Αιτίες πόνου στην πλάτη, συμπτώματα και θεραπεία

μασάζ πόνου στην πλάτη

Όλοι όσοι εργάζονται ή σπουδάζουν συχνά παραπονιούνται για πόνους στην πλάτη. Ένα τέτοιο σύμπτωμα μπορεί να υποδεικνύει την ανάπτυξη μιας ασθένειας που χρειάζεται θεραπεία. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις αιτίες του πόνου στην πλάτη και πώς να απαλλαγούμε από αυτό.

Αιτίες πόνου στην πλάτη

Υπάρχουν οι ακόλουθες αιτίες πόνου στην πλάτη:

 • Ο χρόνιος ή παροξυσμικός πόνος στην πλάτη τη νύχτα ή την ημέρα μπορεί να προκληθεί από μυϊκή ένταση. Ακόμη και με κανονικά αθλήματα, οι μύες είναι τεντωμένοι. Όταν ένα άτομο κάθεται στον υπολογιστή, η πλάτη στηρίζει ολόκληρο το σώμα στην επιθυμητή θέση. Για την αποφυγή μυϊκού πόνου, συνιστάται να ακουμπάτε στην πλάτη μιας καρέκλας όταν εργάζεστε ενώ κάθεστε.
 • Στην οστεοπόρωση, ο γιατρός διαγιγνώσκει πόνο στην πλάτη λόγω συμπιεστικού κατάγματος. Τα οστά γίνονται λεπτά και σπάνε εύκολα, ειδικά αν είστε υπέρβαροι.
 • Η διάσπαση του μυϊκού ιστού προκαλεί μεσοσπονδύλιες κήλες, που προκαλούν πόνο στην πλάτη τη νύχτα και την ημέρα. Οι ρίζες των νεύρων συμπιέζονται, με αποτέλεσμα οξύ πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης και στα κάτω άκρα.
 • Εάν έχει δημιουργηθεί όγκος στη σπονδυλική στήλη, μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στην πλάτη. Αλλά μαζί με τον πόνο σε αυτή την ασθένεια, σημειώνονται και άλλα συμπτώματα.
 • Ο νυχτερινός πόνος στην πλάτη εμφανίζεται λόγω της καθιστικής εργασίας, της ανάπτυξης ασθενειών στην πλάτη και στην ίδια τη σπονδυλική στήλη. Για να απαλλαγείτε από αυτά, επισκεφθείτε έναν χειροπράκτη.
πόνος στην πλάτη όταν κάθεστε

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι εάν η πλάτη σας πονάει από την κούραση, θα πρέπει απλώς να ξεκουραστείτε. Αν όμως τα δυσάρεστα συμπτώματα σας ενοχλούν συχνά και συνεχώς, κάντε μια πλήρη εξέταση για να κάνετε διάγνωση και να συνταγογραφήσετε θεραπεία.

πόνος στην πλάτη όταν βήχετε

Ο βήχας οδηγεί σε συστολή των λείων μυών των βρόγχων, η θωρακική κοιλότητα συμπιέζεται. Ως αποτέλεσμα, οι σκελετικοί μύες μειώνονται, οι νευρικές ίνες τεντώνονται και εμφανίζεται πόνος στην πλάτη κατά το βήχα.

Ο βήχας προκαλείται συνήθως από παθολογίες που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα. Αλλά ένα τέτοιο σύμπτωμα μπορεί επίσης να εκδηλωθεί σε ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος.

Ασθένειες που προκαλούν πόνο στην πλάτη κατά τον βήχα:

 • Ανάπτυξη πλευρίτιδας ή πνευμονίας. Με τέτοιες ασθένειες, συχνά μαζί με πόνο και βήχα, υπάρχει υψηλή θερμοκρασία σώματος, γενική κακουχία, ρίγη, αδυναμία, υπερβολική εφίδρωση και αυξημένη δύσπνοια. Μερικές φορές ο βήχας γίνεται τόσο έντονος που προκαλεί εμετό.
 • Εάν αναπτυχθεί περικαρδίτιδα, το περικάρδιο φλεγμονή, εμφανίζεται δύσπνοια και η γενική κατάσταση επιδεινώνεται. Σε αυτή την περίπτωση, όταν βήχεις, πονάει ανάμεσα στις ωμοπλάτες της πλάτης. Εάν ο ασθενής ξαπλώσει στο πλάι, ο πόνος μειώνεται, αλλά δεν υποχωρεί.
 • Με πόνο κυκλικής ζώνης στην πλάτη, συνοδευόμενο από βήχα, τίθεται η διάγνωση «μεσοπλεύρια νευραλγία» Είναι σημαντικό να προσδιοριστεί η αιτία της εμφάνισής της και να πραγματοποιηθεί η απαραίτητη θεραπεία.
 • Ο πόνος στην πλάτη κατά τον βήχα μπορεί επίσης να προκαλέσει την ανάπτυξη οστεοχονδρωσίας. Σε αυτή την περίπτωση, η πλάτη πονάει συνεχώς, ο πόνος κατά την αναπνοή πηγαίνει στην οσφυϊκή περιοχή ή στον αυχένα. Το κεφάλι μπορεί επίσης να πονέσει, οι μύες να κράμπουν, το δέρμα να μουδιάζει.
Ο γιατρός εξετάζει έναν ασθενή με πόνο στην πλάτη

Με την οστεοχονδρωσία, πρέπει να υποβληθείτε σε ολοκληρωμένη θεραπεία, η οποία αποτελείται από φυσιοθεραπεία, δοσολογικά φορτία, λήψη φαρμάκων και λήψη όλων των μέτρων ώστε να εμφανιστεί βήχας.

πόνος στην περιοχή των νεφρών

Ο πόνος στην πλάτη στην περιοχή των νεφρών μπορεί να υποδηλώνει την ανάπτυξη νεφρικών προβλημάτων. Τις περισσότερες φορές, τα επώδυνα συμπτώματα παρεμβαίνουν στον νεφρικό κολικό ή την πυελονεφρίτιδα.

Όταν ένας ασθενής έχει κολικό νεφρού, υπάρχει πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, στη βουβωνική χώρα, στο πόδι ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ο έμετος, η ναυτία, τα αέρια και η διαταραχή της ούρησης μπορεί επίσης να είναι ενοχλητικά.

Η ουρολιθίαση είναι επίσης η αιτία του νεφρικού κολικού. Μια κρίση μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες. Ο αμβλύς πόνος στην πλάτη κάτω από τη μέση είναι μακροχρόνιος. Η θεραπεία με κολικούς πρέπει να πραγματοποιείται σε νοσοκομείο, καθώς η αυτοθεραπεία μπορεί να βλάψει την υγεία.

Με την πυελονεφρίτιδα, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται στους 40 βαθμούς, εμφανίζεται ρίγη, ιδρώτας, ναυτία ή έμετος, πόνος στην πλάτη στη δεξιά ή στην αριστερή πλευρά. Επίσης, η θεραπεία της νόσου πραγματοποιείται στο νοσοκομείο προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρές συνέπειες.

Το σύμπτωμα του πόνου στα νεφρά αντιμετωπίζεται με ουροαντσηπτικά, αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα.

Εξαλείψτε το σύνδρομο πόνου

Εάν ο πόνος στη μέση της πλάτης οφείλεται σε φυσιολογική μυϊκή κόπωση, είναι απαραίτητο να ξεκουραστείτε και να προσπαθήσετε να βρείτε τη σωστή θέση στην καρέκλα. Εάν ο πόνος δεν υποχωρήσει μέσα σε δύο εβδομάδες, αλλά, αντίθετα, αυξηθεί, συμβουλευτείτε έναν γιατρό και κάντε μια εξέταση, η οποία δείχνει τι ενοχλεί την πλάτη.

Πόνος στη μέση

Ο οξύς πόνος στην πλάτη από συμπιεστικό κάταγμα αντιμετωπίζεται με ανάπαυση στο κρεβάτι, μια ποικιλία αναλγητικών φαρμάκων.

Με μια μεσοσπονδυλική κήλη, ο γιατρός εξετάζει ένα μέρος που πονάει πολύ και καθορίζει πού ακριβώς εμφανίστηκε η παθολογία. Προκειμένου να διαγνωστεί και να συνταγογραφηθεί η σωστή θεραπεία, πραγματοποιείται μαγνητική τομογραφία της πλάτης.

Για παθήσεις της αναπνευστικής οδού χρησιμοποιούνται αντιβακτηριακά φάρμακα, αντιβηχικά ή αποχρεμπτικά και άφθονα υγρά. Η θεραπεία πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη γιατρού σε νοσοκομείο.

Για να απαλλαγείτε από τον πόνο στην πλάτη με περικαρδίτιδα, είναι σημαντικό να θεραπεύσετε την υποκείμενη νόσο. Ο γιατρός συνταγογραφεί μια θεραπεία που πρέπει να τηρηθεί αυστηρά και να ολοκληρωθεί.

πόνος στην κοιλιά και την πλάτη

Συμβαίνει επίσης το πρωί να υπάρχει πόνος στο στομάχι στην πλάτη. Αν πονάει μόνο το στομάχι, τότε υπάρχει πιθανότητα υποσιτισμού. Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση λύνεται με την αλλαγή της διατροφής σας, καθώς και με τη χρήση φαρμάκων για την ανακούφιση από τους σπασμούς.

Ένα τέτοιο πρωινό σύμπτωμα όπως ο κοιλιακός πόνος που ακτινοβολεί στην πλάτη μπορεί να εμφανιστεί για τους ακόλουθους λόγους:

 1. ανάπτυξη γαστρικών ελκών. Μετά το φαγητό, ο ασθενής αισθάνεται πόνο στην κοιλιά και την πλάτη, καούρα, παλινδρόμηση οξέος. Μερικές φορές μπορεί επίσης να εμφανιστεί ναυτία και έμετος. Εάν ο πόνος είναι ζώνη, οξύς και αφόρητος, η κοιλιά γίνεται πολύ ελαστική, ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, καθώς τέτοια συμπτώματα υποδηλώνουν την εμφάνιση περιτονίτιδας.
 2. Ανάπτυξη φλεγμονώδους νόσου της χοληδόχου κύστης. Με την οξεία χολοκυστίτιδα, οι παροξυσμικοί πόνοι εμφανίζονται στα δεξιά κάτω από τα πλευρά, η ναυτία, η πικρία στο στόμα, ο έμετος της χολής είναι επίσης ενοχλητικοί. Αυτή η ασθένεια αντιμετωπίζεται στο νοσοκομείο. Εάν είναι απαραίτητο, ο γιατρός θα κάνει μια επέμβαση.
 3. Όταν η χοληδόχος κύστη γεμίζει με πέτρες, εμφανίζεται ηπατικός κολικός όταν κινούνται. Επίσης, ο ασθενής ανησυχεί για ναυτία και έμετο. Για να ανακουφίσετε την κατάσταση, μπορείτε να πάρετε ένα αντισπασμωδικό. Εάν το δέρμα κιτρινίσει και τα ούρα γίνουν σκούρα, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
 4. ανάπτυξη παγκρεατίτιδας. Με τη φλεγμονή του παγκρέατος, υπάρχει ένα κάψιμο, οξύς κοιλιακός πόνος και οι περιπλανώμενοι πόνοι στην πλάτη είναι επίσης ενοχλητικοί. Οι ασθενείς παραπονούνται επίσης για συχνούς εμετούς, μειωμένη πίεση, μέθη του σώματος. Εάν η οξεία παγκρεατίτιδα συνοδεύεται από πόνο στην κοιλιά και την πλάτη, τότε η θεραπεία πραγματοποιείται επειγόντως και μόνο υπό την επίβλεψη γιατρού σε νοσοκομείο.

Εάν ο ασθενής έχει χαμηλό όριο πόνου, πονάει έντονα, καλέστε αμέσως ασθενοφόρο και διατηρήστε την ψυχραιμία του. Δεν μπορείτε να πιείτε αναισθητικό για να μην θολώσετε την εικόνα κατά τη διάγνωση.

Τώρα ξέρετε γιατί εμφανίζεται ο πόνος στην πλάτη, ποια συμπτώματα τον συνοδεύουν και πώς να απαλλαγείτε από αυτόν. Εάν ένα άτομο έχει αδύναμο ανοσοποιητικό, είναι σημαντικό να το αυξήσει ώστε το σώμα να είναι δυνατό και να μην αναπτύξει διάφορες ασθένειες. Με σοβαρό και συχνό πόνο στην πλάτη, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να πραγματοποιήσετε έγκαιρα την απαραίτητη θεραπεία, ίσως ακόμη και μια επικίνδυνη ασθένεια.