Όλες οι αρθρώσεις πονάνε και πονάνε

Υπάρχουν 230 αρθρώσεις στο ανθρώπινο σώμα. Μερικά από αυτά είναι μεγάλα, για παράδειγμα, τα ισχία, άλλα είναι μικρά - μεσοφαλαγγικά. Όλοι τους είναι επιρρεπείς σε διάφορες ασθένειες των αρθρώσεων. Δεν πονάνε όλες οι αρθρώσεις με τον ίδιο τρόπο. Ο πόνος στα κόκαλα, ειδικά σε όλο το σώμα, είναι αφόρητος και εξουθενωτικός στον άνθρωπο. Γιατί όλες οι αρθρώσεις αρχίζουν να πονάνε ταυτόχρονα, συμπεριλαμβανομένης της σπονδυλικής στήλης; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για έναν τέτοιο πόνο, πώς να αποτρέψετε την εμφάνιση και την ανάπτυξη ασθενειών του μυοσκελετικού συστήματος;

πόνος στις αρθρώσεις

παράγοντες κινδύνου

Ο πόνος στις αρθρώσεις δεν εμφανίζεται ξαφνικά. Συχνά προηγούνται κάποιες αλλαγές στο σώμα που ένα άτομο δεν έχει την τάση να συσχετίσει με πόνο στα οστά. Οι γιατροί εντοπίζουν τις κύριες αιτίες που προκαλούν επώδυνα συμπτώματα στις αρθρώσεις του σώματός μας.

  1. γένος. Οι γυναίκες, ιδιαίτερα εκείνες που περνούν την εμμηνόπαυση, υποφέρουν συχνότερα από ρευματικά νοσήματα. Το γεγονός είναι ότι κατά την εμμηνόπαυση, τα οστά γίνονται εύθραυστα και οι αρθρώσεις είναι πιο επιρρεπείς σε φλεγμονές λόγω έλλειψης γυναικείων ορμονών του φύλου.
  2. κληρονομία. Δεν υπάρχει άμεση μετάδοση ρευματικών νοσημάτων στην οικογένεια. Οι γιατροί τονίζουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης αρθρίτιδας αυξάνεται εάν μια τέτοια ασθένεια έχει ήδη εμφανιστεί στους προγόνους. Αλλά μια τέτοια ασθένεια επηρεάζει τις αρθρώσεις των απογόνων λόγω του γενετικά παρόμοιου συνδετικού ιστού, των ίδιων συνθηκών διαβίωσης και του κλίματος.
  3. τραυματισμοί. Είναι σαφές ότι η υπερβολική σωματική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες των αρθρώσεων τόσο σε αθλητές όσο και σε αθλητές δύναμης. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει επίσης τη μηχανική καταπόνηση στις αρθρώσεις, οδηγώντας σε μόνιμο μικροτραύμα και φθορά του χόνδρου.
  4. Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις. Η στηθάγχη, η χρόνια αμυγδαλίτιδα, η γονόρροια, η φυματίωση μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη συγκεκριμένης αρθρίτιδας. Πολλές άλλες βακτηριακές, ιογενείς ή μυκητιακές ασθένειες διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τα παθογόνα, ενώ ταυτόχρονα επιτίθεται στα δικά του κύτταρα και προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις.
  5. Παραβίαση μεταβολικών διεργασιών. Ένας λιγότερο μελετημένος παράγοντας, αλλά η σχέση μεταξύ ουρικής αρθρίτιδας και ανισορροπίας στα επίπεδα ουρικού οξέος είναι κλινικά επιβεβαιωμένη.

Ο πόνος είναι το πρώτο και πιο κοινό σύμπτωμα μιας αρχόμενης φλεγμονώδους ή εκφυλιστικής διαδικασίας στις αρθρώσεις. Η φύση του πόνου μπορεί να είναι διαφορετική: επεισοδιακός, πυροβολισμός, πόνος. Ο πόνος μπορεί να αυξηθεί τη νύχτα και, αντίθετα, να μειωθεί κατά την ηρεμία.

Εάν η σπονδυλική στήλη και όλες οι αρθρώσεις πονάνε συνεχώς, αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για εξέταση από ρευματολόγο.

Τύποι αρθρώσεων: οστεοαρθρίτιδα και αρθρίτιδα

Όλες οι παθήσεις των αρθρώσεων χωρίζονται σε δύο τύπους: αρθρίτιδα και αρθρίτιδα. Στην πρώτη ασθένεια, ο ιστός χόνδρου στην άρθρωση καταστρέφεται για διάφορους λόγους. Στην αρθρίτιδα, η άρθρωση γίνεται φλεγμονή. Και οι δύο ασθένειες παραμορφώνονται και δεσμεύουν τις πληγείσες περιοχές στην προχωρημένη τους μορφή. Υπάρχουν περισσότεροι από εκατό τύποι αρθρίτιδας. Τα πιο συνηθισμένα από όλα είναι τα ακόλουθα.

τύπους αρθρίτιδας εκδηλώσεις
Αρθροπάθεια. Το υπερβολικό σωματικό βάρος, οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία, τα αθλητικά φορτία, οι συνεχείς χειρισμοί του ίδιου είδους (πλέξιμο ή πληκτρολόγηση στο πληκτρολόγιο) τεντώνουν τους συνδέσμους και τους τένοντες της άρθρωσης και λεπταίνουν τον ιστό του χόνδρου. Στην αρχή της ανάπτυξης της νόσου, ο πόνος εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη ανάπαυση και μειώνεται μετά από σωματική δραστηριότητα. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, ο ασθενής μαστίζεται συνεχώς από πόνο, το άκρο πρήζεται και γίνεται σχεδόν ανίκανο να κινηθεί.
Ρευματοειδής αρθρίτιδα. Με απλά λόγια, είναι μια αλλεργία στον εαυτό σας. Η αιτία της πάθησης είναι η ανεπαρκής απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στα δικά σας υγιή κύτταρα. Οι γιατροί δεν μπορούν να προσδιορίσουν ακριβώς γιατί αποτυγχάνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι αρθρώσεις του ισχίου και του γόνατος είναι πιο συχνά φλεγμονώδεις. Ταυτόχρονα διαταράσσεται η λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
αντιδραστική αρθρίτιδα. Φλεγμονή στην άρθρωση, η οποία εμφανίζεται ως επιπλοκή μετά από λοιμώδεις νόσους κάθε είδους. Μια μη μεταδοτική ασθένεια όπως η ψωρίαση μπορεί να είναι η αιτία της ψωριασικής αρθρίτιδας.
Αρθρίτιδα. Η ασθένεια εμφανίζεται λόγω διαταραχής του μεταβολισμού. Η περίσσεια αλάτων ουρικού οξέος συσσωρεύεται στις αρθρώσεις, προκαλώντας φλεγμονή και πόνο. Μια δημοφιλής τοποθεσία για την ουρική αρθρίτιδα είναι το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Ένα χαρακτηριστικό της νόσου είναι η ξαφνική εμφάνιση νυχτερινού πόνου. Οίδημα και ερυθρότητα του δέρματος εμφανίζονται γρήγορα στην πληγείσα περιοχή.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της αρθρίτιδας, εκτός από πόνο, είναι το πρήξιμο της πάσχουσας περιοχής. Εάν η ασθένεια δεν αντιμετωπιστεί, η τοπική φλεγμονώδης διαδικασία οδηγεί σε υψηλή θερμοκρασία σώματος και γενική κακουχία.

αγκυλωτική σπονδυλίτιδα

Ένας τύπος αρθρίτιδας - η νόσος του Bechterew - είναι επίσης γνωστός στη ρευματολογία ως "νόσος του Bechterew". Πρόκειται για μια συστηματική ασθένεια που επηρεάζει τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης. Η φλεγμονή ξεκινά από τις πιο αδύναμες ιερολαγόνιες αρθρώσεις και σταδιακά επηρεάζει ολόκληρη τη συνδεσμική συσκευή της σπονδυλικής στήλης από πιο κάτω.

Αυτό οφείλεται σε μια επιθετική ανοσολογική απόκριση στον περιαρθρικό ιστό της ίδιας της σπονδυλικής στήλης. Η καθυστέρηση στη θεραπεία (αφαίρεση φλεγμονής και καταστολή της ανοσίας) απειλεί την ανάπτυξη αγκύλωσης, δηλαδή ακινησίας της σπονδυλικής στήλης. Η ασθένεια αναπτύσσεται αργά. Τα πρώτα συμπτώματα πόνου και δυσκαμψίας στην οσφυϊκή μοίρα προηγούνται από επίμονη κακουχία, πυρετό. Επιπλέον, η φλεγμονή αυξάνεται.

Στο πρώτο στάδιο υπάρχει ελαφρύς πόνος, πρωϊνός περιορισμός της κίνησης στη σπονδυλική στήλη. Το δεύτερο και το τρίτο στάδιο χαρακτηρίζονται από έντονη δυσκαμψία σε όλες τις αρθρώσεις από αρκετές ώρες έως την αδυναμία ανόρθωσης της πλάτης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο δεύτερο και τρίτο στάδιο, όταν εκφράζεται αγκύλωση πολλών τμημάτων ή ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης, ο ασθενής καθίσταται ανάπηρος. Οι φυσιολογικές καμπύλες της σπονδυλικής στήλης αλλάζουν σημαντικά καθώς η νόσος εξελίσσεται. Η ακαμψία της σπονδυλικής στήλης στην πορεία της νόσου διαμορφώνει τη θέση «ζητιάνου» - τη χαρακτηριστική θέση της σπονδυλικής στήλης στο τελευταίο στάδιο της νόσου.

Σε διάφορες μορφές, η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τη σπονδυλική στήλη, αλλά και τις μεγάλες και μικρές αρθρώσεις, ακόμη και την καρδιά.

τύπους οστεοαρθρίτιδας

Οι αρθρώσεις γίνονται επώδυνες και παραμορφώνονται λόγω του εκφυλισμού του αρθρικού χόνδρου. Επαγγελματίες αθλητές, αχθοφόροι, παχύσαρκοι, ασθενείς με ενδοκρινικές διαταραχές κινδυνεύουν από οστεοαρθρίτιδα. Και ως εκ τούτου. Ο χόνδρος γίνεται λεπτότερος ως αποτέλεσμα συνεχούς μικροτραυματισμού, υποσιτισμού της άρθρωσης που σχετίζεται με την ηλικία ή χρόνιων παθήσεων. Υπάρχει ο εκφυλισμός του, δηλαδή η μη αναστρέψιμη καταστροφή.

Τα οστά της άρθρωσης προσπαθούν να γεμίσουν το κενό φθοράς, συμπιέζοντας και φθείροντας. Τα κύρια συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας είναι ένας θαμπός πόνος που επιδεινώνεται μετά την ανάπαυση, ο πόνος και το τσούξιμο στις αρθρώσεις. Με την πάροδο του χρόνου, η άρθρωση χάνει την κινητικότητα.

Η οστεοαρθρίτιδα ταξινομείται ανάλογα με τη θέση της εντόπισής της. Η πιο συχνή είναι η οστεοαρθρίτιδα ή η γονάρθρωση του γόνατος. Η κοξάρθρωση επηρεάζει τις αρθρώσεις του ισχίου. Το uncovertebral προσδιορίζεται στην αυχενική περιοχή. Η σπονδυλαρθρίτιδα ονομάζεται οστεοαρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης. Και επίσης η παραμόρφωση του χόνδρου μπορεί να συμβεί στον ώμο, τον αστράγαλο, τον καρπό και τις μεσοφαλαγγικές αρθρώσεις.

Οι υγιείς νέοι σπάνια δίνουν σημασία στον αυθόρμητο πόνο στις αρθρώσεις ή στη σπονδυλική στήλη, θεωρώντας το ένα προσωρινό φαινόμενο. Όμως, οι στατιστικές δείχνουν ότι οι ασθένειες του μυοσκελετικού συστήματος γίνονται όλο και νεότεροι.

Πρόληψη παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος

Εργασία στο γραφείο, καθιστική ζωή, ανομοιόμορφη σωματική δραστηριότητα - όλα αυτά φθείρουν τις αρθρώσεις πριν αποσυρθούν ως κατάλληλο άτομο. Επιπλέον, σχεδόν όλοι οι νέοι δεν γνωρίζουν τα πρώτα συμπτώματα παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος. Εκπαιδευτικό έργο δεν γίνεται ούτε σε πολυϊατρεία ούτε σε εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αλλά τα προβλήματα των αρθρώσεων μπορούν να θεραπευτούν πλήρως μόνο στα αρχικά στάδια. Οι φόρμες εκτέλεσης σχεδόν πάντα οδηγούν σε αναπηρία και αναπηρία.

Δυστυχώς, ακόμη και οι γονείς σπάνια γνωρίζουν τα σημάδια των παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος στα παιδιά. Οι ενήλικες αγνοούν το σκύψιμο των παιδιών, την πλατυποδία, την κακή στάση του σώματος και το χαλαρό βάδισμα. Και αυτά είναι ξεκάθαρα ανησυχητικά σημάδια υπανάπτυξης του συνδετικού ιστού στα παιδιά, η οποία είναι γεμάτη με σοβαρές συνέπειες. Ο σύγχρονος ρυθμός της ζωής σας επιτρέπει επίσης να πονάτε ελαφρά κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή να υπομένετε έναν πονόλαιμο στα πόδια σας.

Οι γιατροί λένε ότι περίπου το ένα τρίτο των ατόμων άνω των 50 ετών μπορεί να έχουν συνεχή πόνο στις αρθρώσεις τους. Επιπλέον, οι παθολογικές διεργασίες μπορούν να μεταναστεύσουν σε διαφορετικά μέρη του σώματος και να περιπλέξουν τη διάγνωση. Είναι στη δύναμή μας να κάνουμε την πρόληψη των μυοσκελετικών παθήσεων από μικρή ηλικία.

Πρώτα απ 'όλα, είναι σημαντικό να εντοπιστούν έγκαιρα ελαττώματα στην ανάπτυξη των αρθρώσεων στα παιδιά. Εάν ένα παιδί στην οικογένεια είχε περιπτώσεις ρευματικών παθήσεων, αυτό είναι αφορμή για πιο προσεκτική και συχνή παρακολούθηση από τραυματολόγο. Τα παιδιά του σχολείου πρέπει να συνηθίσουν στη σωστή στάση του σώματος όταν κάθονται σε ένα γραφείο.

Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να σκληρύνετε το σώμα και να σταματήσετε να είστε απρόσεκτοι με ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις. Η πρόληψη τραυματισμών είναι εξαιρετικά δύσκολη, είναι πιο αποτελεσματική η διατήρηση των μυών και των συνδέσμων σε φόρμα μέσω της γυμναστικής και της φυσικής κατάστασης. Άσκηση, ανθεκτικότητα, υγιεινή διατροφή—αυτές είναι όλες κοινές αλήθειες. Αλλά μακριά από όλους τους θυμούνται και, δυστυχώς, γίνονται συχνά ασθενείς ρευματολόγων.

Φροντίστε τον εαυτό σας και τις αρθρώσεις σας!