Τι μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη

Πόνος στην πλάτη στην οσφυϊκή περιοχή

Ο "πόνος στη μέση" είναι ένα από τα πιο κοινά παράπονα στο γιατρό. Μπορεί να βασανίζει για περισσότερο από ένα χρόνο ή να εμφανίζεται μόνο περιστασιακά. Δεν είναι επιθυμητό να παραμελείτε τέτοια σήματα, καθώς ο πόνος στην πλάτη δεν εμφανίζεται τυχαία. Ορισμένοι λόγοι είναι απολύτως κοινότοποι και είναι εύκολο να εξαλειφθούν ενώ άλλα είναι αρκετά σοβαρά και δύσκολα.

Τι δείχνει ο πόνος στην πλάτη;

Οι δυσάρεστες αισθήσεις στο κάτω μέρος της πλάτης είναι οξείες και ξαφνικές. Κατά κανόνα, οι κινήσεις περιορίζονται από αυτόν τον πόνο και δεν είναι δυνατό να ισιώσετε την πλάτη. Αλλά μια αδύναμη έκφραση είναι επίσης δυνατή. Όλα αυτά μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικούς λόγους.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, οι αιτίες του πόνου στην πλάτη είναι:

 • Το 90% έχει ασθένειες της σπονδυλικής στήλης ή των μυών της πλάτης.
 • Το 6% έχει νεφρική νόσο.
 • 4% - άλλοι λόγοι.

Είναι αρκετά δύσκολο να προσδιορίσετε μόνοι σας την αιτία του προβλήματος. Από αυτή την άποψη, είναι καλύτερο για τα άτομα με επαναλαμβανόμενους πόνους στη μέση να επισκεφτούν έναν γιατρό για να προσδιορίσουν την ακριβή αιτία της ενόχλησης και να ξεκινήσουν θεραπεία στη μέση.

πόνος στην πλάτη στους άνδρες

Πόνος στην πλάτη: αιτίες

Τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να συνοδεύονται από πρόσθετα συνοδά συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συνολική κλινική εικόνα μπορεί να καθορίσει την πραγματική αιτία του προβλήματος. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός οσφυαλγίας με υπερθερμία υποδηλώνει φλεγμονή που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Παθολογίες του μυοσκελετικού συστήματος

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος στην πλάτη προκαλείται από παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος.

Παράγοντες όπως ο υποσιτισμός, το συχνό στρες, η σωματική αδράνεια μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη κρίσης πόνου. Στην παιδική ηλικία, οι αιτίες εμφάνισης παθολογιών είναι η λανθασμένη στάση του σώματος, η μεταφορά βαρών και οι συγγενείς ανωμαλίες.

Οι πιο συχνές ασθένειες και παράπονα:

 1. Η σκολίωση είναι μια καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης που μπορεί να μην σας ενοχλεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συχνά ο πόνος είναι πόνος στη φύση. Εάν δεν κάνετε τη σωστή θεραπεία, ο πόνος θα αυξηθεί.
 2. Η οστεοχόνδρωση είναι μια εκφυλιστική-δυστροφική παθολογία κατά την οποία καταστρέφονται οι χόνδρινες επιφάνειες των σπονδύλων. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από περιοδικό τσίμπημα των νεύρων, που εκδηλώνεται με οξύ πόνο. Ξεκινώντας με την οστεοχονδρωσία, στο μέλλον μπορείτε να πάρετε μια προεξοχή των μεσοσπονδύλιων δίσκων και μια κήλη.
 3. Ο οσφυϊκός είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από οξεία επίθεση πόνου στο κάτω μέρος της πλάτης λόγω καταστροφής των σπονδύλων. Εμφανίζεται λόγω βαριάς σωματικής εργασίας.
 4. Ισχιαλγία - ερεθισμός του ισχιακού νεύρου, που συνοδεύεται από οξύ πόνο.
 5. Η σπονδύλωση είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από παραμόρφωση των σπονδύλων.
 6. Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η οποία ξεκινά με φλεγμονή στις μεσοσπονδύλιες αρθρώσεις και οδηγεί σε σύντηξη των σπονδύλων. Ως αποτέλεσμα, τα τμήματα δεν είναι πλέον κινητά.
 7. Η οστεομυελίτιδα είναι μια σοβαρή παθολογία που αναπτύσσεται στο πλαίσιο βακτηριακής βλάβης στον οστικό ιστό. Σε περίπτωση βλάβης στον οστικό ιστό του κάτω μέρους της σπονδυλικής στήλης, ο πόνος εμφανίζεται ακριβώς στο κάτω μέρος της πλάτης.
 8. οστεοπόρωση - μείωση της οστικής πυκνότητας που προκαλείται από εξασθενημένο μεταβολισμό.
 9. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση νόσος που βασίζεται στη φλεγμονώδη διαδικασία. Η αρθρίτιδα επηρεάζει τον χόνδρο, τους μυς και τον ιστό των συνδέσμων.
 10. Η μυοσίτιδα είναι φλεγμονή του μυϊκού ιστού. Συνήθως συμβαίνει λόγω ανεπιτυχών κινήσεων ή υποθερμίας.

νεφρικές παθολογίες

Εάν τα νεφρά είναι η αιτία του προβλήματος, ο πόνος μπορεί να γίνει αισθητός στη μία ή και στις δύο πλευρές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ενόχληση εμφανίζεται στο μέσο της σπονδυλικής στήλης.

Τα νεφρά είναι υπεύθυνα για τον καθαρισμό του αίματος και την απέκκριση των ούρων. Αντίστοιχα, με παραβιάσεις της εργασίας τους, συχνά παρατηρούνται προβλήματα σε αυτούς τους τομείς.

Ασθένειες που προκαλούν πόνο στην πλάτη σε νεφρικά προβλήματα:

 1. Η νεφρόπτωση είναι μια παθολογία που συνοδεύεται από πρόπτωση των νεφρών. Μπορεί να εξαπλωθεί σε ένα ή και στα δύο όργανα ταυτόχρονα. Όταν ο νεφρός μετατοπίζεται, η λειτουργικότητά του επιδεινώνεται, το όργανο αρχίζει να συμπιέζει τα γειτονικά αγγεία και τους ιστούς, γεγονός που οδηγεί στην ανάπτυξη άλλων ασθενειών.
 2. Πυελονεφρίτιδα - φλεγμονή στη λεκάνη των νεφρών, αλλά μπορεί να επηρεάσει άλλα μέρη του σώματος.
 3. σπειραματονεφρίτιδα - φλεγμονή των σπειραμάτων των νεφρών.
 4. υδρονέφρωση, που χαρακτηρίζεται από την επέκταση της λεκάνης και τη συσσώρευση ούρων στο νεφρό.
 5. νόσος της ουρολιθίασης. Εάν οι πέτρες που σχηματίζονται στα νεφρά είναι ακίνητοι, τότε ο ασθενής δεν αισθάνεται άβολα. Αλλά η κίνηση των λίθων και η απόφραξη των ουρητήρων οδηγούν σε οξεία επίθεση πόνου.

Τι προκαλεί τον πόνο στην πλάτη στις γυναίκες;

Ο πόνος στην πλάτη στις γυναίκες μπορεί να εμφανιστεί λόγω κάποιων παθολογιών στη λεκάνη. Οι παθήσεις μπορεί να υποδηλώνουν προβλήματα με το αναπαραγωγικό σύστημα ή φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα.

Υπάρχουν πολλές αιτίες πόνου στην πλάτη, οι πιο κοινές από τις οποίες είναι:

 1. Γυναικολογικές παθήσεις, δηλαδή ενδομητρίωση, αδεξίτιδα, ινομυώματα και αιδοιοπάθεια. Τα χαρακτηριστικά του συμπτώματα είναι: έκκριση, δυσφορία στα εξωτερικά γεννητικά όργανα και παρατεταμένη απουσία εγκυμοσύνης.
 2. εμμηνορρυσιακός κύκλος. Μπορεί να εμφανιστεί πόνος όταν απελευθερώνεται το αυγό. Πολλές γυναίκες αναφέρουν δυσφορία στη μέση με αιμορραγία κατά την περίοδο.
 3. Εγκυμοσύνη. Τους τελευταίους μήνες έχει εμφανιστεί ιδιαίτερα έντονος οσφυϊκός πόνος, ο οποίος σχετίζεται με τεράστιο φορτίο στη σπονδυλική στήλη.
 4. Κορύφωση. Αυτή η κατάσταση συνοδεύεται από ορμονική ανισορροπία. Παρατηρείται επιδείνωση της ροής του αίματος στη λεκάνη, με αποτέλεσμα τα όργανα να υποσιτίζονται. Υπάρχουν παθολογίες του αναπαραγωγικού (όγκου) και των οστικών συστημάτων (οστεοπόρωση).
 5. Ογκολογία. Οι καρκινικοί όγκοι δεν μπορούν να παρέμβουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο προκύπτων οσφυϊκός πόνος σε μια γυναίκα μπορεί να υποδηλώνει μετάσταση.

πόνος στην πλάτη στους άνδρες

Το ερώτημα «γιατί πονάει το κάτω μέρος της πλάτης» μπορούν να το κάνουν όχι μόνο οι γυναίκες, αλλά και οι άντρες. Και σε αυτούς μπορεί να συσχετιστεί και με το αναπαραγωγικό σύστημα.

Στο ισχυρότερο φύλο, οι αιτίες του οσφυϊκού πόνου μπορεί να είναι:

 1. προστατίτιδα. Η φλεγμονή του προστάτη προκαλεί πόνο στην πλάτη. Δεδομένου ότι η φύση της παθολογίας είναι χρόνια, εμφανίζεται δυσφορία από καιρό σε καιρό.
 2. επιδιδυμίτιδα. Αυτή η ασθένεια συνοδεύεται από φλεγμονή της επιδιδυμίδας. Ο πόνος εμφανίζεται στο επίκεντρο της παθολογίας και μπορεί να ακτινοβολεί στην οσφυϊκή περιοχή.
 3. μεταστάσεις όγκου. Ο καρκίνος των γεννητικών οργάνων μπορεί να εμφανιστεί σε άνδρες άνω των 50 ετών. Με τη μετάσταση κακοήθων όγκων, ο ασθενής μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται δυσφορία στο κάτω μέρος της πλάτης.

Πόνος στη μέση: θεραπεία

Άλλες αιτίες πόνου στη μέση μπορεί να περιλαμβάνουν σκωληκοειδίτιδα και φλεβοθρόμβωση. Ο πόνος μπορεί επίσης να υποδεικνύει μια σοβαρή μορφή αθηροσκλήρωσης, ένα οξύ στάδιο χολοκυστίτιδας. Σε αυτό το πλαίσιο, συνιστάται να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν θεραπευτή σε περίπτωση επίμονων ή οξέων συμπτωμάτων. Και μην ξεχνάτε ότι η αυτοθεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες.