Οι αρθρώσεις των δακτύλων πονάνε - αιτίες, θεραπεία

Συνήθως, ένα άτομο μπορεί συνήθως να χαλαρώσει και να λυγίσει τα δάχτυλά του χωρίς να αισθάνεται καμία ενόχληση. Εάν υπάρχει πόνος κατά την κάμψη ή την εκτέλεση άλλων κινήσεων, τότε αυτό δεν είναι μια παραλλαγή του κανόνα. Τις περισσότερες φορές οφείλεται σε παθήσεις των αρθρώσεων. Σκεφτείτε γιατί πονάνε τα δάχτυλα και τι να κάνετε εάν υπάρχει πόνος.

Πόνος στις αρθρώσεις των δακτύλων

αιτίες πόνου

Κάθε μέρα ένα άτομο κάνει ποικίλες κινήσεις με τα δάχτυλά του. Τεράστια φορτία τοποθετούνται στις μεσοφαλαγγικές αρθρώσεις, αλλά κανονικά δεν θα πρέπει να νιώθουμε πόνο εκτός και αν μιλάμε για τραύμα στις αρθρώσεις. Τα υπερβολικά φορτία στα δάχτυλα οδηγούν σε φθορά του χόνδρινου ιστού, στην εμφάνιση μικροβλαβών και στην ανάπτυξη σοβαρών παθολογιών.

Όλοι οι λόγοι για τους οποίους πονάνε οι αρθρώσεις μπορούν να χωριστούν σε δύο ομάδες:

 • τραυματισμός σε δομές αρθρώσεων από υψηλά φορτία ή τραυματισμούς.
 • Ασθένειες των αρθρώσεων - αρθρίτιδα, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς, λοιμώδους, ψωριασικής, ουρικής αρθρίτιδας, αρθρίτιδας (οστεοαρθρίτιδα).

Κατά κανόνα, στα αρχικά στάδια, οι παθολογίες των αρθρώσεων πρακτικά δεν εκδηλώνονται με κανέναν τρόπο. Οι επώδυνες αισθήσεις είναι ήπιες, επομένως αποδίδονται στη σωματική κόπωση των δακτύλων. Ωστόσο, καθώς η νόσος εξελίσσεται, ο πόνος αυξάνεται, μπορεί να προκύψουν προβλήματα με το ίσιωμα και το λύγισμα των δακτύλων και την εκτέλεση εργασιών που σχετίζονται με λεπτές κινητικές δεξιότητες.

Εξετάστε την κλινική εικόνα των κύριων ασθενειών που οδηγούν σε τραυματισμούς των μεσοφαλαγγικών αρθρώσεων.

αρθρίτιδα των δακτύλων

Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο πονάνε οι αρθρώσεις των δακτύλων. Χωρίς θεραπεία, η αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει οστεοαρθρίτιδα, μια ασθένεια που δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εντοπιστεί έγκαιρα η ασθένεια και να ξεκινήσει η θεραπεία.

Η αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια. Η φλεγμονώδης διαδικασία μπορεί να περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της άρθρωσης: χόνδρο, αρθρικό υμένα, αρθρική κάψουλα και άλλες δομές. Με την πάροδο του χρόνου, η φλεγμονή μεταναστεύει στο κεφάλι των οστών και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε παραμόρφωση των δακτύλων. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα τέτοιων σοβαρών επιπλοκών.

Η αρθροπάθεια των αρθρώσεων των δακτύλων μπορεί να αναγνωριστεί από μια χαρακτηριστική κλινική εικόνα. Σημάδια της νόσου:

 • Ο πόνος στην περιοχή της πάσχουσας άρθρωσης, ο οποίος αρχικά εμφανίζεται μόνο κατά την κίνηση των χεριών, δεν εξαφανίζεται σε μεταγενέστερα στάδια ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας.
 • σοβαρή κόπωση των δακτύλων στο τέλος της εργάσιμης ημέρας.
 • δυσκαμψία των κινήσεων το πρωί.
 • ένταση, δυσφορία στα δάχτυλα.
 • πρήξιμο των αρθρώσεων?
 • πρήξιμο των δακτύλων?
 • ευαισθησία στις καιρικές συνθήκες?
 • Ερυθρότητα, υπερθερμία του δέρματος στην περιοχή της αρθρικής άρθρωσης.

Στα τελευταία στάδια, η κλινική εικόνα συμπληρώνεται από τσάκισμα, μείωση του εύρους κίνησης στην άρθρωση, παραμόρφωση των δακτύλων και σχηματισμός οστικών εκβλαστήσεων. Η εμφάνιση τέτοιων συμπτωμάτων σχετίζεται με την ανάπτυξη αρθροπάθειας.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αρθρίτιδας ανάλογα με την αιτία:

 1. ρευματώδης. Είναι αυτοάνοσο νόσημα. Η εμφάνισή του σχετίζεται με δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ιδιαιτερότητα της νόσου είναι η συμμετρική βλάβη όχι μόνο μικρών, αλλά και μεγάλων αρθρώσεων.
 2. Μεταδοτικός. Η φλεγμονή προκαλείται από τη δράση λοιμώξεων. Κατά κανόνα, ο μολυσματικός παράγοντας εντοπίζεται στον αρθρικό υμένα ή σε κοντινούς ιστούς και φτάνει εκεί μέσω της αιματογενούς οδού. Χαρακτηριστική κλινική εικόνα: αυξανόμενος πόνος στις αρθρώσεις για αρκετές ημέρες, τοπική υπερθερμία, συλλογή, περιορισμός ενεργητικών και παθητικών κινήσεων. Σπάνια, είναι πιθανή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.
 3. ψωρίαση. Είναι μια προοδευτική ασθένεια των αρθρώσεων που εμφανίζεται με φόντο την ψωρίαση. Προσβάλλονται ιδιαίτερα οι μεσοφαλαγγικές αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών. Τα κύρια συμπτώματα: πόνος το δεύτερο μισό της νύχτας και το πρωί, δυσκαμψία, οίδημα, χαρακτηριστικές δερματικές εκδηλώσεις.
 4. αρθρίτιδα. Εκδηλώνεται με οξείες κρίσεις πόνου τη νύχτα, το σύνδρομο πόνου είναι πιο έντονο μετά την κατανάλωση λιπαρών ή πρωτεϊνικών τροφών, αλκοόλ με το βραδινό.

Η μη θεραπευμένη αρθρίτιδα γίνεται χρόνια, συνοδευόμενη από μείωση του αυλού της άρθρωσης, καταστροφή των αρθρώσεων των δακτύλων, οστεοπόρωση, αγκύλωση και άλλα ελαττώματα που αναπόφευκτα οδηγούν σε απώλεια κινητικών λειτουργιών. Προκειμένου να διατηρηθεί η φυσιολογική απόδοση, είναι απαραίτητο να ξεκινήσει η θεραπεία μόλις εμφανιστεί πόνος, ακόμα κι αν δεν προκαλεί σημαντική ενόχληση.

Αρθροπάθεια (οστεοάρθρωση)

Αυτή είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία πόνου στις αρθρώσεις των δακτύλων.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια μη φλεγμονώδης νόσος. Συνηθέστερα, είναι αποτέλεσμα αρθρίτιδας χωρίς θεραπεία ή τακτικού τραυματισμού της άρθρωσης. Πιο πιθανό σε ηλικιωμένους ασθενείς ή άτομα των οποίων η επαγγελματική δραστηριότητα σχετίζεται με αυξημένη πίεση στα δάχτυλά τους. Κινδυνεύουν στοιχειοθέτες, κομμωτές, πιανίστες.

Με την αρθροπάθεια, εμφανίζονται εκφυλιστικές-δυστροφικές αλλαγές στις δομές των αρθρώσεων. Για να το θέσω απλά, ο χόνδρος σταδιακά καταστρέφεται. Οι διαδικασίες καταστροφής είναι μη αναστρέψιμες, επομένως είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τη θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Η πρόγνωση στο αρχικό στάδιο της νόσου είναι θετική.

Η οστεοαρθρίτιδα αναπτύσσεται αργά με τα χρόνια. Μπορείτε να αναγνωρίσετε την έναρξη της καταστροφής των αρθρώσεων από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • πόνος, η ένταση του οποίου αυξάνεται σταδιακά (το σύνδρομο έντονου πόνου υποδηλώνει ένα σοβαρό στάδιο της παθολογικής διαδικασίας).
 • Τρίψιμο ή κλικ κατά την κίνηση των δακτύλων.
 • πρήξιμο της πληγείσας περιοχής?
 • ακαμψία, μειωμένη κινητικότητα των αρθρώσεων.
 • μυϊκοί σπασμοί, σπασμοί.

Στα μεταγενέστερα στάδια, εμφανίζεται παραμόρφωση του οστικού ιστού και κατά συνέπεια εμφανίζονται οστικές αναπτύξεις στα δάχτυλα, οι οποίες όχι μόνο γίνονται επώδυνες για τον άνθρωπο, αλλά και δυσκολεύουν την εκτύπωση, τη γραφή και το παίξιμο πιάνου.

Σημείωση! Η οστεοαρθρίτιδα προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις του αντίχειρα, του δείκτη και του μέσου δακτύλου.

Ο πόνος και οι συσπάσεις των αρθρώσεων οδηγούν σε αναπηρία και αναπηρία. Εάν αισθάνεστε πόνο, δυσκαμψία ή τρίξιμο των δακτύλων σας, θα χρειαστείτε ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία.

Τι να κάνετε αν πονάνε οι αρθρώσεις των δακτύλων σας;

Εάν υπάρχει πόνος, πρέπει να δείτε έναν γιατρό - έναν ορθοπεδικό τραυματολόγο, έναν αρθρολόγο ή έναν ρευματολόγο. Δεν μπορείτε να θεραπεύσετε τον εαυτό σας γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εξαλείψετε τα συμπτώματα αλλά να μην θεραπεύσετε την ίδια την αιτία. Ως αποτέλεσμα, η παθολογία θα συνεχίσει να εξελίσσεται, θα ακολουθήσει μια λανθάνουσα πορεία και θα οδηγήσει σε πιο σοβαρές συνέπειες.

Η θεραπεία των αρθρώσεων των δακτύλων εξαρτάται από την αιτία του πόνου. Με την αρθρίτιδα, τα φάρμακα από την ομάδα των ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα) συνταγογραφούνται με τη μορφή δισκίων, ενέσεων, αλοιφών, πηκτωμάτων, κρεμών. Εάν είναι απαραίτητο, η θεραπεία μπορεί να συμπληρωθεί με κορτικοστεροειδή και αντιβιοτικά.

Για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής θεραπείας, συνταγογραφούνται μασάζ, θεραπεία άσκησης και φυσικοθεραπεία. Χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες φυσιοθεραπευτικές διαδικασίες:

 • μαγνητοθεραπεία;
 • UFO;
 • UHF;
 • ηλεκτροφόρηση;
 • φωνοφόρηση;
 • θεραπεία υπερήχων?
 • Ρεφλεξολογία και άλλες επεμβάσεις.

Με την ουρική αρθρίτιδα, η διατροφή είναι εξαιρετικά σημαντική, με την αρθρίτιδα, τη χρήση χονδροπροστατευτικών και βιταμινών.