πόνος στην άρθρωση του γόνατος

Διαγνωστική εξέταση ασθενούς με πόνο στο γόνατο

Ο πόνος στο γόνατο είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους επίσκεψης σε ορθοπεδικό τραυματολόγο (πάνω από το 50% του συνολικού αριθμού επισκέψεων). Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε τις πιθανές αιτίες πόνου και δυσλειτουργίας της άρθρωσης του γόνατος σε νέους και ηλικιωμένους ασθενείς, σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας.

Ας ξεκινήσουμε με την ανατομία. Η άρθρωση του γόνατος σχηματίζεται από το μηριαίο οστό και την κνήμη, την επιγονατίδα. Οι κύριοι σύνδεσμοι που αποτελούν το γόνατο είναι οι πρόσθιοι και οπίσθιοι χιαστοί σύνδεσμοι, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη σταθερότητα της άρθρωσης του γόνατος στην πρόσθια-οπίσθια κατεύθυνση και οι παράπλευροι σύνδεσμοι (εσωτερικοί και εξωτερικοί), που είναι υπεύθυνοι για την πλάγια σταθερότητα. Υπάρχουν επίσης δύο ενδοαρθρικοί χόνδροι - μηνίσκοι. Εκτελούν μια λειτουργία απορρόφησης κραδασμών, αυξάνουν την περιοχή επαφής των αρθρικών επιφανειών των οστών και σταθεροποιούν την άρθρωση.

Η άρθρωση του γόνατος περιβάλλεται από πολλούς μύες, τα σημεία πρόσφυσης των οποίων μπορεί επίσης να είναι πηγή πόνου. Υπάρχουν αρθρικοί σάκοι κοντά στο σημείο που συνδέονται οι μύες, οι οποίοι μπορεί να φλεγμονωθούν και επίσης να προκαλέσουν δυσφορία.

Συμβατικά, διακρίνονται 3 τύποι πόνου στο γόνατο:

  • εύφλεκτος,
  • Βάρος,
  • Νευραλγία.

Η σωστή διάγνωση σάς επιτρέπει να επικοινωνήσετε με τον κατάλληλο ειδικό: τραυματολόγο-ορθοπεδικό, ρευματολόγο ή νευρολόγο.

πόνος στρες

Αυτό το είδος ενόχλησης, όπως υποδηλώνει το όνομα, ενοχλεί τον ασθενή κατά τη διάρκεια της άσκησης (π. χ. περπάτημα, τρέξιμο, οκλαδόν, ορισμένες κινήσεις στην άρθρωση του γόνατος κ. λπ. ). Σε κατάσταση ξεκούρασης και χαλάρωσης, ο ασθενής δεν έχει σχεδόν τίποτα να φοβηθεί. Κατά κανόνα, μπορείτε να πείτε ακριβώς πού σας ενοχλεί και με ποιες συγκεκριμένες κινήσεις ή μπορείτε να ονομάσετε τη στιγμή του φορτίου, μετά την οποία εμφανίζεται ένα δυσάρεστο συναίσθημα (π. χ. ο ασθενής λέει: «Αρχίζει μετά από αυτό, κάτω από τον πόνο της επιγονατίδας Τρέχω για 10 λεπτά»).

Ποιες παθολογίες μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο στρες; Κυρίως τραυματισμοί στο γόνατο όπως:

  • Βλάβη,
  • Κάταγμα,
  • πλήρη ή μερική ζημιά στις ταινίες,
  • τενοντίτιδα και ρήξεις τενόντων,
  • τραυματισμός μηνίσκου.

Η βλάβη σε οποιαδήποτε από τις δομές μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία στην κοιλότητα της άρθρωσης, στη συνέχεια διογκώνεται, αυξάνεται σε μέγεθος και αυξάνεται ο πόνος στο γόνατο. Μπορεί να εμφανιστεί αιμάτωμα στο δέρμα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως αμέσως ή μέσα στις πρώτες ώρες κατά τη διάρκεια της προπόνησης μετά από έναν τραυματισμό.

Με πόνο μετά από τραυματισμό, πρώτες βοήθειες είναι τοπικό κρυολόγημα, με πληγή στο δέρμα, αποστειρωμένος επίδεσμος. Το γόνατο μπορεί να στερεωθεί με έναν ελαστικό επίδεσμο, είναι επίσης επιθυμητό να μειωθεί το φορτίο στην πάσχουσα άρθρωση. Μπορείτε να πάρετε ένα αναισθητικό από την ομάδα των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή να εφαρμόσετε το φάρμακο τοπικά με τη μορφή τζελ ή αλοιφής. Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν τραυματολόγο. Ο γιατρός εξετάζει το γόνατο, πραγματοποιεί ειδικές δοκιμές κινήσεων και συλλέγει προσεκτικά ένα ιστορικό (πότε συνέβη ο τραυματισμός, ποιος μηχανισμός τραυματισμού, εντοπισμός του πόνου, πώς αντιμετωπίστηκε ανεξάρτητα ο ασθενής). Μπορεί να συνταγογραφηθούν μελέτες για τον αποκλεισμό σπασμένων οστών (ακτινογραφία), βλάβη μηνίσκων, συνδέσμων, μυών (MRI ή υπερηχογράφημα της άρθρωσης). Ορισμένοι τραυματισμοί απαιτούν χειρουργική θεραπεία.

Σε περίπτωση πόνου χωρίς τραύμα (η αίσθηση εμφανίστηκε λίγο μετά το φορτίο ή χωρίς προφανή λόγο), είναι καλύτερο να μην λάβετε μέτρα μόνοι σας, αλλά να συμβουλευτείτε αμέσως έναν ορθοπεδικό τραυματολόγο. Επιτρέπεται να στερεωθεί αυτό το μέρος με ελαστικό επίδεσμο ή σταθεροποιητικό και να περιοριστεί προσωρινά το φορτίο.

Πολύ συχνά, με τέτοιο πόνο, ο ασθενής κάνει μια ακτινογραφία, βλέπει "αρθροπάθεια" στην περιγραφή και ξεκινά αυτοθεραπεία μειώνοντας το άγχος, λαμβάνοντας χονδροπροστατευτικά και μερικές φορές ένας γιατρός ή ένας φίλος συμβουλεύει αμέσως να κάνει "μπλοκάρισμα" - να ενδαρθρικά Ένεση για ανακούφιση από τον πόνο. Δεν είναι ακριβώς η σωστή τακτική. Ας ανακαλύψουμε.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι αιτίες του πόνου στο γόνατο μπορεί να ποικίλλουν. Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια φυσική διαδικασία σταδιακής γήρανσης της άρθρωσης, αυτή η διαδικασία είναι λίγο πολύ συχνή σε όλους. Τις περισσότερες φορές, οι αρχικές αρθρωτικές αλλαγές (τοπική λέπτυνση του χόνδρινου ιστού, ελαφρά στένωση του αρθρικού χώρου, οστεόφυτα στις άκρες των οστών) δεν προκαλούν καθόλου πόνο.

Βασικά, δεν θεραπεύουμε την εικόνα, θεραπεύουμε τον ασθενή! Αν πάρουμε 100 άτομα διαφορετικών ηλικιών χωρίς συμπτώματα και ακτινογραφήσουμε τις αρθρώσεις τους στα γόνατά τους, σίγουρα θα βρούμε αρθριτικές αλλαγές σε πολλούς από αυτούς. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι δεν τους νοιάζει. Οι αλλαγές στις εικόνες δεν είναι πάντα η αιτία του πόνου. Άλλωστε, οι ακτινογραφίες μας δείχνουν μόνο την κατάσταση των οστών, αλλά δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε τους μαλακούς ιστούς: μύες, συνδέσμους, μηνίσκους κ. λπ.

Οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος (γονάρθρωση)

Πώς αναγνωρίζετε την οστεοαρθρίτιδα;

Αυτή η διάγνωση προκαλεί πόνο σε σχέση με τη διάρκεια της φόρτισης: όσο μεγαλύτερη είναι η φόρτιση (π. χ. περπάτημα), τόσο περισσότερο «πονάει» το γόνατο. Σε μεταγενέστερα στάδια μπορεί να υπάρξει περιορισμός στο εύρος της κάμψης και της έκτασης στην άρθρωση. Συχνά δεν υπάρχει συγκεκριμένος εντοπισμός, γίνεται αισθητή ολόκληρη η άρθρωση του γόνατος και αυτή η αίσθηση μπορεί να δοθεί στους μύες του κάτω ποδιού ή του μηρού στην άρθρωση του ισχίου. που αποτελεί κοινό συνοδό της οστεοαρθρίτιδας Τις περισσότερες φορές, η γονάρθρωση ανησυχεί άτομα ηλικίας 50-60 ετών και με βάση τις εικόνες, τη φύση του πόνου, την εξέταση και τον αποκλεισμό άλλων αιτιών πόνου, βγαίνει ένα ακριβές συμπέρασμα.

Η συντηρητική θεραπεία χρησιμεύει για τη διατήρηση της κατάστασης της άρθρωσης, ο στόχος είναι να αποτρέψει την εξέλιξη των αλλαγών και να ανακουφίσει τον πόνο. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η οστεοαρθρίτιδα δεν αναστρέφεται και τα γόνατα δεν γίνονται «σαν καινούργια».

Είναι απαραίτητο να μειωθεί το βάρος στην παχυσαρκία, πρέπει να συνταγογραφούνται μυϊκές ασκήσεις. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η κύρια διατροφή του αρθρικού χόνδρου προέρχεται από το αρθρικό υγρό και απαιτείται σωματική δραστηριότητα για την τακτική ανανέωσή του. Επομένως, ο περιορισμός του φορτίου στην οστεοαρθρίτιδα δεν είναι πρακτικός. Φυσικά, καμία άσκηση δεν μπορεί να γίνει στον πόνο.

Για την ανακούφιση του πόνου, συνταγογραφούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα, χρησιμοποιείται φυσιοθεραπεία (για παράδειγμα, θεραπεία με λέιζερ υψηλής έντασης, μαγνητική θεραπεία υψηλής έντασης, θεραπεία κρουστικών κυμάτων), πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (θεραπεία PRP), μερικές φορές συνιστάται η χρήση υαλουρονικού παρασκευάσματα οξέος με τη μορφή ενδοαρθρικών ενέσεων. Μερικές φορές μπορούν να συνταγογραφηθούν χονδροπροστατευτικά για την υποστήριξη του ιστού του χόνδρου. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η μακροχρόνια χρήση αυτών των φαρμάκων μπορεί να έχει επίδραση στη μείωση του πόνου στο γόνατο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτά τα φάρμακα είναι μόνο ένα βοηθητικό συστατικό της θεραπείας. Ωστόσο, η κύρια εστίαση πρέπει να είναι η άσκηση και η απώλεια βάρους, καθώς αυτό θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν με έναν ειδικό αποκατάστασης ή ανεξάρτητα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

Με αρθρώσεις 3-4 μοιρών, με έντονο πόνο στην άρθρωση που δεν ανακουφίζεται με καμία συντηρητική μέθοδο θεραπείας, καθώς και με σημαντικό περιορισμό της κίνησης, συνιστάται χειρουργική θεραπεία - μερική ή ολική αρθροπλαστική γόνατος ή επιλογές για διορθωτική οστεοτομία. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την ανάγκη για μετεγχειρητική αποκατάσταση - το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται συχνά από αυτό το στάδιο.

τραυματισμός των μαλακών ιστών της άρθρωσης

Φυσικά, εάν ένας νεαρός ασθενής που αθλείται και ακολουθεί ενεργό τρόπο ζωής εμφανίσει πόνο στο γόνατο κατά τη διάρκεια της άσκησης, θα πρέπει πρώτα να μην σκεφτεί κανείς την αρθροπάθεια, αλλά τις παθολογίες στους μαλακούς ιστούς. Οι νεαροί ασθενείς συχνά τραυματίζουν τους μηνίσκους. Οι αθλητικοί τραυματισμοί συχνά σχίζουν τους συνδέσμους και ακόμη και τους μύες. Η βλάβη στις δομές που περιγράφονται παραπάνω μπορεί να ανιχνευθεί εάν ο γιατρός πραγματοποιήσει ειδικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εξέτασης, συνταγογραφηθεί τοπικός υπέρηχος ή μαγνητική τομογραφία για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Ο αρθρικός χόνδρος της επιγονατίδας ή του μηριαίου οστού και της κνήμης μπορεί να τραυματιστεί. Η μαγνητική τομογραφία είναι ο μόνος τρόπος ανίχνευσης τέτοιων βλαβών.

Η συντηρητική θεραπεία συνίσταται στη χρήση όρθωσης στην άρθρωση του γόνατος, παυσίπονα και φυσιοθεραπευτικές διαδικασίες για τη μείωση του οιδήματος και λήψη φαρμάκων. Επιλέγονται περαιτέρω ασκήσεις.

Με σημαντικούς τραυματισμούς που σχετίζονται με αστάθεια της άρθρωσης, οι κινήσεις μπορεί να μπλοκαριστούν και μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική θεραπεία: ράμμα ή μερική εκτομή (αφαίρεση μέρους) του μηνίσκου, μερικές φορές πρέπει να αφαιρεθεί ολόκληρος ο μηνίσκος. Όταν οι σύνδεσμοι είναι κατεστραμμένοι, μερικές φορές γίνεται πλαστική συνδεσμική χειρουργική.

Σε περίπτωση βλάβης του χόνδρου, η απόφαση για συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία λαμβάνεται μεμονωμένα, ανάλογα με την έκταση της βλάβης και τα συμπτώματα του ασθενούς.

μυϊκή τενοντίτιδα

Η τενοντίτιδα είναι φλεγμονή του τενοντιακού ιστού που προκαλεί πόνο στην άρθρωση του γόνατος.

Μία από τις πιο κοινές αιτίες δυσφορίας είναι η υπερφόρτωση των μυών. Υπάρχει πόνος στο σημείο της προσκόλλησης των μυών, φλεγμονή στον τένοντα που ονομάζεται τενοντίτιδα. Τα πιο κοινά σημεία τενοντίτιδας είναι ο τετρακέφαλος μηριαίος τένοντας, ο ίδιος ο επιγονατιδικός σύνδεσμος, το σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας οδού (αυτός είναι ο πλάγιος μυς του μηρού με μακρύ τένοντα που εκτείνεται από το λαγόνιο έως το σημείο προσάρτησης στην κνήμη), η τενοντίτιδα ή η θυλακίτιδα των τενόντων του "πόδι του κοράκου" - το λεγόμενο σύμπλεγμα τενόντων της μυϊκής ομάδας των οπίσθιων μηριαίων στην εσωτερική επιφάνεια της άρθρωσης του γόνατος.

Με τενοντίτιδα του μηριαίου τένοντα του τετρακέφαλου, ο πόνος εντοπίζεται σημαντικά πάνω από την επιγονατίδα, εμφανίζεται όταν ο τετρακέφαλος μυς τεντώνεται και τεντώνεται, συχνά παρεμβαίνει στην αναρρίχηση σκαλοπατιών, σε καταλήψεις.

Μια τενοντίτιδα του επιγονατιδικού συνδέσμου ("Jumper's Knee", "Runner's Knee") εκδηλώνεται ως πόνος κάτω από την επιγονατίδα, συνήθως είτε στο σημείο προσάρτησης στην κνήμη είτε στην επιγονατίδα, και μπορεί να γίνει αισθητή σε όλη την έκταση.

Στην λαγονοκνημιαία ζώνη, ο πόνος εντοπίζεται κατά μήκος της πλάγιας επιφάνειας της άρθρωσης του γόνατος και του μηρού.

Για την ανίχνευση τενοντίτιδας, μερικές φορές αρκεί μια κατάλληλη εξέταση και εξέταση του ασθενούς. Το υπερηχογράφημα μπορεί να δείξει τοπική πάχυνση ή διόγκωση των τενόντων στο σημείο προσκόλλησης στο οστό και μπορεί να αποδειχθεί φλεγμονώδης συλλογή. Η μαγνητική τομογραφία δείχνει παρόμοιες αλλαγές.

Σε αυτή την περίπτωση, το πλεονέκτημα του υπερήχου είναι η δυνατότητα αξιολόγησης και των δύο αρθρώσεων ταυτόχρονα και σύγκρισης των δεικτών με την αντίθετη υγιή πλευρά.

Τις περισσότερες φορές, η τενοντίτιδα μπορεί να θεραπευτεί με ειδικά επιλεγμένες ασκήσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί θεραπεία κρουστικών κυμάτων. Μερικές φορές ένα καλό αποτέλεσμα στη χρόνια τενοντίτιδα δίνεται με τοπικές ενέσεις πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (θεραπεία PRP) ή σκευασμάτων κολλαγόνου.

Φλεγμονώδης πόνος

Ο δεύτερος τύπος πόνου στο γόνατο είναι ο φλεγμονώδης πόνος. Ένα τέτοιο σύνδρομο συχνά δεν συνδέεται με το στρες και μπορεί να εκδηλωθεί σε κατάσταση ηρεμίας, ενοχλώντας τον ασθενή τη νύχτα ή το πρωί. Χαρακτηριστικά παράπονα είναι η δυσκαμψία στις αρθρώσεις, συνήθως τις πρώτες πρωινές ώρες είναι απαραίτητο να «διαλυθεί» για να εξαλειφθεί ο πόνος και η δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Με την καταπόνηση ο φλεγμονώδης πόνος συχνά εξαφανίζεται.

Η φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από αυτοάνοσες ρευματολογικές παθήσεις, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί υπερβολικά και παράγονται αντισώματα κατά των συστατικών των μεμβρανών των αρθρώσεων, είναι επίσης σημαντικό να αποκλειστούν μολυσματικά αίτια (αντιδραστική αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί με λοιμώξεις του ουρογεννητικού συστήματος, φυματίωση , και τα λοιπά. ).

Ο λόγος μπορεί να είναι η εναπόθεση αλάτων ουρικού οξέος στους ιστούς των αρθρώσεων, όταν η απέκκρισή τους επηρεάζεται ή αυξάνεται ο σχηματισμός τους. Αυτή η ασθένεια ονομάζεται ουρική αρθρίτιδα και η φλεγμονή στην άρθρωση ονομάζεται ουρική αρθρίτιδα.

Ο φλεγμονώδης πόνος στις αρθρώσεις αντιμετωπίζεται από ρευματολόγο. Για να αποκλειστούν ή να επιβεβαιωθούν οι ρευματολογικές παθήσεις, συνταγογραφούνται εξετάσεις αίματος, εάν είναι απαραίτητο, πραγματοποιείται υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία της πληγείσας περιοχής. Η θεραπεία των ρευματολογικών παθήσεων είναι κυρίως φαρμακευτική. Είναι σημαντικό να επιλέγετε τα φάρμακα ξεχωριστά, να τιτλοποιείτε τη δόση, ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται από γιατρό, ώστε να μην λαμβάνονται ανεξάρτητες αποφάσεις για τη θεραπεία. Για την υποστήριξη της κύριας θεραπείας, αντιοιδηματικής και αντιφλεγμονώδους φυσιοθεραπείας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντιφλεγμονώδεις αποκλεισμοί. Δεν συνιστώνται διαδικασίες θέρμανσης, κομπρέσες και αλοιφές με θερμαντικό αποτέλεσμα.

Συχνά οι ασθενείς απευθύνονται σε ειδικούς όπως τραυματολόγο ή νευρολόγο. Τόσο εσείς όσο και ο γιατρός θα πρέπει να ειδοποιηθείτε για συμπτώματα όπως πρωινή δυσκαμψία στην άρθρωση, νυχτερινό και πρωινό πόνο, πρήξιμο και ερυθρότητα χωρίς ιστορικό τραύματος, πυρετό άγνωστης αιτίας, γενική αδυναμία. Τέτοιες ασθένειες πρέπει να είναι ο λόγος για τον διορισμό μιας διαβούλευσης με έναν ρευματολόγο.

Μερικές φορές η φλεγμονή στην άρθρωση του γόνατος προκαλείται από υπερφόρτωση ή βλάβη στις δομές της, για παράδειγμα, μπορεί να σχηματιστεί φλεγμονώδης συλλογή μετά από τραυματισμό μηνίσκου και θυλακίτιδα στην περιοχή του ποδιού της χήνας μπορεί να προκληθεί από έναν αθλητή που ασκείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θυλακίτιδα του προεπιγονατιδικού θυλάκου μπορεί να εμφανιστεί μετά από ένα άμεσο χτύπημα στο γόνατο. Τέτοια φλεγμονή αντιμετωπίζεται από τραυματολόγο-ορθοπεδικό.

Είναι σημαντικό να αποκλειστούν ογκολογικές ασθένειες, οι κακοήθεις νέοι σχηματισμοί οστών επίσης συχνά διαταράσσονται τη νύχτα. Εάν υπάρχει υποψία νέου σχηματισμού στο οστό, συνταγογραφείται αξονική τομογραφία της άρθρωσης του γόνατος, η εξέταση αυτή δείχνει τη δομή των οστών και δείχνει οστική καταστροφή από τον όγκο.

Ορισμένες μολυσματικές ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα, μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομο αρθρώσεων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η θεραπεία της υποκείμενης νόσου από ογκολόγο ή λοιμωξιολόγο είναι απαραίτητη.

Νευροπαθητικός πόνος

Αυτός δεν είναι ο πιο κοινός τύπος πόνου στο γόνατο, αλλά είναι σημαντικό να το γνωρίζετε. Η άρθρωση του γόνατος δέχεται τη νεύρωση της από τα νεύρα του οσφυϊκού πλέγματος (σχηματίζεται από νευρικές ρίζες που εκτείνονται από τον νωτιαίο μυελό έως την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης). Στο επίπεδο του τρίτου και τέταρτου οσφυϊκού σπονδύλου (L3-L4), οι ρίζες των νεύρων που πηγαίνουν στο γόνατο απομακρύνονται και όταν συμπιέζονται από κήλη ή οστεόφυτα της μεσοσπονδυλικής άρθρωσης, μπορεί να εμφανιστεί πόνος πυροβολισμού και καύσης. , εμφανίζεται ανεξάρτητα από το φορτίο ανά πάσα στιγμή και μπορεί να εκπέμπεται στον μηρό, στο κάτω μέρος της πλάτης ή στο κάτω μέρος της πλάτης.

Με αυτό το σύμπτωμα, οι τοπικές ιατρικές διαδικασίες και τα παυσίπονα είναι συχνά αναποτελεσματικά. Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν νευρολόγο και να κάνετε μαγνητική τομογραφία της οσφυοϊερής σπονδυλικής στήλης για να επιβεβαιώσετε τη διάγνωση. Η θεραπεία συνίσταται στην αφαίρεση της αιτίας της συμπίεσης της νευρικής ρίζας.

Είναι σημαντικό η εξέταση από τον γιατρό και η λήψη του ιατρικού ιστορικού, και όχι μόνο τα ευρήματα στις εικόνες, να παίζει τον κύριο ρόλο στη διάγνωση. Οι αλλαγές σε ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία, υπερηχογράφημα δεν είναι πάντα η αιτία του πόνου. Πριν κάνετε οποιεσδήποτε διαδικασίες και λάβετε οποιοδήποτε φάρμακο, προσπαθήστε να μάθετε τι ακριβώς θέλει να θεραπεύσει ο γιατρός. Μη διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία σας. Η ανάρρωση δεν απαιτεί πάντα δαπανηρές ενέσεις και διαδικασίες.

Οι υγιείς αρθρώσεις γονάτων σάς επιτρέπουν να διατηρήσετε τη νεότητά σας, να παίξετε το αγαπημένο σας άθλημα και να ζήσετε μια γεμάτη ζωή.Πρόσεχε τα γόνατά σου!