Θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Πόνος στην πλάτη με οστική οστεοχόνδρωση

Ενώ οι παλαιότερες ασθένειες της σπονδυλικής στήλης ήταν κυρίως χαρακτηριστικές των μεσήλικων ατόμων, η ασθένεια είναι σε μεγάλο βαθμό νεότερη σήμερα.

Σήμερα ακόμη και οι νέοι παραπονιούνται για πόνο στην πλάτη που, όπως πάντα, εμφανίζεται από το πουθενά. Ωστόσο, όλοι καταλαβαίνουμε πλήρως ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για την εμφάνιση νόσων. Πάντα πιστεύαμε ότι ο πόνος στην πλάτη μπορεί να εμφανιστεί μόνο σε άτομα των οποίων η εργασία συνεπάγεται συνεχή ένταση στη σπονδυλική στήλη.

Για παράδειγμα, κατά την άσκηση, πολύ άγχος πέφτει στη σπονδυλική στήλη, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αθλητές μπορεί να έχουν προβλήματα στην πλάτη σε μεγάλη ηλικία. Αλλά σήμερα σχεδόν όλοι πάσχουν από ένα τέτοιο πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι η δουλειά πολλών ανθρώπων είναι να βρίσκεται σε καθιστή θέση τις περισσότερες φορές. Αλλά ακόμη και αυτό δεν είναι αρκετό για εμάς. Όταν φτάσουμε στο σπίτι, καθόμαστε αμέσως στον υπολογιστή και τον αποκαλούμε «ξεκούραση».

Έτσι διατηρούμε την πλάτη μας σε ένταση τις περισσότερες φορές, πράγμα που γίνεται πραγματικά η αιτία της οστεοχόνδρωσης. Σήμερα αυτή η ασθένεια εμφανίζεται λιγότερο συχνά στα παιδιά από ό, τι στους ενήλικες. Δεν υπάρχει τρόπος να αγνοηθεί το πρόβλημα, επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσετε τη θεραπεία. Ας μάθουμε τι είναι η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, τα συμπτώματα και η θεραπεία.

Οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης - συμπτώματα και θεραπεία

Η σπονδυλική στήλη είναι το θεμέλιο του σώματός μας επειδή το υποστηρίζει. Το σώμα μας είναι προσαρμοσμένο σε διαφορετικούς τύπους φορτίων, συμπεριλαμβανομένης της σπονδυλικής στήλης, η οποία μεταφέρει τα περισσότερα από αυτά τα φορτία. Αλλά η τακτική υπερφόρτωση μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών, οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν σε χρόνια μορφή.

Κάθε σπόνδυλος περιέχει τον λεγόμενο "δακτύλιο ινών", ο οποίος βοηθά μόνο στην αντοχή σε βαριά φορτία. Όταν υπερβάλλουμε τη σπονδυλική μας στήλη, ο δακτύλιος των ινών απλώς διογκώνεται, προκαλώντας ζημιά στα νευρικά άκρα. Αυτός είναι ο λόγος για τις έντονες αισθήσεις πόνου που είναι τόσο χαρακτηριστικές της οστεοχόνδρωσης.

Σε αυτήν την περίπτωση, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε επειγόντως έναν γιατρό που θα είναι σε θέση να κάνει μια ακριβή διάγνωση και να συνταγογραφήσει ατομική θεραπεία. Πριν πάτε στον γιατρό, μπορείτε να κάνετε μια προκαταρκτική διάγνωση μόνοι σας, η οποία θα επιβεβαιωθεί μόνο από έναν ειδικό. Η οστεοχόνδρωση συνοδεύεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Σοβαρός πόνος στην πλάτη που παρεμβαίνει στην καθημερινή σας ζωή.
 • Ο πόνος αυξάνεται με ξαφνικές αλλαγές στη στάση του σώματος.

Συμπτώματα οστικής οστεοχόνδρωσης στις γυναίκες

Απολύτως όλοι οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση της υγείας των γυναικών, καθώς όλα τα συστήματα και τα όργανα του ανθρώπινου σώματος είναι αλληλένδετα. Εάν το κάτω μέρος της πλάτης υπόκειται συχνά σε έντονη πίεση, μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος σε ολόκληρα τα πυελικά όργανα.

Πολύ συχνά, η συχνή οστεοχόνδρωση μπορεί να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα που δεν είναι καθόλου χαρακτηριστικά αυτής της ασθένειας. Για παράδειγμα, διαταραχές στη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να εμφανιστούν αρκετά απροσδόκητα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ασθενειών των αναπαραγωγικών οργάνων του γυναικείου σώματος και ακόμη και σε κίνδυνο υπογονιμότητας.

Τις περισσότερες φορές, δεν μπορούμε καν να υποθέσουμε ότι δύο εντελώς διαφορετικές ασθένειες μπορούν να συνδεθούν κάπως. Ωστόσο, μπορεί να είναι, γι 'αυτό δεν πρέπει να αγνοήσετε ένα τέτοιο πρόβλημα, καθώς έχει πολύ σοβαρές συνέπειες.

Επιδείνωση της οστικής οστεοχόνδρωσης

Όπως γνωρίζετε, εάν η ασθένεια δεν αντιμετωπιστεί, η επιδείνωση της νόσου μπορεί να είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Η ασθένεια μπορεί όχι μόνο να επηρεάσει άριστα την υγεία ολόκληρου του οργανισμού, αλλά και να οδηγήσει στην ανάπτυξη πιο σοβαρών ασθενειών της σπονδυλικής στήλης:

 • Σκολίωση;
 • Ισχιαλγία;
 • Λόρδωση;
 • Μεσοσπονδυλική κήλη;
 • Τσίμπημα μιας από τις νευρικές ρίζες προκαλώντας αρκετά σοβαρό πόνο.

Η πλήρης άγνοια της νόσου δεν είναι μόνο ότι δεν αντιμετωπίζεται, αλλά συνεχίζει να ασκεί πολύ άγχος στο σώμα σας. Τα αυξημένα φορτία ασκούν σημαντική πίεση στη σπονδυλική στήλη και στα κάτω άκρα. Με αυτόν τον τρόπο το σώμα προσπαθεί να κατανείμει το φορτίο για να σώσει κάπως τους σπονδύλους.

Η οξεία μορφή της οστεοχόνδρωσης συνοδεύεται από αρκετά έντονα συμπτώματα που σίγουρα δεν σας επιτρέπουν να αγνοήσετε την ασθένεια:

 • Αίσθημα «οσφυαλγίας» στην οσφυϊκή περιοχή.
 • μάλλον σοβαρός πόνος που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Ο πόνος εκπέμπεται στο πόδι, οπότε το άτομο βιώνει συνεχώς δυσφορία και αίσθημα ζέστης, ακολουθούμενο από αίσθημα κρύου στο πόδι.
 • συνεχής μετακίνηση του πόνου από τη μία περιοχή στην άλλη.

Σημάδια οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής σπονδυλικής στήλης

Η διακοπή της τροφοδοσίας του ιστού του χόνδρου οδηγεί στην ανάπτυξη δυστροφίας, σε σχέση με την οποία εμφανίζεται μια ασθένεια όπως η οστεοχόνδρωση. Ωστόσο, μπορεί επίσης να εμφανιστεί στην ιερή περιοχή. Τις περισσότερες φορές, οι γυναίκες πάσχουν από παρόμοια ασθένεια, η οποία οφείλεται στα δομικά χαρακτηριστικά του σώματός τους.

Λάβετε υπόψη ότι σε αυτήν την περίπτωση απαγορεύεται η αυτοθεραπεία, καθώς μπορεί να βλάψει μόνο το σώμα σας. Μια τέτοια ασθένεια μπορεί να συγχέεται εντελώς με άλλες ασθένειες, καθώς τα συμπτώματά τους μπορεί να είναι πολύ παρόμοια. Η ασθένεια συνοδεύεται από κάποια ασυνήθιστα συμπτώματα στα οποία πρέπει σίγουρα να προσέχετε:

 • Δυσκοιλιότητα;
 • αίσθημα καύσου στην ουρά
 • Παραβίαση της διαδικασίας ούρησης
 • Διαταραχές του εμμηνορροϊκού κύκλου στις γυναίκες.
 • φλεγμονώδεις διεργασίες του ουροποιητικού συστήματος.

Πρώτες βοήθειες για την οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Μόλις αντιμετωπίσετε σοβαρό πόνο στη σπονδυλική στήλη, ο οποίος μπορεί επίσης να συνοδεύεται από άλλα σημάδια, θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό. Αλλά πιο συχνά συμβαίνει ότι ο πόνος μας πιάνει απροσδόκητα, γι 'αυτό δεν μπορούμε να πάμε στο νοσοκομείο αμέσως.

Επομένως, όλοι πρέπει να γνωρίζουν πώς να παρέχουν σωστά πρώτες βοήθειες σε αυτήν την περίπτωση. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να προσπαθήσετε να προστατέψετε το σώμα σας από την απότομη μετακίνηση, κάτι που θα επιδεινώσει τον πόνο μόνο. Εδώ είναι επίσης σημαντικό να αποφύγετε την υποθερμία. Επομένως, προσπαθήστε να προσθέσετε ζεστασιά στο σημείο της πληγής.

Εάν ο πόνος είναι απλώς αφόρητος, το καλύτερο που πρέπει να κάνετε δεν είναι να το αντέξετε, αλλά να πάρετε ένα ανακουφιστικό που θα σας βοηθήσει να περάσετε από το χρόνο που οδηγεί στο νοσοκομείο. Ο γιατρός θα εξετάσει προσεκτικά τη σπονδυλική σας στήλη ψηλαφώντας το έτσι ώστε να μπορούν να προσδιορίσουν τη φύση της νόσου. Χρησιμοποιώντας την περιγραφή των συμπτωμάτων που έχετε βιώσει, μπορεί να κάνει μια ακριβή διάγνωση και να προσδιορίσει τον βαθμό της νόσου.

Εάν η ασθένεια ανιχνευθεί νωρίς, οι πιθανότητες πλήρους ανάρρωσης είναι αρκετά υψηλές. Σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποιούνται ασκήσεις φυσικής θεραπείας και βελονισμός. Ο γιατρός μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει χειροκίνητη θεραπεία.

Εκτός από την παραδοσιακή ιατρική, η παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποιείται επίσης ενεργά όχι μόνο για την απαλλαγή από οδυνηρά συμπτώματα, αλλά και για την πλήρη ανακούφιση της οστεοχόνδρωσης. Αυτές οι θεραπείες περιλαμβάνουν hirudotherapy (θεραπεία με βδέλλες), η οποία σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ αποτελεσματική.

Ασκήσεις για την επιδείνωση της οστικής οστεοχόνδρωσης

Είναι η φυσιοθεραπεία που βοηθά στην ανακούφιση των κύριων συμπτωμάτων που προκαλούν τη μεγαλύτερη δυσφορία. Φυσικά, η φυσική αγωγή από μόνη της δεν θα βοηθήσει τελικά να αντιμετωπίσει την ασθένεια, επομένως αυτή η μέθοδος θα πρέπει να συμπληρώνεται από άλλους τύπους θεραπείας.

Λάβετε υπόψη ότι η φυσιοθεραπεία αντενδείκνυται σε περίπτωση που η ασθένεια επιδεινωθεί, καθώς μπορεί να προκαλέσει μεγάλη βλάβη στο σώμα σας και να επιδεινώσει μόνο την πορεία της νόσου. Για σοβαρές κρίσεις πόνου, συνιστάται να παίρνετε την πιο άνετη θέση που είναι η λιγότερο επώδυνη για το σώμα σας.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να παίρνετε μόνο μια οριζόντια θέση, καθώς αυτό θα σας επιτρέψει να αφήσετε τη σπονδυλική σας στήλη σε κατάσταση πλήρους ανάπαυσης. Να τι πρέπει να κάνετε.

 1. Ξαπλώστε στο κρεβάτι ή τον καναπέ σας. Είναι επιθυμητό η επιφάνεια να είναι αρκετά σκληρή, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ηρεμία του σώματος. Ένα κρεβάτι που είναι πολύ μαλακό σας κάνει να πονάτε.
 2. Λυγίστε τα γόνατά σας και τοποθετήστε ένα μαλακό μαξιλάρι κάτω από την κάτω πλάτη σας. Αυτό σας επιτρέπει να χαλαρώσετε στο κάτω μέρος της πλάτης, το οποίο θα χαλαρώσει όλους τους ιστούς της περιοχής.

Εάν έχετε παροξυσμικό πόνο κατά καιρούς, είναι καλύτερα να μην το καθυστερήσετε, αλλά να καλέσετε έναν γιατρό στο σπίτι. Μπορείτε να κάνετε αυτοθεραπεία μόνο εάν έχετε ήδη διαγνωστεί, αλλά οι επιθέσεις της νόσου έχουν επανέλθει.

Τα μαθήματα άσκησης πρέπει επίσης να διεξάγονται υπό την επίβλεψη ενός γιατρού, οπότε είναι καλύτερα να μην αναλαμβάνετε κινδύνους και να μην το κάνετε μόνοι σας. Ταυτόχρονα, οι σωματικές ασκήσεις επιτρέπονται μόνο χωρίς έντονο πόνο.

Επιδείνωση της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης - θεραπεία

Εάν μια τέτοια ασθένεια σας έχει πρόσφατα αντιμετωπίσει και μόνο για πρώτη φορά έχετε επιδεινωθεί, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί απλή φαρμακευτική θεραπεία. Ωστόσο, σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, συνταγογραφούνται άλλες μέθοδοι θεραπείας.

Αυτό μπορεί να είναι μασάζ, μυοδιέγερση ή μαγνητοθεραπεία. Όλα εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά της νόσου, καθώς και από την ανταπόκριση του σώματός σας σε μια συγκεκριμένη διαδικασία. Εάν τα φάρμακα ήταν ανίσχυρα, η εναλλακτική λύση θα ήταν οι ενδοαρθρικές ενέσεις που στοχεύουν συγκεκριμένα την εστίαση της νόσου.

Μεσοσπονδυλική οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Όλες οι προηγούμενες μέθοδοι θεραπείας είναι αποτελεσματικές μέχρι το χρονικό σημείο κατά το οποίο εμφανίζεται μια βουβωνική κήλη. Μόλις εμφανιστεί, δεν υπάρχει τρόπος να γίνει χωρίς χειρουργική επέμβαση. Εάν η θεραπεία δεν έχει πρακτικά καμία επίδραση στην πορεία της νόσου και η κατάσταση του ασθενούς επιδεινωθεί μόνο, ο γιατρός αποφασίζει να εκτελέσει μια επέμβαση για την αφαίρεση ορισμένων μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Αμέσως πρέπει να ειπωθεί ότι αυτός ο τύπος θεραπείας μπορεί να δώσει αποτελέσματα μόνο στα αρχικά στάδια της νόσου και μόνο με πολύπλοκη θεραπεία. Επομένως, δεν πρέπει να βασίζεστε πραγματικά στη φαρμακευτική αγωγή εάν έχετε ήδη βουβωνική κήλη. Ο γιατρός συνταγογραφεί αντιφλεγμονώδη φάρμακα, χονδροπροστατευτές και βιταμίνες.

Οι τοπικές ενέσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την επιδείνωση για την ανακούφιση του σοβαρού πόνου. Επιπλέον, η θεραπεία με φάρμακα υποστηρίζεται αναπόφευκτα από άσκηση και ειδικές δίαιτες.

Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Γενικά, υπάρχει μεγάλος αριθμός τέτοιων ναρκωτικών σήμερα, αλλά πρέπει απλώς να επιλέξουμε τα πιο αποτελεσματικά για εμάς.

 1. Οι αλοιφές είναι τοπικά παρασκευάσματα που βοηθούν στην επίθεση πόνου.
 2. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, εκτός από τον άμεσο σκοπό τους, έχουν επίσης αναλγητικό αποτέλεσμα.
 3. Τα μυοχαλαρωτικά βοηθούν στη χαλάρωση των μυών στην οδυνηρή περιοχή.
 4. Οι χονδροπροστατευτές τρέφουν τον ιστό του χόνδρου, προστατεύοντάς τον από την ανάπτυξη δυστροφίας.
 5. Οι βιταμίνες Β βοηθούν στην αποκατάσταση των λειτουργιών της σπονδυλικής στήλης και σας επιτρέπουν να ρυθμίσετε τον μυϊκό τόνο.

Πρόληψη της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Αυτή η ασθένεια διαταράσσει τον κανονικό ρυθμό της ζωής μας, πράγμα που μας εμποδίζει να ζήσουμε κανονικά. Η ασθένεια εμπλέκει ένα άτομο και δεν του επιτρέπει να κάνει ακόμη και τις πιο απλές οικιακές δουλειές. Επιπλέον, η ικανότητα εργασίας μειώνεται σημαντικά, γεγονός που αποτρέπει επίσης ένα άτομο από την εκτέλεση των άμεσων καθηκόντων του στην εργασία.

Επομένως, είναι απαραίτητο να δράσουμε έγκαιρα, καθώς η ασθένεια είναι ήδη δύσκολο να αντιμετωπιστεί σε μεταγενέστερα στάδια. Λοιπόν, για να μην εξοικειωθείτε ποτέ με μια ασθένεια όπως η οστεοχόνδρωση, πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένους προληπτικούς κανόνες:

 • Για καθιστική εργασία, επιλέξτε μια άνετη καρέκλα που κρατά τη σπονδυλική σας στήλη σε χαλαρή θέση.
 • Προσπαθήστε να αποφύγετε τα ρεύματα, καθώς ακόμη και αυτό μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη της νόσου.
 • Εάν ανυψώνετε τακτικά τα βάρη, θα πρέπει να κατανέμετε αμέσως το φορτίο και στα δύο χέρια.
 • Κάντε ελαφριά σπορ (τρέξιμο ή γιόγκα).
 • Αγοράστε ένα ορθοπεδικό στρώμα έτσι ώστε η σπονδυλική σας στήλη να μπορεί να ξεκουραστεί σωστά τη νύχτα.

Η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, η θεραπεία της νόσου δεν είναι τόσο απλή όσο γίνεται αντιληπτή από πολλούς ανθρώπους. Στα πρώτα συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με έναν γιατρό που θα σας συνταγογραφήσει τη σωστή θεραπεία. Έτσι, μετά την πρώτη θεραπεία, μπορείτε να ξεχάσετε αυτήν την ασθένεια για μεγάλο χρονικό διάστημα.