσπάθεια.

Τα προληπτικά μέτρα στοχεύουν στην ενίσχυση της σπονδυλικής στήλης με την οστεοχονδρωσία. Κάντε γυμναστική, κρατήστε την πλάτη σας ίσια, κοιμηθείτε στη σωστή θέση, κατά προτίμηση σε ορθοπεδικό στρώμα, μαξιλάρι.

Όταν είστε στην οθόνη, κάντε διαλείμματα. Κάντε απλές ασκήσεις κάθε δύο ώρες για να ζεστάνετε τους μυς του λαιμού, να γυρίσετε και να γέρνετε το κεφάλι σας.

Προσοχή στο φαγητό. Θα πρέπει να είναι ισορροπημένο, πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Διαφοροποιήστε τη διατροφή με ψάρια, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά προϊόντα. Πάρτε σύνθετες βιταμίνες. Προσέξτε το βάρος σας, όσο περισσότερο ζυγίζετε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση στη σπονδυλική σας στήλη.

Πιθανές επιπλοκές της οστεοχονδρωσίας

Προϊόντα για τη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της σπονδυλικής στήλης

Σε προχωρημένες περιπτώσεις, η οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης οδηγεί σε κήλη δίσκου. Οι επιπλοκές της νόσου της σπονδυλικής στήλης εμφανίζονται λόγω συμπίεσης του νωτιαίου μυελού. Ο ασθενής παραπονείται για μυϊκό μούδιασμα, αδυναμία στα άκρα, διαταραχή της ούρησης, αφόδευση, σταδιακή ατροφία των μυών και των τενόντων.

Μια μεσοσπονδυλική κήλη οδηγεί σε επιδείνωση της διατροφής του νωτιαίου μυελού λόγω σοβαρής συμπίεσης της αρτηρίας. Αυτό οδηγεί σε έμφραγμα του νωτιαίου μυελού, μέρος των νευρικών κυττάρων πεθαίνει. Εμφανίζονται νευρολογικές διαταραχές, η κίνηση διαταράσσεται, η ευαισθησία μειώνεται.

Η θεραπεία των επιπλοκών της νόσου ξεκινά με την εξάλειψη του οξέος πόνου. Αφού υποχωρήσει ο πόνος, ξεκινούν μεθόδους που βοηθούν στην αποκατάσταση των κινητικών λειτουργιών και σταματούν την περαιτέρω ανάπτυξη της οστεοχονδρωσίας.

Η θεραπεία της σπονδυλικής οστεοχονδρωσίας είναι πολύπλοκη, συμπεριλαμβανομένων των παραδοσιακών, συντηρητικών μεθόδων θεραπείας.

Η οστεοχόνδρωση οποιουδήποτε τμήματος της σπονδυλικής στήλης αντιμετωπίζεται με συντηρητικές μεθόδους που στοχεύουν στην εξάλειψη του πόνου, στη διαταραχή των ριζών της σπονδυλικής στήλης και στην πρόληψη της εξέλιξης των δυστροφικών αλλαγών. Εάν η συντηρητική θεραπεία είναι αναποτελεσματική, γίνεται χειρουργική επέμβαση.

Πώς να αντιμετωπίσετε την οστεοχονδρωσία;

Η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της σπονδυλικής στήλης αποτελείται από συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής, μασάζ, άσκησης, φυσιοθεραπείας, χειρωνακτικών τεχνικών και λαϊκών μεθόδων.

Η πλήρης επούλωση της οστεοχονδρωσίας δεν είναι δυνατή, καθώς συμβαίνουν μη αναστρέψιμες αλλαγές στον χόνδρο. Η θεραπεία πρέπει να ξεκινά από τα πρώτα στάδια της εκδήλωσης της οστεοχονδρωσίας. Τότε η ασθένεια είναι πιο πιθανό να σταματήσει, οι μέθοδοι θα βοηθήσουν.

Για διάφορους τύπους ασθενειών, η θεραπεία ξεκινά με τη λήψη φαρμάκων. Αναθέστε ένα σετ παυσίπονων, αντιφλεγμονωδών και αποσυμφορητικών φαρμάκων. Βοηθήστε στην ανακούφιση του πόνου αλοιφή. Σε ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, χαλαρώνουν τους μύες και αποκαθιστούν τους κατεστραμμένους ιστούς. Ωστόσο, τα φάρμακα από μόνα τους δεν λειτουργούν.

Υποστηρίξτε τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης του ιερού οστού και άλλων με φυσιοθεραπευτικές διαδικασίες: ηλεκτροφόρηση, μαγνητοθεραπεία, υπερηχογράφημα, χρήση θεραπευτικής λάσπης. Οι διαδικασίες πραγματοποιούνται σε ιατρικό ίδρυμα, το οποίο διορίζεται από τον θεράποντα ιατρό αφού λάβει μια εικόνα της νόσου.

Οι οπαδοί των παραδοσιακών μεθόδων θεραπείας είναι δύσπιστοι σχετικά με τη ρεφλεξολογία. Αν και ο βελονισμός έχει αποδειχθεί ότι εξαλείφει τον πόνο, ανακουφίζει από την ένταση των μυών και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στην πληγείσα περιοχή. Ο βελονισμός, οι ειδικές ενέσεις, η θέρμανση συνταγογραφούνται εάν οι παραδοσιακές μέθοδοι δεν βοηθήσουν. Η ρεφλεξολογία ποδιών έχει θετική επίδραση στην κατάσταση του σώματος, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στα όργανα.

Μια δημοφιλής μέθοδος θεραπείας είναι η χειρωνακτική θεραπεία. Ο χειροπράκτης βάζει τα χέρια του στη σπονδυλική στήλη. Προτιμήστε χειρωνακτικές τεχνικές, προσέξτε τα προσόντα του γιατρού. Η ακατάλληλη πίεση οδηγεί σε αναπηρία.

Η δημόσια μέθοδος είναι οι ασκήσεις φυσιοθεραπείας. Κάντε ένα σετ ασκήσεων στο σπίτι. Άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης προβλημάτων της πλάτης: hirudotherapy, τρίψιμο με αλοιφές που παρασκευάζονται σύμφωνα με λαϊκές συνταγές. Οι μέθοδοι είναι αποτελεσματικές, αλλά χρησιμοποιούνται σε συνεννόηση με τον γιατρό.

Εάν η ασθένεια είναι συνεχής, έχει εμφανιστεί κήλη, γίνεται επέμβαση. Αποφύγετε λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα αλλάζοντας τον συνήθη τρόπο ζωής σας.