Αιτίες οσφυαλγίας και πρόληψή τους

Δεν είναι μυστικό ότι το κάτω μέρος της πλάτης είναι το πιο ευάλωτο μέρος της σπονδυλικής στήλης. Αυτά τα πιάτα είναι που εκτίθενται στις μεγαλύτερες πιέσεις καθημερινά. Ως αποτέλεσμα της βλάβης, εμφανίζονται κράμπες και πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά διαφορετικά όργανα στην κοιλιά, ασθένειες των οποίων προκαλούν και πόνο στην οσφυϊκή περιοχή.

Λόγω ορισμένων φυσιολογικών χαρακτηριστικών, οι αιτίες αυτών των δυσάρεστων αισθήσεων είναι κάπως διαφορετικές σε άνδρες και γυναίκες.

πόνος στην πλάτη στους άνδρες

Πόνος στη μέση

Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να είναι πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής.

Ο πρωτοπαθής πόνος προκαλείται από διαταραχές και ασθένειες της σπονδυλικής στήλης, των μεσοσπονδύλιων δίσκων, των ίδιων των σπονδύλων, καθώς και των συνδέσμων και των τενόντων.

Ο δευτεροπαθής πόνος στην πλάτη στις γυναίκες μπορεί να προκληθεί από διάφορους τραυματισμούς, λοιμώξεις, οστεοπόρωση, εσωτερικά προβλήματα, εγκυμοσύνη και μια σειρά από άλλους λόγους. Είναι αυτοί που σηματοδοτούν ότι κάτι δεν πάει καλά με το σώμα.

Οι αιτίες που συμβάλλουν στην εμφάνιση του πόνου στην πλάτη είναι πολύ διαφορετικές. Η γνώση τους μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε ορισμένα φορτία, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα προβλήματος.

Αιτίες πόνου στην πλάτη:

 • άβολη στάση κατά τη διάρκεια της εργασίας.
 • υπέρβαρο, καθώς επιβαρύνει επιπλέον την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
 • καθιστικός τρόπος ζωής, που οδηγεί σε ατροφία των αρθρώσεων και των μυών.
 • αυξημένο και ανομοιόμορφο φορτίο.
 • λανθασμένη στάση κατά την ανύψωση και τη μεταφορά φορτίων.
 • Διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος λόγω στένωση των φλεβών.
 • Εγκυμοσύνη;
 • υποθερμία της πλάτης?
 • υπερβολικό άγχος κατά τη διάρκεια του αθλητισμού.
 • κάταγμα της σπονδυλικής στήλης στην οσφυϊκή περιοχή.
 • Μυϊκή ένταση λόγω αδυναμίας στους οσφυϊκούς μύες.

Πόνος στην πλάτη στις γυναίκες που προκαλείται από την παρουσία ορισμένων ασθενειών:

 • αρθροπάθεια των μεσοσπονδύλιων δίσκων.
 • Πρόπτωση δίσκου;
 • προεξοχή δίσκου?
 • διάφοροι όγκοι στην περιοχή της πυέλου.
 • οστεοχονδρωσις?
 • φλεγμονή των εξαρτημάτων των ωοθηκών.
 • σκολίωση?
 • Παθήσεις του ουρογεννητικού συστήματος.

Πολλές γυναίκες βιώνουν πόνο στην πλάτη για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεδομένου ότι το σωματικό βάρος αυξάνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το κέντρο βάρους μετατοπίζεται με την ανάπτυξη του παιδιού και μαζί με αυτό το φορτίο στη σπονδυλική στήλη. Επιπλέον, η ορμόνη χαλασίνη ανακουφίζει τις μηροιερές αρθρώσεις, γεγονός που διαταράσσει την ισορροπία και προκαλεί πόνο στους μύες του ψοαίου.

Όταν γεννιέται ένα παιδί, το πρόβλημα δεν εξαφανίζεται. Μετά τον τοκετό, το κάτω μέρος της πλάτης πονάει για διάφορους άλλους λόγους. Μια νεαρή μητέρα ταΐζει ένα παιδί καθισμένο ή ξαπλωμένο, όχι πάντα σε άνετη θέση. Πρέπει επίσης να κρατά το μωρό στην αγκαλιά της για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που αυξάνει την πίεση στην εύθραυστη σπονδυλική στήλη της.

πόνος στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

διάγνωση

Προκειμένου να εντοπιστούν οι αιτίες της δυσφορίας, είναι απαραίτητο να διεξαχθεί μια κατάλληλη διάγνωση. Συνήθως ξεκινά με μια εξωτερική εξέταση. Εάν ο γιατρός εντοπίσει εξωτερικές αλλαγές στη σπονδυλική στήλη, συνταγογραφούνται μέτρα για την εξάλειψή τους.

Εκτός από τον έλεγχο, ανατίθενται τα ακόλουθα:

 • Roentgen;
 • Αξονική τομογραφία, η οποία δείχνει αλλαγές στον οστικό ιστό.
 • Μαγνητική τομογραφία, η οποία παρέχει πληροφορίες για την κατάσταση των μαλακών ιστών.

Τέτοιες εξετάσεις σας επιτρέπουν όχι μόνο να προσδιορίσετε την αιτία του πόνου στην πλάτη, αλλά και να συνταγογραφήσετε τη σωστή θεραπεία.

θεραπεία και πρόληψη

Για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να επιλέξετε τη σωστή και έγκαιρη μέθοδο.

Για τον πόνο στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνταγογραφούνται φειδωλή φαρμακευτική αγωγή ή τοπικές αλοιφές και κρέμες για την αποφυγή παρενεργειών για το παιδί. Βασικά, οι γιατροί καταφεύγουν σε θεραπευτικές ασκήσεις και μασάζ. Και μόνο σε περίπτωση πολύ έντονου πόνου στο κάτω μέρος της πλάτης μπορούν να πραγματοποιηθούν παυσίπονοι αποκλεισμοί.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οποιαδήποτε ασθένεια είναι αποτέλεσμα δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αποκατάστασή του. Επομένως, σε περίπτωση ασθένειας ή εμφάνισης παθήσεων, πρέπει να προσέξετε τον τρόπο ζωής σας. Για να το κάνετε αυτό: Αξίζει να αναθεωρήσετε τη διατροφή σας, να αυξήσετε τη δόση των υγιεινών τροφών και επίσης να αρχίσετε να παίρνετε πολυβιταμίνες, αφού πρώτα συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τι δεν πρέπει να κάνετε όταν δεν αισθάνεστε καλά. Με τις παροξύνσεις, η σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να μειωθεί, αποφεύγοντας την υπερπροσπάθεια και ζητώντας από τους συγγενείς βοήθεια για τη φροντίδα ενός μικρού παιδιού.

Καλή πρόληψη της οσφυαλγίας είναι η άσκηση, οι θεραπευτικές ασκήσεις, η κολύμβηση, η γιόγκα και άλλες σύγχρονες θεραπευτικές μέθοδοι.

πόνος στην πλάτη σε μια γυναίκα

Οι διατάσεις είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις για τον πόνο στην πλάτη. Δεν χρειάζεται να πάτε στο γυμναστήριο για να το κάνετε. Το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγος χρόνος και μια σκληρή, επίπεδη επιφάνεια. Επομένως, η γυμναστική στο πάτωμα με μια κουβέρτα γυμναστικής είναι η καλύτερη επιλογή.

Ωστόσο, εάν ο πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης είναι πολύ δυνατός, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν κάνετε ασκήσεις, γιατί με ορισμένες ασθένειες δεν μπορούν να γίνουν ακόμη και μικρές σωματικές ασκήσεις.

Εάν κατά τη διάγνωση αποδειχθεί ότι έχουν συμβεί σοβαροί τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη, τότε συνταγογραφούνται πιο αποτελεσματικά μέτρα, δηλαδή: για την υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης, συνιστάται ένα σύμπλεγμα χειροκίνητης και φυσιοθεραπευτικής θεραπείας, βελονισμός, μασάζ και κορσέδες.