Οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης: συμπτώματα και θεραπεία

Δεδομένων των συμπτωμάτων και της θεραπείας για την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι αυτή η ασθένεια είναι εξαιρετικά συχνή. Εμφανίζεται κυρίως μετά την ηλικία των 25. Κατά την επιλογή θεραπευτικών μέτρων, απαιτείται μια σοβαρή προσέγγιση, οπότε αποκλείεται η αυτοθεραπεία.

Αιτίες της νόσου

Η οστεοχόνδρωση (osteohondroz) είναι ουσιαστικά μια διαδικασία ανάπτυξης δυστροφικών ασθενειών που επηρεάζουν τους αρθρικούς χόνδρους και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Εκτός από την ανισορροπία στον μεταβολισμό των ορυκτών, υπάρχουν διάφοροι λόγοι που προκαλούν αυτή την ασθένεια στην αυχενική μοίρα:

 • Τραυματισμός στο λαιμό ή τη σπονδυλική στήλη
 • Ευσαρκία;
 • μη ισορροπημένη διατροφή
 • Δραστηριότητες που σχετίζονται με παρατεταμένη συνεδρίαση (υπάλληλοι γραφείου, οδηγοί κ. λπ. ) ·
 • Τραυματισμός από σκολίωση, επίπεδα πόδια στάσης.
 • συχνή εμφάνιση αγχωτικών καταστάσεων
 • Κληρονομία;
 • συγγενείς ή επίκτητες παθολογικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης.

Μπορεί να προκαλέσει αυχενική οστεοχόνδρωση, τόσο έλλειψη σωματικής άσκησης όσο και υπερβολική ένταση που είναι πέρα από τις δυνατότητες του σώματος. Υπό την επίδραση όλων των αναφερόμενων ανεπιθύμητων παραγόντων, ο μυϊκός σπασμός εμφανίζεται λόγω της αύξησης της πίεσης στους σπονδύλους. Ένα δυσάρεστο αποτέλεσμα είναι η μείωση της ροής του αίματος, η επιδείνωση των μεταβολικών διεργασιών, η οποία σταδιακά οδηγεί σε εκφυλιστικές αλλαγές. Οι αραιωμένοι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι αρχίζουν να παραμορφώνονται.

Στάδια και στάδια ανάπτυξης

Στην οστεοχόνδρωση, γίνεται διάκριση μεταξύ 4 σταδίων ανάπτυξης, που αντιστοιχεί σε μια σταδιακή καταστροφική αλλαγή στη σπονδυλική στήλη. Διακρίνονται από μια συγκεκριμένη έκφραση των συμπτωμάτων της νόσου, η οποία καθιστά δυνατή τη συνταγογράφηση αποτελεσματικής θεραπείας.

 • 1 βαθμός (σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά συμπτώματα, αυτό το στάδιο χαρακτηρίστηκε ως προκλινικό). Η έναρξη της ανάπτυξης οστεοχόνδρωσης εκφράζεται από διαλείπουσες αισθήσεις πόνου στην περιοχή του λαιμού, οι οποίες συνήθως γίνονται ιδιαίτερα ευαίσθητες όταν το κεφάλι γέρνει ή γυρίζει. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός μπορεί να προσδιορίσει την ένταση στους μυς του αυχένα.
 • 2 μοίρες. Με μια αλλαγή κατεύθυνσης για μείωση του ύψους των μεσοσπονδύλιων δίσκων, διαγιγνώσκεται το δεύτερο στάδιο. Το τσίμπημα των νεύρων αυξάνει τον πόνο. Μπορεί να χορηγηθεί στους ώμους και τα χέρια, προκαλώντας ιδιαίτερη δυσφορία κατά τη μετακίνηση του κεφαλιού. Η οστεοχόνδρωση δεύτερου βαθμού της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης εκδηλώνεται επίσης σε επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους, την εμφάνιση απουσίας και γρήγορης κόπωσης, η οποία έχει αρνητική επίδραση στην απόδοση.
 • 3 μοίρες. Τα συμπτώματα στο τρίτο στάδιο γίνονται πιο σοβαρά. Ο αυξανόμενος πόνος στην οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, που εκπέμπεται τόσο στους ώμους όσο και στα χέρια, αρχίζει να ενοχλεί σχεδόν συνεχώς. Λόγω του σχηματισμού δίσκων με κήλη, εμφανίζεται ζάλη, οι μύες των χεριών γίνονται αδύναμοι και χαλαροί, το πλάτος της περιστροφής της κεφαλής είναι περιορισμένο.
 • 4 μοίρες. Το τελικό αποτέλεσμα στο τελικό στάδιο είναι η αντικατάσταση των κατεστραμμένων μεσοσπονδύλιων δίσκων με συνδετικό ιστό. Ο θόρυβος που αναδύεται στο αυτί με οστεοχόνδρωση της αυχενικής σπονδυλικής στήλης γίνεται δείκτης της ανάπτυξης του 4ου βαθμού. Συγκεκριμένα συμπτώματα είναι επίσης έντονος πόνος με κάθε στροφή του κεφαλιού, συχνότερη ζάλη. Ο συντονισμός του κινητήρα μπορεί να μειωθεί.

Συμπτώματα

Πόνος στον αυχένα με αυχενική οστεοχόνδρωση

Ζάλη, σύνδρομο πόνου, αδυναμία και μειωμένη ευαισθησία των χεριών, περιορισμός των κινήσεων της κεφαλής είναι συμπτώματα οστεοχόνδρωσης της αυχενικής σπονδυλικής στήλης, η οποία αυξάνεται καθώς αναπτύσσεται. Με προσεκτική στάση απέναντι στην υγεία σας, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για την παραμικρή απόκλιση από τον κανόνα.

Υπάρχουν άλλα σημάδια της οστεοχονδρωσίας του τραχήλου της μήτρας που μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε στάδιο της ανάπτυξής της. Ένα από αυτά είναι η δύσπνοια και οδυνηρός πόνος κατά την κατάποση.

Το προκύπτον κομμάτι στο λαιμό με οστεοχόνδρωση της αυχενικής σπονδυλικής στήλης προκαλεί σοβαρή δυσφορία. Οι ασθενείς παραπονιούνται ότι μερικές φορές είναι αδύνατο να καταπιεί ελεύθερα το σάλιο. Ο λόγος για αυτό το φαινόμενο είναι η ανάπτυξη των οστών που συμβαίνει σταδιακά κατά μήκος της περιφέρειας των παραμορφωμένων σπονδύλων. Οι νευρικές ρίζες συμπιέζονται και, μεταξύ άλλων, προκαλούν τσίμπημα του νεύρου του λάρυγγα.

Σε πολλούς ανθρώπους, με οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, αυξάνεται η αρτηριακή πίεση, η οποία είναι συνέπεια της μείωσης της εγκεφαλικής παροχής αίματος λόγω συμπίεσης της σπονδυλικής αρτηρίας. Εάν δεν ξεκινήσει η έγκαιρη θεραπεία, θα εμφανιστούν σοβαρές παραβιάσεις της αντίληψης της ακοής, η όραση θα επιδεινωθεί και θα είναι σχεδόν αδύνατο να απαλλαγείτε εντελώς από τον πονοκέφαλο, ακόμη και με αποτελεσματικά φάρμακα.

διάγνωση

Για να εντοπίσει το στάδιο της οστεοχονδρωσίας, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει τις απαραίτητες μελέτες.

 1. Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού. Το αποτέλεσμα αυτής της εξέτασης είναι η ένδειξη των οστών δομές, σχηματισμένες κήλες, ο βαθμός ανάπτυξής τους, η θέση, οι διαστάσεις.
 2. Ακτινογραφία. Δεν δίνει πάντα μια πλήρη εικόνα της νόσου, ειδικά στο τρίτο ή το τέταρτο στάδιο.
 3. Σάρωση υπερήχων διπλής όψης. Μια τέτοια εξέταση είναι απαραίτητη εάν υπάρχει υποψία ανεπαρκούς ροής αίματος προς τις αρτηρίες. Η παρουσία εμποδίων στην κίνηση του αίματος αποκαλύπτεται και καθορίζεται η ταχύτητα της κίνησής του.
 4. Η αξονική τομογραφία. Δίνει μια λιγότερο σαφή εικόνα της παρουσίας κήπων από την μαγνητική τομογραφία.

Αυτές οι διαγνωστικές τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό εάν είναι απαραίτητο για τη διάγνωση. Είναι σημαντικό να αξιολογηθούν τυχόν διαταραχές που έχουν συμβεί, καθώς ο ασθενής μπορεί να αναπτύξει οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης με τα ίδια συμπτώματα.

Πώς να αντιμετωπίσετε την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Θεραπεία φαρμάκων

Χάπια για αυχενική οστεοχόνδρωση

Στο σύμπλεγμα ιατρικών διαδικασιών που έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό όταν εντοπίζεται οστεοχονδρωσία του τραχήλου της μήτρας, η φαρμακευτική θεραπεία παίζει κυρίαρχο ρόλο.

Εάν εμφανιστεί ένα σύνδρομο πόνου που είναι δύσκολο να ανεχθεί, τα ανακουφιστικά για την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας λαμβάνονται ως πρώτες βοήθειες.

Μετά την εξέταση, αποφασίζεται ποιες ενέσεις, αλοιφές, δισκία για οστεοχόνδρωση της αυχενικής σπονδυλικής στήλης θα ανακουφίσουν.

 • Για να ανακουφίσετε το πρήξιμο, να ανακουφίσετε τον πόνο, να εξαλείψετε φλεγμονώδεις εκδηλώσεις στην περιοχή των νευρικών ριζών, συνταγογραφούνται ισχυρά ανακουφιστικά πόνου. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ).
 • Για την ομαλοποίηση των μεταβολικών διεργασιών στις δομές του νευρικού ιστού, λαμβάνονται βιταμίνες από την ομάδα Β. Μπορούν επίσης να συνταγογραφηθούν και άλλες ποικιλίες.
 • Εάν πρέπει να αποκαταστήσετε τον ιστό του χόνδρου, τότε θα χρειαστείτε φάρμακα από την ομάδα των χονδροπροστατευτών. Τέτοια φάρμακα έχουν παρόμοιες ιδιότητες.
 • Φάρμακα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.
 • Φάρμακα χαλάρωσης μυών.

Οι ενέσεις για οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης πιστεύεται ότι έχουν πιο αποτελεσματικό αποτέλεσμα, οπότε ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη χρήση πολλών φαρμάκων με τη μορφή ενέσεων. Τα σύμπλοκα βιταμινών πρέπει κατά προτίμηση να λαμβάνονται σε δισκία για την αποφυγή ευαίσθητου πόνου από ενέσεις.

Τεχνικές Φυσικοθεραπείας

Το σύμπλεγμα θεραπευτικών μέτρων για την οστεοχόνδρωση περιλαμβάνει ορισμένες μεθόδους φυσιοθεραπείας.

 1. Ηλεκτροφόρηση. Δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας τα ιόντα του φαρμάκου πηγαίνουν κατευθείαν στην ασθενή περιοχή, γίνεται με νοβοκαΐνη (αναισθησία) ή με αμινοφυλλίνη (διέγερση της ροής του αίματος).
 2. Υπερηχητικός. Παρέχει ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή. Επιτρέπει την ομαλοποίηση των μεταβολικών διεργασιών.
 3. Μαγνητοθεραπεία. Μετά από αυτήν τη διαδικασία, το οίδημα μειώνεται αισθητά και επομένως παρατηρείται αναλγητικό αποτέλεσμα.
 4. Θεραπεία με λέιζερ. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, θεραπεύει τη φλεγμονή.

Οποιαδήποτε τεχνική από το οπλοστάσιο της φυσιοθεραπείας συνταγογραφείται αυστηρά σύμφωνα με τις ενδείξεις. Μόνο σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να επιτευχθεί ένα προβλεπόμενο θετικό αποτέλεσμα.

φυσικοθεραπεία

Ασκήσεις για οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας

Θεραπευτική φυσική καλλιέργεια που συνιστά ο γιατρός: εφεξής αναφερόμενη ως θεραπεία άσκησης για την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, περιλαμβάνεται στο σύμπλεγμα θεραπείας εάν δεν υπάρχει επιδείνωση. Τα καλύτερα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν κατά τη φάση ανακούφισης του πόνου.

Σύμφωνα με τις συστάσεις, οι ασκήσεις για οστεοχόνδρωση της αυχενικής σπονδυλικής στήλης πραγματοποιούνται με αργό, ήρεμο ρυθμό, αποφεύγοντας τραυματισμούςΠοιες κινήσεις πρέπει να περιλαμβάνονται στο συγκρότημα καθορίζεται ξεχωριστά για κάθε ασθενή σε συνεννόηση με έναν ειδικό. Επιλέγονται από τη βασική λίστα θεραπευτικών εκπαιδεύσεων.

Αρχική θέση: Καθίστε με την πλάτη σας ευθεία (10 επαναλήψεις πραγματοποιούνται για κάθε άσκηση)

 • Γυρίζεις το κεφάλι σου αργά. Οι κινήσεις εκτελούνται εναλλάξ, έπειτα προς τα δεξιά και μετά προς τα αριστερά.
 • Χαμηλώστε αργά το κεφάλι σας και προσπαθήστε να αγγίξετε το στήθος σας με το πηγούνι σας.
 • Γείρετε απαλά το κεφάλι σας προς τα πίσω.
 • Εναλλακτικά, γείρετε το κεφάλι σας προς τα δεξιά και μετά στον αριστερό ώμο.

Αρχική θέση: ξαπλώστε στο στομάχι σας (η επιφάνεια πρέπει να είναι σταθερή). Πρέπει να κάνετε 6 επαναλήψεις για κάθε άσκηση.

 • Σηκώνετε αργά το κεφάλι και τους ώμους σας, εστιάζοντας στα χέρια σας και κρατώντας τα μπροστά σας. Η πλάτη είναι ευθεία. Περάστε ένα λεπτό και κατεβείτε κάτω
 • Επεκτείνετε τα χέρια σας κατά μήκος του σώματός σας. Με χαλαρό, ήρεμο ρυθμό, γυρίζουν το κεφάλι τους και προσπαθούν να φτάσουν το αυτί τους στην επιφάνεια των γεννητικών οργάνων. Πρώτα προς μια κατεύθυνση και μετά προς την άλλη κατεύθυνση.

Αρχική θέση: καθίστε στο τραπέζι

 • Γείρετε τους αγκώνες σας στο τραπέζι, στηρίξτε το μέτωπό σας στις παλάμες σας και πιέστε τους προς τα κάτω με ένταση.
 • Η άσκηση πραγματοποιείται 10 φορές κατά την εκπνοή.

Θέση εκκίνησης: όρθια (βεβαιωθείτε ότι η πλάτη σας είναι ευθεία και τα πόδια σας απέχουν μεταξύ τους). Κάντε 8 επαναλήψεις για κάθε άσκηση.

 • Πιέστε ελαφρά στο μέτωπό σας με τη δεξιά παλάμη σας. Ταυτόχρονα, το κεφάλι είναι απέναντι από αυτήν την κίνηση για 9-10 δευτερόλεπτα.
 • Στρίβετε με τη σειρά σας με παρόμοια κίνηση, τοποθετώντας την παλάμη πρώτα στα αριστερά και μετά στα δεξιά.
 • Σηκώστε απαλά και αργά τους ώμους σας και σφίξτε τις γροθιές σας. Κρατούνται στην άνω θέση για 10-15 δευτερόλεπτα, στη συνέχεια κατεβάζουν και χαλαρώνουν οι παλάμες των χεριών.

Η γυμναστική για την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης περιλαμβάνει απλές κυκλικές κινήσεις με τους ώμους και στη συνέχεια με τα χέρια, οι οποίες μπορούν να ασκηθούν από μια άνετη όρθια θέση.

Η προπόνηση, η οποία περιλαμβάνει ακόμη και αρκετές ασκήσεις για την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, επιταχύνει την ανάρρωση. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν αισθάνεται πόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η συμπερίληψη ενός τέτοιου συγκροτήματος στην παραδοσιακή πρωινή προθέρμανση χρησιμεύει ως προληπτικό μέτρο.

Οικιακή θεραπεία

Ρίζα σέλινου για την αυχενική οστεοχόνδρωση

Εκτός από την κύρια θεραπεία, η κατ 'οίκον θεραπεία της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας απαιτεί προηγούμενη διαβούλευση με γιατρό. Στο κουμπαρά των ανθρώπων, μπορείτε να βρείτε πολλές συνταγές που θα ανακουφίσουν τον πόνο και θα ανακουφίσουν την κατάσταση.

Συμπιεσμένο

 • Το φύλλο χρένου ζεματίζεται, ψύχεται και στερεώνεται στην πληγείσα περιοχή με το εσωτερικό του δέρματος. Φροντίστε για τη νύχτα.
 • Με διάλειμμα επτά ημερών, φτιάξτε μια συμπίεση με τριμμένες πατάτες σε συνδυασμό με μέλι. Τα συστατικά απορροφώνται σε ίσες ποσότητες. Καλύψτε τη μάζα με αλουμινόχαρτο για 2 ώρες και τυλίξτε τη σε ένα ζεστό μαντήλι. Μετά την αφαίρεση, τα υπολείμματα ξεπλένονται και η πληγείσα περιοχή σκουπίζεται με λάδι έλατου.
 • 100 γραμμάρια τυρί cottage αναμιγνύονται με 10 σταγόνες ξύδι (9%). Μετά την ανάδευση, τοποθετήστε τη συμπίεση όλη τη νύχτα.

Τρίψιμο

 • Αφήστε 125 γραμμάρια βουτύρου να μαλακώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Ρίχνουμε αλεύρι (κουταλιά της σούπας) και ζυμώνουμε. Στη συνέχεια μπαίνει ένα αυγό και χύνεται ξύδι σε αυτό (μια κουταλιά της σούπας). Διατηρήστε τη μάζα χωρίς φωτισμό για δύο ημέρες. Μετά από αυτό, το επιφανειακό φιλμ αφαιρείται και το μείγμα χρησιμοποιείται για τρίψιμο όταν αρχίζει να βασανίζεται έντονος πόνος. Φυλάσσετε σε κλειστό γυάλινο δοχείο στο ψυγείο.
 • Βάλτε το μέλι (βάζο) σε τριμμένο ραπανάκι (ενάμιση βάζο). Ρίχνουμε βότκα (μισό ποτήρι) και προσθέτουμε αλάτι (2 κουταλιές της σούπας). Επιμείνετε για 7 ημέρες χωρίς πρόσβαση στο φως σε δροσερές συνθήκες. Χρησιμοποιείται για λείανση.

Η θεραπεία με λαϊκές θεραπείες για την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας περιλαμβάνει σκευάσματα για εσωτερική χρήση.

 • Η φρέσκια ρίζα σέλινου (3 g) τρίβεται σε λεπτό τρίφτη και χύνεται με ένα λίτρο βραστό νερό. Διηθήστε μετά από οκτώ ώρες έγχυσης. Πιείτε ένα κουτάλι επιδόρπιο τρεις φορές την ημέρα πριν από κάθε κύριο γεύμα.
 • Τα πεύκα που συλλέγονται την άνοιξη πλένονται. Για να το τεμαχίσει, περνά μέσα από ένα μύλο κρέατος και καλύπτεται με ζάχαρη σε αναλογία 2: 1. Φυλάσσετε το μείγμα σε γυάλινο δοχείο στο ψυγείο για 2 εβδομάδες. Πίνετε ένα κουταλάκι του γλυκού τρεις φορές την ημέρα, διαλύστε στο στόμα σας και μετά καταπιείτε. Το φάρμακο διατηρείται στο ψυγείο για περίπου ένα χρόνο.

Μπορείτε να κάνετε εγχύσεις από μια ποικιλία βοτάνων που μπορείτε να αγοράσετε στο φαρμακείο. Χρησιμοποιήστε τα σύμφωνα με τις οδηγίες. Υπάρχουν επίσης ειδικές χρεώσεις για την αντιμετώπιση της οστεοχόνδρωσης του λαιμού. Για παράδειγμα πικραλίδα, κατιφές, χαμομήλι, feverfew αναμεμιγμένο με αθάνατο, αλογοουρά και γλυκό τριφύλλι.

Μασοθεραπεία

θεραπευτικό μασάζ για την οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας

Εάν συνιστάται στον ασθενή μασάζ για τη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, εκτός από τη θεραπεία άσκησης, δεν χρειάζεται να αναλάβετε κινδύνους και να στραφείτε σε τυχαία άτομα. Αυτή η διαδικασία πρέπει να εκτελείται από ειδικό. Στη συνέχεια, το μασάζ κάνει τη δουλειά του:

 • χαλαρώνει τους μυς.
 • Βελτιώστε την κυκλοφορία του αίματος στην οδυνηρή περιοχή.
 • μειώνει τις φλεγμονώδεις εκδηλώσεις.

Δεν χορηγείται μασάζ εάν επιδεινωθεί η οστεοχόνδρωση ή άλλες χρόνιες ασθένειες. Οι ακόλουθες παθολογικές καταστάσεις του σώματος είναι επίσης αντενδείξεις:

 • σοβαρή καρδιαγγειακή νόσο
 • Βρογχικό άσθμα;
 • κρύο;
 • Φυματίωση;
 • υψηλή θερμοκρασία;
 • η παρουσία βλαβών του δέρματος στην περιοχή του χειρισμού ·
 • Σύφιλη;
 • κακοήθη νεοπλάσματα.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η χειροκίνητη θεραπεία για την οστεοχονδρόζη του τραχήλου της μήτρας μπορεί να κάνει θαύματα. Οι απόψεις σχετικά με αυτήν την τεχνική είναι διαφορετικές, οπότε ο ασθενής πρέπει να επιλέξει προσεκτικά έναν ειδικό που μπορεί να συνεργαστεί με τη σπονδυλική στήλη.

Μενού μαξιλαριών

Ένα σωστά επιλεγμένο μαξιλάρι για οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης θα προσφέρει έναν καλό ύπνο χωρίς να προκαλεί πρήξιμο στο λαιμό και αυξημένο πόνο.

Συνιστάται να χρησιμοποιείτε ένα ορθογώνιο ή τετράγωνο μαξιλάρι ύψους περίπου 9 cm. Το πλάτος πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από τους ώμους. Η σκληρότητα επιλέγεται να είναι μέτρια.

Υπάρχει επί του παρόντος μεγάλη ποικιλία από ορθοπεδικά μαξιλάρια στη σειρά. Μεταξύ αυτών, επιλέγεται μια κατάλληλη επιλογή χωρίς κανένα πρόβλημα παρουσία της αυχενικής οστεοχόνδρωσης.

Πριν από τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης στο σπίτι, είναι σημαντικό να κάνετε μια λίστα με διαδικασίες που ενδέχεται να μην απαιτούν νοσηλεία. Σε αυτήν την περίπτωση, τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Υγεία!