Οστεοαρθρίτιδα και αρθρίτιδα των αρθρώσεων: Ποια είναι η διαφορά;

Μερικοί ασθενείς παραπονιούνται για πόνο στις αρθρώσεις και διαγιγνώσκονται με «οστεοαρθρίτιδα», άλλοι με «αρθρίτιδα». Όταν συναντιούνται αφού ανταλλάξουν περιγραφές των συμπτωμάτων τους σε μια συνομιλία, καταλήγουν ξαφνικά στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μόνο μία ασθένεια, καθώς εκδηλώνεται σχεδόν εξίσου και στις δύο περιπτώσεις! Η ερώτηση είναι η παρασκευή: Ποιες είναι λοιπόν οι διαφορές μεταξύ αρθρίτιδας και οστεοαρθρίτιδας; Πράγματι, πολλοί άνθρωποι συγχέουν αυτές τις ασθένειες, αλλά παρά την ομοιότητα των συμπτωμάτων, η αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα είναι διαφορετικές ασθένειες με σημαντικές διαφορές στην κλινική πορεία. Δηλαδή, η κατανόηση της αιτίας της νόσου, ο μηχανισμός εμφάνισης και ανάπτυξής της οδηγεί σε αποτελεσματική θεραπεία.

Αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα: τι συνδέει

Αρθρίτιδα καρπού

Η εμφάνιση αρθρίτιδας και οστεοαρθρίτιδας μπορεί να οφείλεται σε έναν μόνο παράγοντα καθώς και σε συνδυασμό πολλών λόγων. Και οι δύο ασθένειες μπορούν να αναπτυχθούν, για παράδειγμα, υπό την επίδραση τραύματος ή σακχαρώδους διαβήτη. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ασθενείς εμφανίζουν εκφυλιστικές-δυστροφικές αλλαγές στον αρθρικό χόνδρο, οδηγώντας σε σοβαρό πόνο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μειωμένη κινητικότητα. Ο στόχος της νόσου είναι οι αρθρώσεις και οι περιαρθρικοί ιστοί του σώματος, ειδικά η άρθρωση του γόνατος. Οι ασθενείς που μερικές φορές ξεπερνούν τον πόνο είναι αυτοεξυπηρετούμενοι και χωρίς αποτελεσματική θεραπεία, όλες οι προσπάθειές τους μειώνονται στο μηδέν. Ο ασθενής χάνει την ικανότητά του να εργάζεται και σε αντάλλαγμα αποκτά αναπηρία.

Σύμφωνα με την αναγνωρισμένη ταξινόμηση του ICD-10, η αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα ομαδοποιούνται σε μια υποομάδα που ονομάζεται "αρθροπάθειες" - διαταραχές που επηρεάζουν κυρίως τις περιφερειακές αρθρώσεις (άκρα).

Αρθρίτιδα και Οστεοαρθρίτιδα: Διαφορές

Μερικές φορές είναι αδύνατο να εντοπιστεί με ακρίβεια η σκανδάλη που προκάλεσε οποιαδήποτε από αυτές τις δύο ασθένειες, αλλά οι συνέπειες αναπτύσσονται με τον ίδιο τρόπο: πόνος και δυσκαμψία, οίδημα, πρήξιμο, ερυθρότητα, ερυθρότητα του δέρματος στην πληγείσα περιοχή είναι αισθητές στην άρθρωση, Στην πραγματικότητα, αυτές οι δύο εντελώς διαφορετικές παθολογίες μπορούν να είναι μόνο ένα άτομο χωρίς ιατρική εκπαίδευση, ενώ ένας γιατρός μπορεί να τις χωρίσει εύκολα.

Η κύρια διαφορά είναι ότι η αρθρίτιδα εκδηλώνεται ως μια φλεγμονώδης διαδικασία στον αρθρικό και τον περιαρθρικό ιστό όταν η άμεση αιτία της οστεοαρθρίτιδας είναι μηχανική βλάβη, υπερβολικό ή δυσανάλογο στρες στη συσκευή των αρθρώσεων ή αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία. Με την οστεοαρθρίτιδα, ο αριθμός αίματος είναι φυσιολογικός και δεν υπάρχει ζημιά σε άλλα όργανα ή συστήματα. Με την αρθρίτιδα, παρατηρείται η αντίθετη εικόνα: συγκεκριμένες πρωτεΐνες, αυξημένη ESR και λευκοκύτταρα προσδιορίζονται στο αίμα. Η παθολογική διαδικασία επηρεάζει την καρδιά, τα νεφρά και το ουρογεννητικό σύστημα.

Μια άλλη διαφορά είναι ότι η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει κυρίως τις αρθρώσεις του γόνατος και του ισχίου, οι οποίες φέρουν ένα μεγάλο υποστηρικτικό φορτίο σταθεροποίησης. Η αρθρίτιδα προτιμά τις μικρές αρθρώσεις των χεριών, των ποδιών και των καρπών, λιγότερο συχνά επηρεάζει τους αγκώνες, τα γόνατα και τους γοφούς.

Τι προκαλεί την οστεοαρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα ορίζεται από ειδικούς ως μη φλεγμονώδης νόσος των αρθρώσεων που έχει χρόνια και προοδευτική πορεία. Ο αρθρικός χόνδρος καταστρέφεται από εκφυλιστικές-δυστροφικές αλλαγές. Η οστεοαρθρίτιδα συνοδεύεται συχνά από φλεγμονή της αρθρικής μεμβράνης των αρθρώσεων ή των συνδέσμων (αρθρίτιδα), η οποία συμβάλλει επίσης στην καταστροφή των αρθρώσεων.

Μόνο λόγω της αρθρίτιδας στην ιατρική βιβλιογραφία της αγγλικής γλώσσας η οστεοαρθρίτιδα ονομάζεται οστεοαρθρίτιδα, με το επίθημα "-it" να δείχνει την παρουσία μιας φλεγμονώδους διαδικασίας. Αν και η αρθρίτιδα δεν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της οστεοαρθρίτιδας, μπορεί να εμφανιστεί χωρίς αυτήν.

Πιστεύεται ότι η οστεοαρθρίτιδα είναι το μεγαλύτερο μέρος των ηλικιωμένων. Πράγματι, ο κίνδυνος βλάβης στις αρθρώσεις αυξάνεται σταθερά με την ηλικία, αλλά οι αθλητές διατρέχουν επίσης υψηλό κίνδυνο εμφάνισης ασθένειας που προκύπτει από υπερβολική σωματική άσκηση ή παραβίαση της τεχνικής, όπως η άσκηση ασκήσεων βάρους. Επιπλέον, τα ακόλουθα μπορεί να οδηγήσουν στην καταστροφή της συσκευής συνδέσμου άρθρωσης:

  • κληρονομική προδιάθεση
  • συγγενείς ή επίκτητες παθολογίες ανάπτυξης αρθρώσεων (δυσπλασία, αποκόλληση της επιφύσεως των οστών, υπερκινητικότητα των αρθρώσεων κ. λπ. ),
  • η παρουσία μεταβολικών και ορμονικών διαταραχών όπως ο σακχαρώδης διαβήτης,
  • Υπέρβαρο και παχυσαρκία.

Δανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν μελέτη σχετικά με παράγοντες κινδύνου για πρωτοπαθή οστεοαρθρίτιδα των αρθρώσεων του ισχίου και του γόνατος. Ως αποτέλεσμα, αποδείχθηκε ότι ο γενετικός παράγοντας και το περιβάλλον έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στις μεγάλες αρθρώσεις υποστήριξης. Εάν μιλάμε για την άρθρωση του ισχίου, τότε το πιο σημαντικό για την ανάπτυξη της παθολογίας είναι τα γενετικά (47%) και οικολογικά (22%) συστατικά. Για την ανάπτυξη της ίδιας παθολογίας στην άρθρωση του γόνατος, οι διαφορές ηλικίας και φύλου, ειδικά μετά από 50 χρόνια, καθώς και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι υψίστης σημασίας.

Η καταστροφή ιστού χόνδρου μπορεί επίσης να αναπτυχθεί από φλεγμονώδεις ασθένειες των οστών και των αρθρώσεων (ουρική αρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ. λπ. ).

Τι είναι η αρθρίτιδα

Θεραπεία ασθενούς με εκφυλιστικές-δυστροφικές αλλαγές στις αρθρώσεις

Η αρθρίτιδα αναφέρεται συνήθως ως το πλήρες φάσμα των φλεγμονωδών αρθρώσεων των αρθρώσεων. Εάν η ασθένεια επηρεάζει μία άρθρωση, είναι η μονοαρθρίτιδα, περισσότερες από μία - πολυαρθρίτιδα. Διάκριση μεταξύ αρθρίτιδας ως ασθένειας από μόνη της και ως εκδήλωσης άλλων παθολογιών. Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για ρευματοειδή, σηπτική αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα. Στο δεύτερο - για την ψωρίαση και την αντιδραστική αρθρίτιδα. Η φλεγμονώδης διαδικασία στις αρθρώσεις μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα προηγούμενης ηπατίτιδας, νόσου Lyme (boreliosis που προκαλείται από κρότωνες) και κοκκιωματώσεως.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου επιτίθεται κατά λάθος στους δικούς του ιστούς. Σε αυτήν την περίπτωση, εκτός από τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε άλλα όργανα, η φλεγμονή της αρθρικής μεμβράνης των αρθρώσεων συμβαίνει χωρίς ένα μικροβιακό παθογόνο να διεισδύσει σε αυτά. Οι αρθρώσεις διογκώνονται, εμφανίζεται πόνος, μειωμένη κινητικότητα.

Μια άλλη μορφή αρθρίτιδας είναι η ουρική αρθρίτιδα, μια συστηματική ασθένεια που προκαλείται από έναν ανώμαλο μεταβολισμό. Το υπερβολικό ουρικό οξύ συσσωρεύεται στην επιφάνεια της άρθρωσης και προκαλεί φλεγμονή. Μεγάλης σημασίας για την ανάπτυξη της νόσου είναι η κληρονομικότητα, ο ορμονικός παράγοντας (στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνδρες είναι άρρωστοι) και η ανθυγιεινή διατροφή. Συχνά, η ουρική αρθρίτιδα συγχέεται με αρθριτικές βλάβες στο δάκτυλο.

Η ανάπτυξη ορισμένων τύπων αρθρίτιδας προκαλεί τη διείσδυση παθογόνων μικροοργανισμών στον χώρο των αρθρώσεων, συνήθως βακτήρια.